Arsović: Lakušić se pred izbore sjetio da je odbornik

"Da informišemo uspavanog Lakušića da, što se tiče realizovanih projekta u Podgorici, tu najbolje govore činjenice, a one kažu da je u Podgorici u posljednjih tri godine realizovano preko 100 miliona eura investicija, iako je kapitalni budžet bio 64.530.000 eura,"
144 pregleda 5 komentar(a)
Glavni grad, Foto: Arhiva Vijesti
Glavni grad, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.01.2018. 14:36h

Građani Podgorice još uvijek dobro pamte “brigu” Zorana Lakušića i njegovih istomišljenika za Podgoricu, tokom protesta u kojima je glavni grad bio ne samo blokiran, već i devastiran na najgori mogući način u novijoj istoriji. Štetu koju su napravili, građani su platili stotinama hiljada eura, koji su mogli biti iskorišteni za realizaciju projekata od značaja za sve građane, kazao je odbornik DPS u Skupštini Glavnog grada Vladan Arsović.

Odbornik DNP u Skupštini Glavnog grada Zoran Lakušić juče je kazao da za vrijeme četvorogodišnje vladavine gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića u Podgorici nije izgrađen nijedan značajniji kapitalni projekat, što, kako smatra, pokazuje da se on ponašao krajnje nedomaćinski.

"Zato i tužno zvuči kad se Lakušić, par mjeseci pred izbore, odjednom “sjeti” da je odbornik u Skupštini Glavnog grada i da bi dobro bilo da pokaže navodnu brigu za Podgoricu. Jer izbori će brzo, pa bi dobro bilo nešto da se kaže. Da informišemo uspavanog Lakušića da, što se tiče realizovanih projekta u Podgorici, tu najbolje govore činjenice a one kažu da je u Podgorici u posljednjih tri godine realizovano preko 100 miliona eura investicija, iako je kapitalni budžet bio 64.530.000 eura," kazao je Arsović.

To je, kako napominje, 100 miliona eura uloženih u puteve, ulice, proširenje vodovne i kanalizacione mreže, zaštitu životne sredine, komunalne usluge, socijalne servise, prosvjetne objekte, sportsku i kulturnu infrastrukturu…

"Asfaltirano je preko 190 km i probijeno cca 126 km putnih pravaca, što je sve oko 13 miliona eura, rekonstruisano je ulica u vrijednosti od oko 10,5 miliona eura. Uradili smo Trg ispred Gradskog stadiona čija je vrijednost pola miliona eura. Vratili smo spomenik Vojvodi Mirku Petroviću. Rekonstruisan je Tabački most u vrijednosti od 290.000 eura. Pri kraju je rekonstrukcija Sat Kule i Trga Bećir-bega Osmanagića u vrijednosti cca 400.000 eura. Radimo na rekonstrukciji rodne kuće Rista Stijovića, za šta ćemo uložiti 410.000 eura. Nakon više od šest decenija gradimo Grasko pozorište vrijedno preko 6 miliona eura. Rekonstruisali smo Crpnu stanicu na Marezi u vrijednosti od preko milion eura. U posljednje tri godine, proširenje vodovodne i kanalizacione mreže u opštinama u okviru Glavnog grada izvodi se kontinuirano. U Golubovcima je dosad uloženo oko 4.000.000 eura, a u Tuzima 3.000.000 eura. Ukupno je izgrađeno oko 100 km novih vodovoda. Ulaganja u ovom periodu u vodovodnu infrastrukturu na području Grada, opština u okviru grada i prigradskih naselja iznosi oko 10 miliona eura. U mandatu ove uprave izgrađen je i Tržni centar na Koniku, vrijednost oko 3.500.000 eura. U oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine smo, takođe, realizovali značajne projekte. Uradili smo treću sanitarnu kadu, investicija oko 1.150.000, kao i Postrojenje za tretman otcjednih voda vrijedno blizu 1.900.000 eura. Sredstvima iz budžeta Glavnog grada smo finansirali izgradnju tri reciklažna dvorišta u vrijednosti od 441.182 eura. Ugrađeno je 68 podzemna kontejnera. Zamijenićemo dotrajalu rasvetu novom, savremenom LED tehnologijom. Zasadili smo 2.800 novih stabala i 120.000 m2 novih zelenih površina," ističe Arsović.

Kako podsjeća, urađene su četiri biciklističke staze, a peta će biti gotova do kraja mandata aktuelne uprave.

"Ukupna dužina urađenih biciklističkih staza je 21 km. Kada budu završene svih pet staza, to će biti oko 27 kilometara. Vrijednost kompletne investicije je oko 1.150.000 eura, a za realizaciju prva četiri koridora utrošeno je 925.000 eura. Akcije – Za ljepše lice Podgorice i Poboljšanje uslova stanovanja, sprovode se u kontinuitetu. Do sada je uloženo 1.160.000 eura. Otvorili smo četiri nova socijalna servisa, podijelili 15 stanova za lica u stanju socijalne potrebe, a da je u toku raspodjela još 15 stanova, dakle ukupno 30 namijenjenih pomenutoj kategoriji stanovništva. Otvorena su dva dnevna centra za penzionere. U partnerstvu Udruženja penzionera i Glavnog grada 200 porodica penzionera riješilo stambeno pitanje, a uskoro će biti završena izgrađena još jedna zgrada sa 88 stanova. Učešće Glavnog grada u ovom projektu je 3,5 miliona eura. Glavni grad je partner u izgradnju 171 stambenih jedinica za najugroženije porodice na Koniku u okviru Regionalnog stambenog programa, sa učešćem Glavnog grada od preko 4 miliona eura. Postavili smo kamen temeljac za Dom starih na Starom aerodromu, što je najveća investicija do sada kada je u pitanju objekat za pružanje socijalnih servisa. Nedavno smo počeli da radimo i višenamjenski dom na Zlatici vrijedan 470.000 eura, a privode se kraju i radovi na rekonstrukciji višenamjenskog doma u Gornjoj Gorici vrijednosti 260.000 eura. Završili smo radove na natkrivanju bazene vrijedne preko 2 miliona eura, a izgradili smo i teren „FK Mladost Lješkopolje“, zatim izgradnja dva terena „FK Kom“ na Zlatici, rekonstruisali stadion „Trešnjica“, izgradili modernu Kuću fudbala na Starom Aerodromu, Studentska sportska dvorana i kulturni centar. U toku su radovi na rekonstrukciji male sale SC „Morača“ i njena namjena u multifunkcionalnu salu namijenjenu dvoranskim sportovima," napominje Arsović.

Ne treba zaboraviti, dodaje on, ni vrtić u Zagoriču u čijoj je izgradnji Grad učestvovao sa sredstvima u iznosu 1.800.000 eura, a privodi se kraju i izgradnja vrtića na Staom Aerodromu, za šta je Grad, kroz zemljište i komunalno opremanje, izdvojio sredstva u iznosu 1.200.000 eura. Takođe, uskoro počinje izgradnja vrtića u Tuzima, a radovi na izgradnji Srednje stručne škole u Golubovcima, takođe, teku planiranom dinamikom, itd.

"Ono što Lakušića boli je to što je uprava Glavnog grada u proteklom periodu realizacijom značajnih kapitalnih projekata pokrenula jedan veoma obiman investicioni ciklus kojim smo stvoriti pretpostavke za dinamičan i održiv razvoj Podgorice. Smeta mu što uskoro počinje gradnja Bulevara kroz Donju Goricu, što nam je partner na projektu za Jugozapadnu obilaznicu, IFC, što su obezbijeđena sredstva za postrojenje za prečišćavanje opadnih voda i tretman kanalizacionog mulja, što se radi na izgradnji druge faze obilaznice oko Golubovaca… Koliko građani vjeruju Lakušiću i družini pokazuju svi dosadašnji izbori na kojima čitava koalicija partija, medju kojima je i Lakušićeva, ne uspijevaju niti da se približe DPS, a kamoli osvoje vlast," zaključuje Arsović.

Bonus video: