Katić i Komnenović se upisali u knjigu žalosti povodom smrti Irineja

Knjiga žalosti će biti otvorena i danas i sjutra od 11 do 15 časova

6246 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Opština Herceg Novi
Foto: Opština Herceg Novi

Predsjednici opština Herceg Novi i Tivat, Stevan Katić i Željko Komnenović, upisali su se danas u knjigu žalosti koja je otvorena u Generalnom konzulatu Srbije u Herceg Novom povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

Katić i Komnenović kazali su, kako je saopšteno iz Opštine Herceg Novi, da je odlazak patrijarha Irineja tužan trenutak za sve pravoslavne vjernike u Boki Kotorskoj, Crnoj Gori i cijelom regionu.

“Skoro nas je napustio i mitropolit Amfilohije, to su dva velika gubitka za Srpsku pravoslavnu crkvu u samo dvadeset dana. Upisom u knjigu žalosti željeli smo da i na ovaj način odamo počast blaženopočivšem patrijarhu Irineju”, kazao je Katić.

Katić
Katićfoto: Opština Herceg Novi

Komnenović je podsjetio da je Irinej prošle godine "posjetio naš kraj, kada je prisustvovao sabranju u Grblju".

“Dosta pravoslavnih vjernika je bio duhovno i emotivno vezano za gospodina Irineja, koji je svjedočio hrišćansku misao pomirenja, neutralnosti i međuvjerskog sklada, a to su vrijednosti koje se baštine u našoj Boki”, rekao je Komnenović.

Komnenović
Komnenovićfoto: Opština Herceg Novi

Predsjednike opština Herceg Novi i Tivat u Generalnom konzulatu je, kako je saopšteno, dočekao konzul Zoran Dojčinović, koji im se zahvalio i rekao da građani Crne Gore od juče mogu da se upišu u knjigu žalosti u Ambasadi Srbije u Podgorici i Generalnom konzulatu u Herceg Novom. Knjiga žalosti će biti otvorena i danas i sjutra od 11 do 15 časova.

Konzul je istakao da se prilikom odavanja pošte preminulom patrijarhu poštuju sve epidemiološke mjere propisane od strane Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

U Herceg Novom je danas Dan žalosti zbog smrti Irineja. Dan žalosti obilježava se isticanjem zastave na pola koplja na zgradi Opštine Herceg Novi, zgradama javnih ustanova i privrednih društava čiji je osnivač Opština i objektima mjesnih zajednica. Elektronski i drugi mediji, organizatori javnih programa i sadržaja dužni su da svoje programe i sadržaje prilagode Danu žalosti.

Bonus video: