Leković podnio krivične prijave protiv Komnenovića i Arsića

Iz Opštine Tivat nisu željeli da detaljnije komnetarišu postupak otpuštenog načelnika Komunalne policije ističući da je "Leković o sebi je dovoljno rekao samim svojim činjenjem i destruktivnim ponašanjem, koje je dovelo do toga da bude disciplinski gonjen i da ostane bez posla u Opštini Tivat"

16473 pregleda 26 reakcija 19 komentar(a)
Novak Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Novak Leković, Foto: Demokratska Crna Gora

Smijenjeni načelnik Komunalne policije Tivat Novak Leković (DPS), podnio je Osnovnom državnom tušilaštvu u Kotoru krivične prijeve protiv gradonačenika Željka Komnenovića i potpredsjednika Opštine Tivta Vladimira Arsića, zbog njihovog navodnog kršenja mjera NKT-a na sprječavanju širenja koronavirusa.

Leković je njiih dvojicu kako je naveo, prijavio "zbog toga što su suprotno Zakonu o spriječavanju širenja zaraznih bolesti na teritoriji Crne Gore išli na Cetinje radi odavanja pošte preminulom mitropolitu Amfilohiju Radoviću, kao i odlaskom i boravkom u Podgorici u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja na dan sahrane mitropolita Amfilohija i ako za to nijesu imali zakonom ispunjene uslove".

U prijavi je Leković naveo da je epilog takvog navodnog ponašanja Komnenovića i Arsića to da je potpredsjednik Opštine obolio od koronavirusa.

Arsić se proteklih desetak dana liječio u bolnici u Kotoru nakon čega je otpušten na kućno liječenje gdje se i dalje nalazi u samoizolaciji.

Kako je Leković naveo u prijavi, "Arsić je svojim neprimjenjivanjem mjera prenio zarazu i na službenike Opštine Tivat, držeći sastanke zarazio je jednog službenika Komunalne policije i jednog službenika Službe zaštite i spašavanja".

Leković je inače, kada ga je Komnenović 5. novembra obavijestio da više neće biti načelnik Komunalne policije, oko 15 sati toga dana, pred svjedocima, demolirao svoju službenu kancelariju u staroj zgradi Opštine Tivat u ulici Luke Tomanovića i čak kroz njen prozor izbacio dio inventara – svoju fotelju, službeni računar sa monitorom i njeke manje predmete.

Potom je Leković službenim automobilom pod uključenom rotacijom velikom brzinom vozio ulicama Tivta, nakon čega je narednog dana, otvorio bolovanje i prestao da dolazi na posao. Gradski čelnici su istog dana kada se dogodio incident u staroj zgradi Opštine, Odjeljenju bezbjednosti Tivat prijavili da je neko demolirao službene prostorije načelnika Komunalne policije i zahtijevali da se pokrene službena istraga i o svemu obavijesti tužilac.

Policija je pokrenula istragu i saslušala Lekovića koji je negirao da je on demolirao kancelariju i da je oštetio službemi inventar. U međuvremenu, on je dobio otkaz u Opštini jer je Komnenović dobio novu odluku o internoj organizaciji lokalne uprave kojom je Komunalna policija ukinuta kao samostalni organ, a time ugašeno i mjesto njegovog načelnika koje je pokrivao Leković.

Odmah potom, Leković je podnio krivičnu prijavu protiv Komnenovića i Arsića za navodno njihovo kršenje mjera NKT-a prilikom sahrane mitropolita AmfIlohija, iako ni Komnenović ni Arsić nisu prisustvovali ispraćaju preminulog mitroplolita na Cetinju.

Arsića je "Vijestima" kazao da on nije bio ni na Cetinju, ni u Podgorici prilikom sahrane poglavara Mitropolije crnogorsko-primorske, A i Komnenović je kazao da ni on nije dolazio na Cetinje, ali jeste bio na sahrani mitropolita u Podgorici gdje se, kako je kazao, pridržavao mjera NKT.a i nosio zaštitnu masku.

Inače, odmah nakon što je Arsiću prije desetak dana potvrđena infekcija koronom, i Komnenović i drugi potpredsjendik Opštine Goran Božović koji su sa njime najviše bili u kontaktu, su se testirali na Covid-19, ali su njihovi nalazi bili negativni.

Iz Opštine Tivat nisu željeli da detaljnije komnetarišu postupak otpuštenog načelnika Komunalne policije ističući da je "Leković o sebi je dovoljno rekao samim svojim činjenjem i destruktivnim ponašanjem, koje je dovelo do toga da bude disciplinski gonjen i da ostane bez posla u Opštini Tivat".

"Stara poslovica po kojoj "ko gubi ima pravo da se ljuti", može da važi sve do onog trenutka dok posljedica te ljutnje nije nasilničko ponašanje i uništen inventar koji je vlasništvo Opštine i svih građana. Dalje postupke Lekovića Opština Tivat neće komentarisati. On ima pravo da djeluje na način na koji djeluje, a da li je i koliko u pravu, na kraju će odlučiti nadležne institucije", saopštili su iz PR službe lokalne uprave Tivta.

Istakli su i da "lokalna uprava i njeni funkcioneri sprovode propisane epidemiološke mjere, a sve osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa potpredsjednikom Arsićem, testirane su na koronavirus i po dobijanju negativnih rezultata, nastavile su sa radnim angažmanom, uz krajni oprez i paživo praćenje moguće pojave simptoma".

"Niti jednoj od pomenutih osoba nije izrečena mjera samoizolacije, pa do kršenja iste nije ni moglo doći", kazali su medijima iz kabineta Komnenovića.

Bonus video: