"procesurali smo 2.132 osobe"

Uprava policije optužila tužilaštva: Potpuno obesmislili naš rad

"Napominjeno da su državna tužilaštva odbacila značajan broj krivičnih prijava, čak i one u kojima su oni kao organ nadležna za postupanje aktivno učestvovali i policijskim službenicima izdavali naloge za podnošenja krivičnih prijava, davali naloge za lišenja slobode i donosili rješenja za zadržavanje osumnjičenih lica a iste te prijave kasnije odbacivali"

44029 pregleda 227 reakcija 33 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Uprava policije
Ilustracija, Foto: Uprava policije

U cilju sprečavanja širenja koronavirusa policija je od momenata donošenja prvih mjera preduzimala aktivnosti na kontroli poštovanja mjera i procesurala ukupno 2.132 osobe zbog sumnje da su izvršila 1.450 krivičnih djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zaraze bolesti, saopšteno je danas iz Uprave policije.

Oni su reagovali na saopštenje Akcije za ljudska prava (HRA).

U saopštenju se dodaje da je Uprava policije u prvom talasu epidemije koronavirusa podnijela 1.214 kriviničnih prijava protiv 1.801 osobe, dok je u drugom talasu zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima policija podnijela 236 krivičnih prijava protiv 331 osobe.

"Napominjeno da su državna tužilaštva odbacila značajan broj krivičnih prijava, čak i one u kojima su oni kao organ nadležna za postupanje aktivno učestvovali i policijskim službenicima izdavali naloge za podnošenja krivičnih prijava, davali naloge za lišenja slobode i donosili rješenja za zadržavanje osumnjičenih lica a iste te prijave kasnije odbacivali. Oni su na ovaj način potpuno obesmislili rad Uprave policije", ističe se u saopštenju Uprave policije.

Oni su poručili i da su o svim javnim okupljanjima obavještavali nadležna državna tužilaštva.

"U odnosu na određeni broj javnih okupljanja državno tužilšatvo je odbacilo krivične prijave Uprave policije dok je za pojedine prijave izviđaj u toku. Postupak u odnosu na okupljanje građana na Trgu Nezavisnosti 6. septembra je u fazi izviđaja i policija i tužilšatvo preduzimaju aktivnosti iz svoje nadležnosti u odnosu na predmetni događaj. Takođe, pripadnici Uprave policije su u odnosu na događaj ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja od 1. novembra kada se okupio veći broj građana povodom sahrane Mitropolita crnogorsko – primorskog Amfilohija Radovića, obavijestili državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici. Nadležni državni tužilac se povodom predmetnog događaja izjasnio da nema elemenata krivičnog djela ali da postoji pojedinačna odgovornost građana koji su kršili mjere Nacionalnog koordinacionog tijela te da je to nadležnost inspekcijskih organa", kazali su iz Uprave policije.

Navode da je u vezi događaja u Kliničkom centru Crne Gore, gdje je jedno svešteno lice, koje je bilo pozitivno na koronavirus, a koje je boravilo na liječenju u ovoj medicinskoj ustanovi, mimo propisanih procedura napustilo bolničku sobu, policija obavijestila nadležnog tužioca.

"Nadležni državni tužilac je izdao obavezujuće naloge i usmjeravao policijske mjere i radnje koje su službenici Uprave policije preduzeli u cilju utvrđivanja svih okolnosti događaja. Nakon sprovedenog izviđaja državni tužilac se izjasnio da se formirani spisi predmeta povodom navedenog događaja arhiviraju", piše u saopštenju.

Iz Uprave policije su kazali i da povodom događaja od 8. novembra kada se u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja okupio veći broj građana suprotno mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela gdje je održana liturgija, službenici Uprave policije su obavijestili nadležnog državnog tužioca koji je naložio da se prikupe obavještenja od četiri sveštena lica, što je u prethodnom periodu i urađeno.

"Takođe, tužilac je naložio da se preduzmu i druge mjere i radnje u odnosu na predmetni događaja, te su aktivnosti u vezi navedenog, po nalogu i upustvima nadležnog tužioca sprovode", zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

Preporučujemo za Vas