Tri osobe spriječene u krivolovu plinskom lampom na Skadarskom jezeru

Zakonom o slatkovodnom ribarstvu, u cilju zaštite i unapređivanja ribljeg fonda i očuvanja biodiverziteta ribolovnih voda, zabranjeno je, između ostalog, loviti ribu ostima, trokukom ili na način štetan za njihovo razmnožavanje ili kojima se masovno uništavaju; loviti ribu vatrenim oružjem, podvodnom puškom i nagonom
276 pregleda 10 komentar(a)
plinska lampa krivolov, Foto: NP Skadarsko jezero
plinska lampa krivolov, Foto: NP Skadarsko jezero
Ažurirano: 06.01.2018. 09:45h

Pripadnici Službe zaštite NP Skadarskog jezera potpomognuti graničnom policijom spriječili su tri osobe u mjestu Kurtovića pjaca da uz pomoć plinske lampe izvrše krivolov.

„Zbog vršenja nelegalne aktivnosti - izlov ribe ostima, krivolovci će biti procesuirani nadležnim državnim organima, a oduzeta je i manja količina ribe“, kazao je je direktor NP Skadarsko jezero Nenad Ivanović.

Izlovljavanje ribe nedozvoljenim sredstvima ima dalekosežne negativne posljedice po biodiverzitet NP Skadarskog jezera, a direktno utiče i na učinak profesionalnih ribara i sportskih ribolovaca.

Zakonom o slatkovodnom ribarstvu, u cilju zaštite i unapređivanja ribljeg fonda i očuvanja biodiverziteta ribolovnih voda, zabranjeno je, između ostalog, loviti ribu ostima, trokukom ili na način štetan za njihovo razmnožavanje ili kojima se masovno uništavaju; loviti ribu vatrenim oružjem, podvodnom puškom i nagonom (bacanjem kamenja, razgonjenjem veslima, ograđivanjem-građenjem i sl.), kao i vršiti noćni lov u ribolovnim vodama.“

"U pravcu efikasnije kontrole prostora i suzbijanja svih vidova nelegalnih aktivnosti, jedan od osnovnih ciljeva Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore i NP Skadarsko jezero u narednom periodu je institucionalno jačanje struktura zaduženih za fizičku i stručnu zaštitu, nabavka materijalno-tehničkih sredstava, kao i čvršća i koordinisana saradnja sa lokalnim udruženjima ribolovaca i mještanima sa prostora Parka. Skadarsko jezero je područje od izuzetnih prirodnih vrijednosti. Prepoznato je kao Ramsarsko područje i međunarodno značajno područje za ptice (IBA) i biljke (IPA). U cilju zaštite i očuvanja brojnih prirodnih vrijednosti, kao i suzbijanja krivolova u zaštićenom prirodnom području, NP Skadarsko jezero apeluje na građane da se suzdrže od obavljanja nezakonitih radnji, kao i da prijave svaki oblik nelegalnih aktivnosti na broj telefona 067 310 454", navodi se u saopštenju NP Skadarskog jezera.

Bonus video: