Čuvari Sinjajevine spasavali konje od čopora vukova

“Sat prije ponoći bio je prvi napad. Čuli smo zavijanje vukova, a potom rzanje konja i neke zastrašujuće zvuke. Četvorica nas je bilo u kampu - Vladeta Vlado Bojić, Radoje-Pujo Čobeljić, Vladan Medenica i ja. Otrčali smo do mjesta odakle su dolazili zvuci i počeli da spasavamo konje. Bilo ih je sedam. Nekako smo ih doveli do kampa, nahranili i smirili

9662 pregleda 431 reakcija 2 komentar(a)
Preksinoć na Margiti, Foto: Privatna arhiva
Preksinoć na Margiti, Foto: Privatna arhiva

Čuvari Sinajevine u noći između nedjelje i ponedjeljka osim te planine, morali su od čopora vukova da brane i krdo konja koje je ostavljeno na Margiti.

Trojac koji od 16. oktobra nije napustio planinu, nešto prije ponoći čuo je zavijanje vukova, koji su se primakli nadomak kampa, a nedugo za tim morali su u akciju, kazao je “Vijestima” jedan od njih, Radoš Vučinić.

“Sat prije ponoći bio je prvi napad. Čuli smo zavijanje vukova, a potom rzanje konja i neke zastrašujuće zvuke. Četvorica nas je bilo u kampu - Vladeta Vlado Bojić, Radoje-Pujo Čobeljić, Vladan Medenica i ja. Otrčali smo do mjesta odakle su dolazili zvuci i počeli da spasavamo konje. Bilo ih je sedam. Nekako smo ih doveli do kampa, nahranili i smirili”, kazao je on.

Vučinić dodaje da je oko pola jedan legao da spava, ali ga je iz sna probudio Bojić.

“Utrčao je i rekao mi da su vukovi ponovo napali. Tada je bilo oko dva sata iza ponoći. Potrčali smo ka vrhu Margite i vidjeli veliko krdo konja.

Bilo ih je više od deset, a vukova je ponovo bio čopor”, priča on.

Objašnjava da su konji danima na Sinjajevini i da ne znaju ko ih je ostavio da zime na planini, ali da se nada da će njihovi vlasnici doći da ih odvedu prije novog napada vukova.

Čuvari planine skoro 40 dana su na Margiti, odakle, kako su kazali, neće mrdnuti dok se ne povuče odluka o uspostavljanju vojnog poligona na Sinjajevini.

Bonus video: