I poslije Vučkovića - Vučković

Vučković, koji ima i sve uslove za penziju, sada uživa čak 8. mandat od 1986. godine na čelu kotorskog suda, a zakon navodi da se sudije na rukovodećim mjestima mogu birati najviše dva puta

27921 pregleda 150 reakcija 24 komentar(a)
Vučković i Medenica (arhiva), Foto: Savo Prelević
Vučković i Medenica (arhiva), Foto: Savo Prelević

Predsjednik Osnovnog suda u Kotoru Branko Vučković ponovo je izabran na čelnu poziciju tog suda u Boki.

Tako je odlučio Sudski savjet, koji je postupajući po ukidnim razlozima iz presude Upravnog suda U.br.3656/19 od 19.10.2020. godine, donio odluku da se ponobo izabere Vučković za predsjednika Osnovnog suda u Kotoru.

"Otklonivši nedostatke u obrazloženju prethodne odluke Savjeta na koje je ukazano ovom presudom", piše u saopštenju Sudskog savjeta.

Upravni sud naveo je u presudi da Sudski savjet nije naveo materijalne propise tokom izbora Vučkovića tražeći da se otklone manjkavosti iz tog postupka od ljeta 2019. godine.

Vučković, koji ima i sve uslove za penziju, sada uživa čak osmi mandat od 1986. godine na čelu kotorskog suda, a zakon navodi da se sudije na rukovodećim mjestima mogu birati najviše dva puta.

Sudski savjet, najvjerovatnije, u novoj odluci o izboru Vučkovića koristio je iste propise kao što su to učinili lani kada su dozvolili da Vesna Medenica dobije 3. mandat na mjestu predsjednice Vrhovnog suda.

Sudski savjeta na današnjoj sjednici, zatvorenoj za javnost, dao je saglasnost na broj utvrđenih radnih mjesta u Prijedlogu Pravilnika o izmjeni i dopuni Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Osnovnog suda u Herceg Novom.

Donijeta je odluka o imenovanju Centralne popisne komisije potrošačke jedinice “ sudstvo”, u sastavu Radmila Đurišić, Marija Todorović i Nemanja Zvicer sa zadatkom da rukovodi popisom stalne imovine Sudskog savjeta i sudova i koordinira rad popisnih komisija u sudovima, u cilju obezbjeđivanja ispunjavanja preporuka datih u izvještaju DRI, a koje se odnose na uočene nedostatke o izvršenom popisu.

Sudski savjet se upoznao sa informacijom Mirjane Popović, sutkinje Višeg suda u Podgorici i člana Konsultativnog vijeća evropskih sudija (CCJE) u ime Crne Gore, o njenom učešću na XXI Plenarnoj sjednici CCEJ održanoj početkom novembra u on line formi. Radna grupa Konsultativnog vijeća Evropskih sudija (10 članova) na sastancima prije plenuma, uz saradnju angažovanih eksperata Savjeta Evrope, sačinila je i prijedlog teksta Mišljenja br. 23(2020) „ Uloga udruženja sudija u podršci sudijskoj nezavisnosti“, koje je i usvojeno. Na sjednici CCJE sutkinja Popović je ponovo imenovana za Izvjestioca za rodnu ravnopravnost ( CCJE Gender Equality Rapporteur) za 2021. godinu, na kojoj funkciji je u kontinuitetu od 2018. godine.

Savjet je utvrdio da Katarina Peković, Milica Radović, Rade Ćetković, Mladen Grdinić, Arsenije Gatolin, Radovan Vlaović, Milena Brajović i Dijana Dragišić sudije Osnovnog suda u Podgorici ispunjavaju uslove iz člana 33 stav 1 i 2 Zakona o Centru za obuku u sudstvu i Državnom tužilaštvu za mentora, i dopunio Listu mentora iz reda sudija Osnovnog suda u Podgorici.

Savjet je razmatrao i izvještaj Komisije za pritužbe i dao saglasnost na nacrte odgovora koje je na veći broj prutužbi sačinila ova komisija.

Bonus video: