"Norwegian Spirit" uplovio u Luku Bar gdje će naredna tri mjeseca ostati u raspremi

"Norwegian Spirit" prvi je kruzer koji je od početka pandemije koronaviruisa u martu ove godine uplovio i vezao se u jednu od crnogorskih luka

9584 pregleda 81 reakcija 3 komentar(a)
Norwegian Spirit, Foto: Čitalac Vijesti
Norwegian Spirit, Foto: Čitalac Vijesti

Kruzer "Norwegian Spirit" američko-norveške kompanije "Norwegian Cruise Line“ (NCL) uplovio je jutros u Luku Bar gdje će naredna tri mjeseca ostati u raspremi.

Brod od 75.904 bruto tone, koji vije zastavu Bahama, stigao je iz italijanske luke Brindizi, a u Baru se vezao na jednom od gatova koje u ovdašnjoj luci koristi kompanija "Port of Adria".

Kruzer kapaciteta 2.000 putnika, sagrađen 1998. godine, dug je 269 i širok 32,3 metra, a gaz mu uznosi 8,3 metara.

Na "Norwegian Spiritu" koji je zbog krize sa koronavirusom stavljen u tzv. hot lay up (raspremu u kojoj je brod zadržao dobar dio redovne posade i nalazi se u stanju da se brzo može vratiti u redovnu upotrebu), nalazi se 135 članova posade koja u redovnim okolnostima inače, broji 965 ljudi.

Tokom boravka "Norwegian Spirita" u Crnoj Gori, oni će se morati pridržavati mjera NKT-a za spriječavanje širenja virusa i posebnih protokola koji je su UPSUL i pomorske vlasti napravili upravo za ovakve okolnosti. Pored ostaloga, to podrazumijeva i obavezu da tokom boravka broda u našoj luci, svi članovi posade ostaju na brodu i ne izlaze sa njega.

"Norwegian Spirit" prvi je kruzer koji je od početka pandemije koronaviruisa u martu ove godine uplovio i vezao se u jednu od crnogorskih luka. Prije njega su do sada samo dva kruzera - holandski "Zuiderdam" i norveški "Viking Sea", u oktobru i septembru na po dan uplovili u Boku gdje su na sidrištima ispred Zelenike i u Tivatskom zalivu, obavili smjenu djelova svojih posada.

foto: Čitalac Vijesti

Pandemija je inače, napravila haos u svjetskoj kruzing industriji, pa je većina kruzera vezana po raznim svjetskim lukama u očekivanju stavljanja vakcine protiv korone u širu upotrebu i time postepene normalizacije prilika kada su turizam i putovanja u pitanju.

Kruzing kompanije u svijetu nastoje da na sve moguće načine smanje operativne troškove i stoga stavljaju svoje brodove u raspremu (lay up), dok je jedan tih kompanija već u rezališta kao staro gvožđe, poslao veći broj svojih starijih kruzera koji bi inače, da su okolnosti redovne, i dalje bili u komercijalnoj upotrebi jer je industrija turističkih kružnih putovanja u svijetu prije izbijanja pandemije, bila jedan od najbrže rastućih segmenata ukupne turističke privrede.

Osim kompanije NCL, i drugi brodari su načelno iskazivali interesovanje da dovedu jedan broj svojih brodova u Crnu Goru i ovdje ih stave u raspremu, a naše pomorske vlasti su preduzele i niz administrativno-organizacionih aktivnosti da izađu u susret takvim traženjima brodara.

Tako je Vlada krajem septembra na inicijativu Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) usvojila Uredbu o dopuni Uredbe o visini naknade za korišćenje objekata sigurnosti plovidbe na pomorskim putevima, a kojom je omogućeno drastično smanjenje te takse za brodove koji bi došli u Crnu Goru radi stavljanja u raspremu.

U Uredbu je uveden dodatni novi član koji predviđa drastično umanjenje te naknade za plovne objekte u raspremi (nevezano za njihovu vrstu ili veličinu) na iznos od samo 0,20 eura po neto-toni takvog broda. Ova naknada naplaćuje se jednokratno, bez obzira na vremenski period zadržavanja raspremljenog broda u crnogorskim vodama.

foto: Čitalac Vijesti

Propisano je da ukoliko takav brod dok boravi u Crnoj Gori, prekine raspremu i počne sa komercijalnim operacijama, odmah počne i da plaća punu naknadu za svjetlarinu koja iznosi 0,6 eura po neto-toni za mjesečnu, odnosno 2 eura po neto-toni broda za godišnju naknadu. To znači da će "Norwegian Spirit" koji ima 45.960 neto-tona, naprimjer, UPSUL-uplatiti nešto preko 9.000 eura na ime svjetlarine tokom svog boravka u Crnoj Gori.

Tu su i prihodi koji će od tog broda država naplatiti na ime takse za korišćenje obale, a prihode na ime priveza i troškova struje i vode, od broda će imati kompanija Port of Adria kao lučki operater. Priliku da makar nešto zarade od boravka og broda imaće i niz drugih subjekata - počev od agenta, preko pružalaca usluga pilotaže i tegljenja, snabdjevača hranom, pićem i ostalim potrepštinama, te kompanija koje pružaju uslugu odvoza smeća i drugog otpada sa brodova.

"Zahvalni smo Ministarstvu pomorstva i saobraćaja i NKT-u što smo uspjeli da zajedno ovo realizujemo jer je dolazak prvog kruzera u tzv.hot lay up u Crnoj Gori vijest koja je generalno, danas odjeknula u svjetskoj kruzing insutriji. Komasnija NCL je prezadovoljna prijemom koji su dobili kod nas i zainteresovana je da u Crnu Goru pod istim uslovima, dovede još nekoliko svojih brodova, a što bi za sve nas u uslovima kada je u nautičkom turizmu zbog korone bukvalno sve stalo, bilo veoma značajno jer bi na taj način makar dio svježeg novca iz inostranstva ušao u našu ekonomiju", kazao je "Vijestima" Aleksandar Vukić iz barske kompanije "Allegra" koja je lučki agent NCL-a u Crnoj Gori.

foto: Čitalac Vijesti

On je dodao da ima interesovanja te i drugih kompanija da dovedu još nekiliko svojih kruzera, kako u Bar, tako i u Zeleniku i Kotor.

"Zapovjednik "Norwegian Spirita", kapetan Ashutosh Chandra iz Indije, izrazio je oduševljenje današnjim prijemom na koji su njegov brod i posada naišli u Baru i ponovio da će on i kompanija NCL strogo ispoštovati sve svoje obaveze koje imaju prema protokolima NKT-a i naših pomorskih vlasti", naveo je Vukić.

Inače, u Baru već u raspremi boravi još jedan brod - kiparski feribot "Vronskiy" od 13.505 bruto tona.

"Vronskiy" je u Bar stigao početkom mjeseca iz Španije, na njemu su trenutno 22 člana posade, a brod je dobio dozvolu naših blasti da se u Crnoj Gori zadrži 91 dan.

Bonus video: