gradnja nije u skladu sa Deklaracijom o zaštiti Miločerskog parka i neposrednog zaleđa ostrva

Miločerski park je primjer korupcije na najvišem nivou

MZ “Sveti Stefan“ traži od Carevića i Radovića da mandataru dostave Deklaraciju o Miločerskom parku, a Krivokapić da stopira gradnju “Kraljičine plaže”

18543 pregleda 243 reakcija 11 komentar(a)
Radovi na hotelu u punom jeku: Kraljičina plaža, Foto: Vuk Lajović
Radovi na hotelu u punom jeku: Kraljičina plaža, Foto: Vuk Lajović

Mještani Pržna i Svetog Stefana okupljeni oko Mjesne zajednice “Sveti Stefan“, rekli su da očekuju od buduće vlade i mandatara Zdravka Krivokapića da hitno zaustave gradnju novog hotela “Kraljičina plaža“ sa stanovima za tržište u srcu Miločerskog parka, ponište građevinsku dozvolu i revidiraju ugovor o zakupu hotelskog kompleksa zaključen sa kompanijom “Adriatic properties“ biznismena Petrosa Statisa.

To su predsjednik i član Savjeta Mjesne zajednice Vlado Mitrović i Blažo Rađenović predočili čelnicima Opštine i Skupštine opštine Budva Marku Batu Careviću i Krstu Radoviću.

Tvrde da je riječ o koruptivnom poslu na najvišem niovu i da treba proceusirati sve koji su doveli do devastacije Miločerskog parka.

“Tražimo u ime Mjesne zajednice Sveti Stefan da predsjednik Skupštine opštine i predsjednik Opštine pošalju mandataru i budućem predsjedniku vlade Zdravku Krivokapiću odluku SO Budva o zaštiti Miločerskog parka koju smo izglasali u prethodnom mandatu“, kazao je Rađenović Careviću i Radoviću, nakon svečanog polaganja vijenaca na spomen obilježja iz NOR-a ispred grad-hotela „Sveti Stefan“.

Rađenović i Mitrović su rukovodiocima Opštine kazali da očekuju od Vlade da revidira ugovor i sve anekse zaključene između Vlade, državne firme “Budvanska rivijera” i “HTP Miločer” i zakupca firme “Adriatic propertes”.

“Ugovori i aneksi su sklopljeni na štetu nas mještana, ali i svih građana države Crne Gore. Vlada treba da poništi građevinsku dozvolu izdatu za hotel ‘Kraljičina plaža’ i stopira dalju gradnju do donošenja nove dozvole i saglasnosti glavnog državnog arhitekte, a čitav ovaj posao da procesuira i protiv odgovornih lica podnese krivične prijave nadležnim institucijama. Jer, mi u MZ Sveti Stefan sumnjamo u korupciju na najvišem nivou“, kazao je Rađenović opštinskim rukovodiocima.

Naglasio je da je Mjesna zajednica i dalje stava da na mjestu nekadašnjeg hotela “Kraljičina plaža” isključivo treba da se gradi novi savremeni i ekskluzivan hotel sa pet zvjezdica, pa čak i da se izađe iz postojećih gabarita u korist boljoj punudi.

“Sve drugo za nas je neprihvatljivo. Takođe, u interesu Opštine i nas mještana bi bilo da pokrenete pitanje transformacije odnosno prenos kapitala HG ‘Budvanska rivijera’ iz vlasništva Opštine Budva kojoj je pripadalo ovo preduzeće na Vladu Crne Gore.

Ono što mi znamo je da ne postoji akt, odluka ili bilo koji dokument potpisan u tom periodu od strane naše opštine i samim tim smatramo da Opština treba da traži ovu imovinu nazad u svoje vlasništvo, što bi samo po sebi u velikoj mjeri riješilo mnoge probleme sa hotelima ‘Sveti Stefan’, ‘Miločer’ i ‘Kraljičina plaža’“, naglasio je Rađenović.

Predstavnici MZ i Opštine
Predstavnici MZ i Opštinefoto: Vuk Lajović

Skupština opštine Budva je prije dvije i po godine donijela Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka i neposrednog zaleđa ostrva Sveti Stefan, kojom se ne podržava izgradnja novih, već samo rekonstrukcija postojećih objekata u postojećim gabaritima.

Uprkos oštrom protivljenju Opštine, Ministarstvo održivog razvoja dalo je zeleno svjetlo da se na mjestu starog hotela “Kraljičina plaža“, koji je porušen, izgradi novi hotelski kompleks sa aprtmanima za tržište.

Višespratna betonska konstrukcija je već nikla, a radovi se izvode intenzivno. Planirana spratnost hotela je 2Po+Pr+4 (dvije podrumske etaže, prizemlje i četiri sprata). Visina hotela od kote prizemlja do krova je 21,84 metara, a ukupan smještajni kapacitet je 126 ključeva (262 kreveta) od čega je 60 hotelskih soba i 66 apartmana.

”Adriatic properties” je dugoročni zakupac grada hotela “Sveti Stefan” i “Vile Miločer”, kao i hotela “Kraljičina plaža” prema ugovorima o zakupu zaključenim 2007. sa HG “Budvanska rivijera“ odnosno HTP “Miločer”.

Skupština Crne Gore je aneksom ugovora produžila zakup “Svetog Stefana”, Vile “Miločer” i “Kraljičine plaže“ sa 30 na 42 godine.

Zemljište uz Kraljičinu plažu, gdje se gradi hotelsko krilo sa apartmanina, dato na 90 godina zakupa.

U međuvremenu, došlo je do restrukturiranja Hotelske grupe “Budvanska rivijera“ iz koje je izdvojena kompanija “Sveti Stefan hoteli” AD, na koju su uknjiženi grad-hotel “Sveti Stefan” i Vila “Miločer“, a kojoj sada Statisova firma plaća zakupninu.

“Lungo mare” mora da bude prioritet

Predstavnici Mjesne zajednice kazali su Careviću i Radoviću da je pješačka staza “Lungo mare” na lijevoj Svetostefanskoj plaži, famozni projekat, koji se samo prenosi i uvrštava u opštinski plan investicija unazad više od 20 godina, najznačajani kapitalni projekat koji se mora napokon realizovati.

“MZ ‘Sveti Stefan’ očekuje od Opštine da će napokon nešto uraditi. Evo danas možete da vidite koliko je obale i prostora uzurpirano od nesavjesnih vlasnika među kojima su i poznata lica. Sekretarijat za investicije je već uradio geodetsko snimanje terena i od njega možete dobiti preciznu informaciju, kako bi se dalje pristupilo projektu koji je po našem saznanju 90 odsto urađen od strane arhitekte Branislava Mitrovića iz Beograda, a čijom realizacijom ovaj projekat osim što bi otvorio komunikaciju sa naseljem ujedno bi bio riješen i problem izlivanja kanalizacije u more“, predočio je Rađenović.

Preporučujemo za Vas