Učiteljica Rada Višnjić dobila otkaz

Direktorica OŠ "Jugoslavija" saopštila je da u toj ustanovi radi "izuzetno vrijedan kolektiv, tim profesionalaca posvećenih svom pozivu koji predano obavljaju svoju misiju prosvjetnog radnika"

30068 pregleda 2930 reakcija 154 komentar(a)
Rada Višnjić, Foto: Screenshot
Rada Višnjić, Foto: Screenshot

Učiteljica Rada Višnjić, koja je pozivala učenike na moleban u Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru, dobila je otkaz, saopštila je direktorica OŠ Jugoslavija Biljana Vukmanović.

Dodaje da je, nakon što je saznala da je Višnjić pozivala đake na moleban 4. oktobra na vajber grupi odjeljenja V-2, shodno Zakonu o radu pokrenula postupak utvrđivanja odgovornosti u vezi sa događajem.

"Postupak je sproveden u skladu sa Zakonom, o čemu svjedoči zapisnik Inspekcije rada o izvršenom inspekcijskom pregledu, čiji je subjekat nadzora bila OŠ "Jugoslavija", odgovorno lice direktor ustanove, a na osnovu inicijative za vanredni nadzor upućene od strane Višnjić. Tokom postupka za utvrđivanje odgovornosti, shodno zakonskoj proceduri, strana u postupku se usmeno izjasnila, a potom su utvrđene činjenice koje nedvosmisleno potvrđuju da je Višnjić načinila težu povredu radne obaveze iz člana 37, stav 1, tačka 3 Opšteg kolektivnog ugovora", navela je Vukmanović.

Na izricanje mjere, kao je dodala, "uticalo je prethodno ponašanje Višnjić i prethodno izrečena mjera".

"Kao direktor javne vaspitno-obrazovne ustanove u obavezi sam da, shodno funkciji koja mi je povjerena, poštujem zakonske odredbe kada su u pitanju rad škole i prava učenika, jer je shodno članu 5 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju propisano da "u javnoj ustanovi i u ustanovi kojoj je dodijeljena koncesija za izvođenje javnovažećeg obrazovnog programa obrazovanje i vaspitanje je svjetovnog karaktera. U ustanovi iz stava 1 ovog člana nije dozvoljeno religijsko djelovanje osim u ustanovama koje su licencirane kao srednje vjerske škole", saopštila je Vukmanović.

Navela je da član 2 istog Zakona propisuje da "obrazovanje i vaspitanje ima za cilj da zadovolji potrebe, interesovanja, želje i ambicije pojedinca za cjeloživotnim učenjem" a nikako da se djeci, kao individuama, protivzakonskim djelovanjem nameću bilo kakva lična uvjerenja, pa ni religijska.

Postojeći zakoni i Statut škole jasno propisuju, dodaje, šta su nadležnosti odjeljenskog starješine, tako da sve nedvosmisleno upućuje na to da je Višnjić prekršila brojne zakonske odredbe.

"U proteklom periodu, Višnjić je u pojedinim medijima, pa čak i na jednoj TV stanici plasirala brojne neistinite informacije, neutemeljene izjave i izmišljene pojedinosti u cilju obmanjivanja javnosti i narušavanja mog ličnog ugleda i kredibiliteta, a bez prethodnog konatkta novinara za pravovremenu i preciznu informaciju, neophodnu za objektivno i profesionalno izvještavanje. Višnjić je u etar, putem takvih medija, pustila brojne izjave koja su suprotne činjeničnom stanju i daleko od prave istine, a o čemu postoje validni dokazi", piše u saopštenju.

Vukmanović ističe i da su djeca svijetla tačka i uvijek razlog da se ide dalje.

"Zato svi koji rade u prosvjeti, osim što ih obrazuju, imaju još jednu, mnogo važniju ulogu: da ih zaštite od svake zloupotrebe i pošalju im jasnu poruku: da su tu zbog njih i za njih. Mi, kako nas često nazivaju - "stub društva", njihov smo oslonac u tihom stasavanju u svestrane mlade ljude koje čeka nimalo lak put ka željenom cilju u izazovima vremena u kojem žive. Tu smo da ih pripremimo za budućnost, usmjerimo, naučimo da budu promišljeni, plemeniti i mudri, da ne zalutaju, da ne posustanu. Nemamo pravo da ih zbunjujemo, ubjeđujemo, niti prilagođavamo našim uvjerenjima. Empatiji nas ne uči niti jedan zakon, to je ono što dolazi od nas samih, našeg senzibiliteta i sklopa ličnosti. Nije važno da li smo nastavnik, direktor, stručni saradnik - važno je da svi, svako u svojoj ulozi, posjedujemo svijest o tome koliko odgovoran i human posao radimo i koliko porodica nam je tokom školovanja svoje djece povjerilo njihovo djetinjstvo da bude bezbrižno i njihovu mladost da bude svijetla. Dužni smo to povjerenje da opravdamo i kod djece i kod roditelja", rekla je Vukmanović.

Dodala je da u OŠ "Jugoslavija" radi izuzetno vrijedan kolektiv, tim profesionalaca posvećenih svom pozivu koji predano obavljaju svoju misiju prosvjetnog radnika. Iza ogromnog rada ovih nastavnika su brojni uspjesi i priznanja.

"Stoga, neću dozvoliti da ime škole u široj javnosti bude prepoznato po pojedincu za koga se vežu nemila dešavanja već ću, kao i do sad, nastojati da u prvi plan u svakom trenutku dospiju svi oni napori, rezultati, ideje i kvalitet koji su u našoj školi prepoznati, a iza kojih stoji veliki trud. OŠ „Jugoslavija” uživa ogromno povjerenje roditelja, o čemu svjedoči i broj upisanih odjeljenja prvaka ove školske godine: 6, umjesto dosadašnjih 5 ili 4. Temelj ovog povjerenja je, svakako, nesebično zalaganje svih zaposlenih u OŠ „Jugoslavija”, a prije svega odgovornost i pokazana ljubav prema pozivu čiji je fokus rad sa djecom. Biti direktor javne vaspitno-obrazovne ustanove je privilegija jer dobijate jedinstvenu priliku da svojim radom i zalaganjem unaprijedite jednu malu ali veoma važnu kariku itekako kompleksnog obrazovnog sistema, da svoju viziju škole sprovedete u djelo, da iza sebe ostavite nešto vrijedno, generacijama koje dolaze. Sa druge strane, ovaj poziv nosi ogromnu odgovornost, javan je, transparentan i nimalo lak, uvijek podložan kritici, vrlo rijetko pohvalama u javnosti. Ipak, rezultati su vidljivi i mjerljivi i to je ono što je najvažnije. Njih prepoznaju djeca, roditelji, lokalna zajednica ali i država. Ono što vezuje ove dvije krajnosti, privilegiju i odgovornost, jesu djeca", zaključila je Vukmanović.

Bonus video: