Mihailo: Crkve i manastiri da se vrate CPC

“Više nego ikad čujte moj vapaj da se ujedinimo oko svete CPC, koja je majka svih nas, jer ni države Crne Gore ne bi bilo bez njene Crkve. Davno su naši stari govorili, kome je Bog Otac, tome je i Crkva Majka”, rekao je Mihailo
203 pregleda 55 komentar(a)
mitropolit Mihailo, Foto: Savo Prelević
mitropolit Mihailo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.01.2018. 16:35h

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo u božićnoj poslanici pozvao je državne institucije da riješe crkveno pitanje i da se vrate crkve i manastiri Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, kako bi napokon došao mir, jedinstvo i napredak čitavog crnogorskog društva.

“Više nego ikad čujte moj vapaj da se ujedinimo oko svete CPC, koja je majka svih nas, jer ni države Crne Gore ne bi bilo bez njene Crkve. Davno su naši stari govorili, kome je Bog Otac, tome je i Crkva Majka”, rekao je Mihailo.

On je kazao da ukoliko se državi i crnogorskom narodu ne vrate u vlasništvo crkve i manastiri, onda nema ni države Crne Gore.

“Ovogodišnji Božić slavimo u vrijeme neslavnog i poraznog jubileja - 100 godina od takozvane Podgoričke skupštine kada je crnogorski narod na podmukao način izgubio svoju državu i crkvu”, naveo je Mihailo.

On je podsjetio da je Crna Gora obnovila svoju državnost 21. maja 2006. godine, da je kodifikovan crnogorski jezik u Vašingtonu kao samostalni svjetski jezik, kao i da postoje zastava, grb i druga crnogorska identitetska obilježja.

“Crna Gora je postala članica NATO saveza i približava se Evropskoj uniji. Međutim ako se ne riješi crkveno pitanje i ne zaokruži naš nacionalni identitet, svi ovi naši rezultati i dometi mogu biti dezavuisani i osujećeni”, smatra Mihailo.

On je naveo da mu je na srcu da se crnogorski narod vrati sebi, da se osvijesti, poželi izbavljenje iz vjekovnog duhovnog ropstva, da zavapi Gospodu u molitvi, da država riješi crkveno pitanje.

“Duhovno siromaštvo korjen je svakog drugog siromaštva i nezadovoljstva, a crkveno pitanje i zaokružen nacionalni identitet uslov svake društvene stabilnosti i prosperiteta”, rekao je Mihailo.

On je kazao da treba biti srećan i radostan, jer je osvanuo dan nade da se Hristovim rođenjem, smrću i vaskrsenjem svi spase, da sve obasja zle i dobre, da oproste onima koji ih vrijeđaju, negiraju crkvu, jezik, državu, himnu, grb i svako crnogorsko nacionalno obilježje.

“Hristos je oprostio uvrede i grijehove grešnicima, ali i ostavio poruku da ne prašta grijehove farisejima, domaćim odrodima i zakletim neprijateljima naše CPC i države Crne Gore”, naveo je Mihailo.

Prema njegovim riječima, u crnogorskom društvu i ovog Božića još se traže rješenja pitanja siromaštva brojnih sugrađana i slušaju se žalosni izvještaji o napuštanju domovine.

“S nevjericom pratimo negativne demografske pokazatelje i selektivne abortuse, a blago rečeno, zgorženi smo kad u naše vrijeme čujemo najgore pogrde i psovke upravo na račun žene i majčinstva”, rekao je Mihailo.

Međutim, kako je dodao, pored svega tog stradanja i zla, kroz koje prolazi Crnogorska crkva i njeni vjernici, na ovaj najradosniji praznik treba se opomenuti da se ljepota i radost života postiže se samo s Bogom i međusobnom zajedništvu.

“Slijedimo Gospoda Isusa Hrista, jer je on put, istina i život, pa ćemo izbjeći zamke nečastivog i njegovih sluga. Istrajmo u našoj borbi, da budemo dostojni naših predaka, da budemo vođeni i rukovođeni crnogorskim svetiteljima Svetim Petrom Cetinjskim, Vasilijem Ostroškim, Stevanom Piperskim, Vladimirom Dukljanskim i Prepodobnim Ivanom Crnojevićem - Gospodarom Crnogorskim”, zaključio je Mihailo.

Bonus video: