Povećanje opštinske kase Plužina zbog Egalizacionog fonda

Planirano je da za lokalnu infrastrukturu na području opštine naredne godine bude utrošeno oko 1,6 miliona eura. Tekući prihodi su planirani na skoro tri miliona eura od čega će 1,6 miliona prihodovati na osnovu poreza na nepokretnost

5637 pregleda 108 reakcija 4 komentar(a)
Opština Plužine, Foto: Svetlana Mandić
Opština Plužine, Foto: Svetlana Mandić

Opština Plužine će naredne godine, kako stoji u Nacrtu budžeta za 2021.godinu, po prvi put biti korisnik Egalizacionog fonda u iznosu od nešto preko milion eura.

Ta sredstva uvećaće, uprkos krizi koju je izazvala pandemija, opštinsku kasu, pa je budžet za narednu godinu planiran na više od 5,58 miliona eura, što je za oko 1,2 miliona više nego u ovoj godini.

Opština Plužine je jedina u Crnoj Gori koja nema zaduženja i sve svoje obaveze redovno izmiruje, a među 23 opštine nalazi se na 12. mjestu prema Pravilniku o utvrđivanju liste stepena razvijenosti jedinica lokalne samouprave, koji je objavljen u Službenom listu krajem prošle godine.

Nacrtom budžeta, koji je na javnoj raspravi do 28. novembra, planirano je da operativni budžet bude preko 2,8 miliona eura, a kapitalni oko 2,7 miliona. Tekući izdaci opštine planirani su na više od 1,5 miliona eura, a za kapitalne izdatke biće izdvojeno 2,7 miliona eura.

Planirano je da za lokalnu infrastrukturu na području opštine naredne godine bude utrošeno oko 1,6 miliona eura. Tekući prihodi su planirani na skoro tri miliona eura od čega će 1,6 miliona prihodovati na osnovu poreza na nepokretnost.

U Nacrtu budžeta planirano je 95 hiljada eura za jednokratne socijalne i druge pomoći, kao i 50 hiljada za primanja pripravnika sa visokom školskom spremom. Nastaviće sa stipendiranjem najboljih studenata, a planirano je da 70.000 eura naredne godine izdvoje za nabavku udžbenika osnovcima, finansiranje izleta, ekskurzija, takmičenja, nagrada đacima i studentima, smještaja učenika u Đačkom domu, te za prevoz učenika i nastavnika. Zdravstvenu zaštitu pomoći će sa 30 hiljada eura, 20 hiljada će izdvojiti za uređenje groblja, dok će sa 100.000 eura finansirati gradnju hrama Svetog Makarija Sokolovića u Plužinama.

Bonus video: