Mještani Rečina: 66 vlasnika imanja se izjasnilo za gradnju mHE "Skrbuša"

"S obzirom na epidemiološku situaciju, to smo učinili telefonskim pozivom, sa uključenim "zvučnikom", kako bi svi prisutni čuli izjašnjenje"

2513 pregleda 26 reakcija 2 komentar(a)
Gradilište na Skrbuši, Foto: Dragana Šćepanović
Gradilište na Skrbuši, Foto: Dragana Šćepanović

Ukupno 66 vlasnika imanja u kolašinskom selu Rečine izjasnili su se za gradnju male hidroelektrane (mHE) "Skrbuša", piše u saopštenju grupe mještana tog sela.

Oni tvrde da su 20. novembra "samoinicijativno organizovali izjašnjavanje mještana".

"S obzirom na epidemiološku situaciju, to smo učinili telefonskim pozivom, sa uključenim "zvučnikom", kako bi svi prisutni čuli izjašnjenje. Tom prilikom se 66 vlasnika imanja izjasnilo za gradnju mHE kao i da je donacija, koju je investitor ponudio u pisanoj formi, prihvatljiva. Veći dio vlasnika imanja gravitira vodotoku Rečinske rijeke. Napominjemo da Izalazačka rijeka nije obuhvaćena projektom mHE, tako da ta rijeka slobodno teče svojim tokom i uliva se u Taru", piše u saopštenju.

Tvrde i da su neistinite i spekulacije optužbe da su spiskovi mještana koji su za mHE falsifikovani i nude ih na "uvid i provjeru svim relevantnim državnim organima".

Oni pozivaju državne organe da se, prema zakonu, uključe u rješavanje problema u Rečinama.

Napominju da poštuju stav svojih komšija koji se protive gradnji mHE, ali i onih koji ne žele o tome da se izjasne.

Izgradnja mHE, za koju je na Rečinskoj rijeci koncesiju dobila firma Hydro logistics, podijelila je selo.

Dio mještana i vlasnika imanja sprječavaju gradnju.

Oni su i minula dva dana blokadom saobraćajnice ka mašinskom postrojenju i vodozahvatu osujetili nastavak radova.

Prije nekoliko sedmica nije uspjelo organizovanje izjašnjavanja mještana oko tog projekta, jer dvije grupe vlasnika imanja i mještana nijesu uspjele da usaglase spiskove.

To jest, nijesu se postigli dogovor oko toga ko bi sve trebalo da se izjašnjava.

Koncesionar je, ukoliko mještani većinski budu za nastavak gradnje mHE, obećao investiciju "od više od pola milona eura".

To podrazumijeva asfaltiranje četiri kilometra seoske saobraćajnice, kao i popravku makadamskih puteva, izgradnju četiri mosta (propsuta) i vodenice, koja će biti poklonjena manastiru Ćirilovac.

Bonus video: