Mladi Romi: Povećati zarade saradnika u socijalnoj inkluziji RE u obrazovanju

"Saradnici, odnosno medijatori su posrednici u komunikaciji i prevazilaženju problema i potreba roditelja RE djece i škole, a Strategijom za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana 2016-2020. predviđena je i realizovana standardizacija zanimanja i sistematizacija tog radnog mjesta"

2217 pregleda 28 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: NVO Mladi Romi
Ilustracija, Foto: NVO Mladi Romi

Nevladina organizacija (NVO) Mladi Romi je radi unapređenja položaja saradnika u socijalnoj inkluziji Roma i Egipćana (RE) u obrazovanju, koji su od Ministarstva prosvjete angažovani za osnovne škole u Crnoj Gori, uz saglasnost svih saradnika, poslala predlog ovom Vladinom resoru za povećanje zarada saradnika u socijalnoj inkluziji RE u obrazovanju, shodno otežavajućim oklonostima u radu, saopšteno je danas iz te NVO.

"Saradnici, odnosno medijatori su posrednici u komunikaciji i prevazilaženju problema i potreba roditelja RE djece i škole, a Strategijom za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana 2016-2020. predviđena je i realizovana standardizacija zanimanja i sistematizacija tog radnog mjesta. Oni se staraju da djeca redovno prisustvuju nastavi, izmiruju školske obaveze, ne zaostaju sa gradivom. Normom za zapošljavanje predviđeno je da medijator mora voditi brigu o najmanje 70 djece", ističe se u saopštenju NVO Mladi Romi.

Oni su dodali da su nakon razgovora sa saradnicima osnovnih škola, obaviješteni da da se u uslovima COVID-19 krize, njihov posao našao pred ozbiljnim izazovima.

"Budući da se školske aktivnosti sada osim u prostorijama škole, realizuju od kuće, odnosno onlajn, saradnici-medijatori našli su se u nezavidnom položaju, tj. specifičnim okolnostima u kojima svakodnevno moraju raditi. Prema informacijama koje smo dobili, neki medijatori nekoliko puta u toku dana obilaze nekoliko škola, domaćinstava, zavisno od potreba učenika. Za obavljanje ovih aktivnosti nemaju obezbijeđen transport, pa izdatke za ove potrebe finansiraju iz svog budžeta. Takođe, neki objekti u kojima stanuju romski učenici nalaze se izvan grada, što iziskuje dodatne troškove. Osim izdatka koji saradnici izdvajaju za prevoz, tu je komunikacija sa učenicima i roditeljima putem telefona koju medijatori takođe finansiraju iz svog budžeta, budući da mnoga djeca nemaju internet", piše u saopštenju.

Iz NVO Mladi Romi su kazali da ako se ima u vidu da medijatori brinu o 70 djece i da u nekim slučajevima ta djeca pohađaju različite škole koje su prilično udaljene, pa imaju obavezu i da im dostave materijal za nastavu, NVO Romi smatra da Ministarstvo u što skorijem roku treba da opredijeli dodatna sredstva za povećanje zarade saradnika.

"Podsjećamo da 10 saradnika, od 21 angažovanog u osnovnim školama u Crnoj Gori, dolazi iz RE zajednice koja je ekonomski najugroženija manjinska zajednica u Crnoj Gori i da njihova osnovna mjesečna nadoknada ne može podmiriti navedene troškove, budući da iznosi oko 280 eura. Takođe ističemo da tokom ljetnjeg raspusta nisu angažovani, te samim tim nemaju primanja", rekli su iz NVO Mladi Romi.

Poručili su da su saglasnost za podnošenje ovog predloga dali svi saradnici angažovani za radu u osnovnim školama u kojima ima romsko-egipćanske djece za školsku 2020/2021. godinu.

"Ovo je prva inicijativa koja ih povezuje u cilju zajedničkog rješavanja problema sa kojima se suočavaju, NVO Mladi Romi nastaviće da radi na unapređenju njihovog položaja. Na teritoriji Podgorice angažovano je 11 saradnika, u Nikšiću troje, Beranama dvoje, na teritoriji opštine Tivat takođe dvoje, dok u opštinama Herceg Novi, Ulcinj i Bar o učenicima brine po jedan saradnik", zaključuje se u saopštenju NVO Mladi Romi.