Mještani Kraljskih Bara i danas spriječili da se radovi na mHE nastave

“Podnijeli smo prijavu, zbog krađe rijeke Čestogaz. O tome nadležni organi treba da se izjasne. Nastavaka radova nema. Nećemo odustati, uprkos pritiscima. Ne kršimo mjere, stojimo u grupama od po četiri čovjeka", tvrde mještani Kraljskih Bara

1908 pregleda 4 komentar(a)
Mještani organizovali stražu, Foto: Privatna arhiva
Mještani organizovali stražu, Foto: Privatna arhiva

Mještani Kraljskih Bara ni danas nijesu dozvolili radnicima preduzeća “Igma”, koje izvodi radove na maloj hidroelektrani (mHE)na vodotoku Čestogaz, da stignu do gradilišta.

Od ranog jutra na prilaznom putu organizovana je straža. Već četiri mjeseca u tom selu stražama i protestima, sprječavaju gradnju mHE na tri vodotoka, za koje je koncesiju dobila firma “Dekar”.

Mještani kažu da su i danas radnici pokušali da dođu do gradilišta, a da nijesu imali ni radne naloge ni ostalu dokumentaciju.

“Podnijeli smo prijavu, zbog krađe rijeke Čestogaz. O tome nadležni organi treba da se izjasne. Nastavaka radova nema. Nećemo odustati, uprkos pritiscima. Ne kršimo mjere, stojimo u grupama od po četiri čovjeka. Ukoliko je neko kršio mjere, to su bili zaposleni u preduzeću, koje izvodi radove, koji su nam prišli”, tvrde mještani Kraljskih Bara.

Oni su podsjetili da “Dekar” nije dobio koncesiju za Čestogaz, već za Crni potok, koji je pritoka te rijeke. Pored toga, na terenu su cijevi značajno većeg prečnika, od onih koje su pominju u dokumentaciji za mHE.

Minulih mjeseci iznijeli su, kako tvrde, dovoljno dokaza da je više puta, na razne načine, prekšen zakon u slučaju mHE u Kraljskim Barama.

Na brojne zahtjeve i pisana obraćanja mještani još nijesu dobili ni jedan odgovor sa adresa nadležnih državnih institucija.

Prilikom obilaska gradilišta ministarka ekonomije Dragica Sekulić, prije nekoliko mjeseci im je, kako tvrde, obećala da radovi neće biti nastavljeni dok se ne izanalizira sva dokumentacija vezana za projekte mHE i uporedi sa stanjem na terenu.

Na mjesto gdje organizovana straža i danas je došla policija. Oni su kazali da će video materijal iz Kraljskih Bara proslijediti tužilaštvu, koje treba da utvrdi da li je bilo kršenja mjera NKT.

Bonus video: