Fotelje preče od budućih ljekara

Iz Doma zdravlja Nikšić insistiraju da se novac iz fonda Perovića troši namjenski, dok iz Sindikata doktora medicine poručuju da to sigurno nije kupovina skupog namještaja

12094 pregleda 73 reakcija 13 komentar(a)
Detalj iz adaptirane sale za sastanke DZ Nikšić, Foto: SDMCG/Privatna arhiva
Detalj iz adaptirane sale za sastanke DZ Nikšić, Foto: SDMCG/Privatna arhiva

Od novca namijenjenog za stipendiranje studenata medicine koji bi ostali da rade u Nikšiću i poboljšanje zdravstvenih usluga u tom gradu, Dom zdravlja odlučio je prije nepune tri godine da, između ostalog, trguje šest fotelja za više od 5.800 eura.

Samo novac utrošen na šest fotelja bio bi dovoljan da 105 nikšićkih studenata dobije mjesečnu stipendiju koju dodjeljuje tamošnja Opština, a koja iznosi 55 eura.

Mada iz nikšićkog Doma zdravlja insistiraju da je novac utrošen namjenski, iz Sindikata doktora medicine Crne Gore (SDMCG) poručuju da je riječ o nenamjenskom trošenju novca koji je testamentarno određen za usavršavanje i školovanje studenata medicine koji bi ostali da rade u Nikšiću, kao i za nabavku savremene opreme u svrhu podizanja kvaliteta zdravstvenih usluga.

“Ne vidimo kako kupovina preskupih fotelja i stolica utiče na poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite”, kazala je za “Vijesti” predstavnica SDMCG, radiolog dr Ana Ičević.

Ičević
Ičevićfoto: Savo Prelević

Trima nikšićkim zdravstvenim ustanovama Milorad Perović je prije tridesetak godina ostavio da podijele oko 2,5 miliona eura, koji su testamentom namijenjeni isključivo za poboljšanje zdravstvenih usluga građana i stipendiranje studenata medicine koji bi ostali da rade u njegovom rodnom gradu.

“Ova sredstva se, prema podacima kojima raspolažem, koriste u proteklih 10 godina i trošena su shodno njihovoj namjeni, za unapređenje kvaliteta u pružanju zdravstvene zaštite, prilagođavanju objekta novim trendovima rada, obnavljanju zastarjele ili nabavci nove savremene opreme kao i edukaciji kadra i ista još nijesu iskorišćena”, kazala je za “Vijesti” direktorica DZ, dr Ljiljana Adžić.

Direktorica, međutim, nije konkretno odgovorila i na pitanja novinara koliko je studenata medicine stipendirano od donacije, kada je posljednji student stipendiran, koliko iznosi vrijednost stipendije, ali i da li je racionalno trošiti po nepunih 970 eura na fotelju.

U odgovoru je napomenula da je na čelu DZ Nikšić samo malo više od devet mjeseci.

Iz jednog od tendera koji je analizirao tim SDMCG-a, Dom zdravlja je 2017. godine odlučio da utroši do 55.000 eura iz fonda Perovića i na adaptaciju i opremanje prostorija sale za sastanke po sistemu ključ u ruke.

Kada je namještaj u pitanju, tenderskom dokumentacijom tražila su se tri klub stola od punog drveta, 49 crnih stolica za salu za prezentacije, 10 bijelih, kožnih radnih stolica, osam konferencijskih stolica sa hromiranim naslonom i šest bež kožnih fotelja “za pretprostor”, koje imaju “hromom finiširane metalne noge koje podržavaju konstrukciju i ukrštaju se ispod sjedišta”.

Iz trećeg pokušaja, ovaj posao je martu sljedeće godine dobio podgorički “Grand design”.

Iz računa, koji su “Vijesti” dobile od SDMCG, može se vidjeti da su crne stolice za salu za sastanke koštale po 127,4 eura, radne stolice po 355 eura, konferencijske stolice po 162, fotelje po 968, a klub stolovi po 229 eura. To je ukupno 17.597 eura.

Na sajtu Uprave javnih nabavki može se naći definicija da je svrsishodna ona javna nabavka kojom je institucija dobila tačno ono što joj treba, na vrijeme i uz što manje troškova.

Komentarišući to što je na tender više od 17.000 eura utrošeno samo na namještaj, predstavnica SDMCG ističe da “analize koje smo radili unazad godinu dana, a tiču se praćenja javnih nabavki u zdravstvenom sistemu, pokazuju da se dosta novca nenamjenski troši, kupuje se nepotrebna, često preskupa oprema ili roba ili se, sa druge strane, nabavlja prijeko potrebna oprema lošeg kvaliteta po niskoj cijeni, jer najniža ponuđena cijena bude kriterijum za pobjedu na tenderu”.

“Nadamo se da će u skorije vrijeme institucije više pažnje poklanjati javnim nabavkama u zdravstvu, uticati na transparentnost, svrsishodnost i konkurentnost, a sve u svrhu namjenskog trošenja novca građana i poboljšanja kvaliteta zdravstvenih usluga,” poručila je dr Ičević.

Opština stipendira 29 studenata medicine i farmacija

Iz Opštine Nikšić kazali su “Vijestima” da mjesečna stipendija po jednom studentu iznosi 55 eura, a svi studenti koji su ispunili kriterijume predviđene opštinskom odlukom - njih 108 - ostvarili su to pravo za 2020/2021. studijsku godinu.

Budžetom Opštine Nikšić za tu namjenu za ovu godinu predviđeno je 65.000 eura, a takođe za narednu 2021. godinu planiran je isti iznos.

“Situacija sa Covidom-19 nije uticala na isplatu stipendija, sve stipendije se isplaćuju redovno, studenti su se prijavili na vrijeme, a ove godine imamo povećan broj studenata koji su ostvarili pravo na studentsku stipendiju u odnosu na prethodnu godinu. Ove potrebe su bile pod posebnom brigom Opštine Nikšić, a naročito u periodu zdravstveno-ekonomske krize izazvane Covidom-19, pa će tako biti i u narednom periodu i sva naša davanja biće redovno servisirana”, kazali su iz Opštine.

Među dobitnicima stipendije u studijskoj 2019/2020. godini bilo je i 29 koji su studirali Medicinski fakultet, uglavnom smjer farmacija.

foto: SDMCG

Bonus video: