NIJE BILO NOVE ŠTETE

Noć nakon zemljotresa u Plavu: Više manjih potresa, tlo se smiruje

Prema riječima načelnika Službe zaštite i spasavanja, Mirze Medunjanina manji potresi nisu izazvali nove štete, ali jesu pojačavali strah kod građana.
139 pregleda 15 komentar(a)
Zemljotres šteta, Skič Plav, Foto: Rahmana Cecunjanin
Zemljotres šteta, Skič Plav, Foto: Rahmana Cecunjanin
Ažurirano: 01.02.2019. 18:30h

Noć u Plavu protekla je u znaku više potresa manjeg intenziteta, kao posljedica smirivanja tla nakon zemljotresa jačine 5.2 stepeni Rihtera koji je juče potresao Crnu Goru u 11 časova i 46 minuta. Epicentar jučerašnjeg zemljotresa je bio u blizini Plava na planini Visitor na dubini od 14 kilometara, prema Sektoru za seizmologiju u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Prema riječima načelnika Službe zaštite i spasavanja, Mirze Medunjanina ti potresi nisu izazvali nove štete, ali jesu pojačavali strah kod građana.

On je kazao da su dvije porodice noć provele u jednom hotelu, dok je još pet-šest smješteno kod rođaka.

Prema njegovim riječima, Opštini je do jutros već pristiglo oko hiljadu zahtjeva za procjenu štete na kućama i objektima usljed jučerašnjeg najjačeg potresa.

"Radimo na tome da interventno i što hitnije, ako to bude moguće, rekonstruišemo njihove stambene objekte, kako bi se i oni što prije vratili kućama", rekao je Medunjanin.

Opštna Plav će, kako su nam kazali u Štabu za suzbijanje posljedica od elementarnih nepogoda, otvoriti dva računa za uplatu pomoći, jedan za dijasporu i drugi za građane Crne Gore.

U ovoj opštini očekuju pomoć od Vlade, a tri ministra, među kojima i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nihodžić kao i direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić, prisustvovaće danas sjednici opštinskog Štaba za elementarne nepogode.

Oni su se ranije jutros sastali sa predsjednikom opštine Berane Dragoslavom Šćekićem i njegovima saradnicima.

I Opštini Berane već je počeo da pristiže veliki broj zahtjeva za procjenu štete na objektima.

Predsjednik Opštine Dragoslav Šćekić rekao je da će lokalna uprava i nadležna Komisija raditi koliko je god potrebno da se utvrdi pravo stanje nakon jučerasnjeg zemljotresa.

"Mi smo kao i uvijek do sada uz sve nase građane i trudićemo se da svima, kojima je to potrebno, pomognemo. U stalnoj smo koordinaciji sa državnima organima od kojih očekujemo pomoć", rekao je Šćekić.

Iz Opštine Berane je objašnjeno da se zahtjevi za procjenu štete podnose direktno Komisiji, ili preko predsjednika mjesnih zajednica.

U beranskom selu Vinicka jedna porodica je provela noć izvan svoje kuće, odnosno u kući u komšiluku.

Noć u Beranama protekla je mirno, i novi potresi manjeg intenziteta skoro da se i nijesu osjetili.

KAKO SE PONAŠATI U SLUČAJU ZEMLJOTRESA POGLEDAJTE U VIDEU ISPOD:

JWPlayer video mesto