Ministarstvo prosvjete: Obrazovni sistem dobija 30 novih školskih kombi vozila

Iz Ministarstva su precizirali da su Ugovor potpisali direktor Uprave za imovinu Blažo Šaranović i predstavnik Konzorcijuma Damir Osmanagić, u prisustvu ministra prosvjete

7676 pregleda 4 komentar(a)
Šehović na sastanku, Foto: Vlada Crne Gore
Šehović na sastanku, Foto: Vlada Crne Gore

Crnogorski obrazovni sistem dobiće 30 novih školskih kombi-vozila, za čiju nabavku danas potpisan ugovor vrijedan oko 1,7 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Ugovor su potpisali predstavnici Uprave za imovinu, koja je nadležna za sporvođenje postupka nabavke vozila, i Konzorcijuma S leasing, Efel Motors, Ben-Kov i Osmanagić CO.

„Ugovor je vrijedan oko 1,7 miliona eura, a vozila će biti isporučena najkasnije za 110 dana od dana potpisivanja Ugovora“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su precizirali da su Ugovor potpisali direktor Uprave za imovinu Blažo Šaranović i predstavnik Konzorcijuma Damir Osmanagić, u prisustvu ministra prosvjete Damira Šehovića.

Šehović je kazao da će obrazovni sistem biti bogatiji za 30 novih školskih autobusa, odnosno kombi-vozila, što predstavlja trećinu ukupnog voznog parka kojim škole raspolažu.

Kako je naveo, iako organizacija prevoza učenika nije nadležnost Ministarstva, ono nije ostalo nijemo na potrebe rješavanja otvorenih pitanja prevoza učenika iz pojedinih ruralnih područja, već su uloženi napori da se nabave nova vozila

„Koliko je važna ova investicija govori i podatak da oko 7,5 hiljada učenika, studenata i nastavnika koristi usluge prevoza i da je ovo prvi organizovan način nabavke školskih vozila u ovom obimu posljednjih decenija“, rekao je Šehović.

On je pojasnio da se prevoz učenika i studenata organizuje na tri načina, od kojih je jedan linijski prevoz koji, prema važećoj zakonskoj regulativi, uređuje opština, a Ministarstvo participira u troškovima karte.

„Tamo gdje nije moguće organizovati javni prevoz, pravo na prevoz učenici ostvaruju na osnovu posebnih ugovora koji Savjeti roditelja škola zaključuju sa prevoznikom, pri čemu Ministarstvo, takođe, participira u troškovima prevoza učenika“, kazao je Šehović.

Prema njegovim riječima, u pojedinim ruralnim područjima gdje nema organizovanog javnog prevoza, niti su sklopljeni posebni ugovori, prevoz učenika se rješava putem stotinak vozila kojima škole raspolažu.

Šehović je kazao da će ovom nabavkom biti zamijenjena trećina voznog parka obrazovnog sistema, bezbjednost djece biće podignuta na veći nivo, a troškovi za održavanje vozila biće racionalniji.

Kako je naveo, ovom investicijom Vlada je još jednom pokazala da joj je obrazovanje bilo apsolutni prioritet, jer se nikada nije toliko ulagalo u tu oblast kao u posljednje četiri godine.

Šehović je dodao da je uvjeren da će tako ostati i u narednom periodu.

Šaranović je rekao da su na javni konkurs stigle dvije ponude, od kojih je jedna bila ispravna, a to je zajednička ponuda S leasing, Efel Motors, Ben-Kov i Osmanagić CO.

On je kazao da je za prvu godinu trajanja lizinga obezbijeđeno 500 hiljada EUR za taj postupak, i dodao da će Uprava za imovinu ispratiti realizaciju Ugovora.

„Šehović i Šaranović su izrazili očekivanje da će dobavljač u rokovima obezbijediti vozila, i da će u narednim godinama i ostatak školskog voznog parka biti obnovljen“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: