Ko je imao pravo da konkuriše?

Konkurs raspisan i završen, zainteresovani nijesu mogli do informacija, iz Ministarstva ćute

6768 pregleda 2 komentar(a)
Ograđena parcela na kojoj će se graditi stanovi za raseljene, Foto: Borko Ždero
Ograđena parcela na kojoj će se graditi stanovi za raseljene, Foto: Borko Ždero

Pripreme za izgradnju 96 stanova na Vrelima Ribničkim za raseljene, bivše raseljene i interno raseljene sa statusom stranca u Crnoj Gori započele su, a pojedini zainteresovani “Vijestima” su se požalili da od nadležnih ne mogu da dobiju informacije o uslovima konkursa.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kako se navodi u dokumentaciji, objavilo je konkurs za raspodjelu 96 stanova 21. septembra, a prijavljivanje je trajalo do 12. oktobra.

“Ne znamo ko ima pravo na stan, jer se na telefon objavljen u dokumentaciji niko nije javljao da bi nam pojasnili”, kazao je jedan od zainteresovanih da konkuriše.

Iz Ministarstva “Vijestima” nisu odgovorili da li je konkurs završen, koliko se zainteresovanih prijavilo, koliko je njih dobilo stan.

Nisu odgovorili ni na to koliko će koštati izgradnja tih stanova, kada je predviđen završetak radova, ko je izvođač.

Parcela na kojoj je predviđena gradnja ograđena, a kako su “Vijestima” kazali mještani, pripreme su počele nedavno.

U konkursu se navodi da su zainteresovani morali da prilože potvrdu o pravnom statusu za sve članove porodice – ličnu kartu za strance, o socijalnom statusu, dokaz o materijalnom obezbjeđenju, zatim za ostale izvore prihoda, da se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje kao nezaposlena lica i dokaz o imovini u Crnoj Gori za sve članove domaćinstva.

Kako je ranije objavljeno iz Ministarstva, novac za 96 stanova je obezbijeđen kroz Regionani stambeni program.

Naglasili su da je to posljednji projekat koji će se finansirati kroz ovaj program, kroz koji je Crna Gora do sada dobila oko 30 miliona eura za rješavanje stambenog pitanja raseljenih.

Nacionalna koordinatorka za Crnu Goru Budimirka Đukanović je saopštila da će se graditi dvije lamele, odnosno četiri povezane zgrade.

Navedeno je da je vrijednost radova oko tri i po miliona eura, a biće završeni za dvije godine.

“Uporedo sa izgradnjom objekata ići će i selekcija korisnika, koju sprovodi Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kao krovna institucija za sprovođenje Regionalnog stambenog programa. Mi selekciju korisnika vršimo u saradnji sa partnerima, kako sa lokolanom samoupravom, tako i sa Crvenim krstom, UNHCR-om, OESCE i sa samom zajednicom”, kazala je Đukanović.

Regionalni stambeni program počeo je 2014. godine i vrijedan je oko 30 miliona eura.

Najveći donator je Evropska unija, a značajne donacije obezbijedile su i vlade Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske i Turske. Od tog novca izgađeni su stanovi i kuće za raseljene u više crnogorskih gradova.

Bonus video: