povodom dešavanja od četvrtka

Policija uzimala izjave od mještana Kraljskih Bara

Mještani kažu da ih je policija obavijestila da su došli po prijavi Momčila Miranovića vlasnik firme Dekar, koja ima koncesije na tri vodotoka u Kraljskim Barama

3764 pregleda 3 komentar(a)
Kraljske Bare u četvrtak, Foto: Dragana Šćepanović
Kraljske Bare u četvrtak, Foto: Dragana Šćepanović

Kolašinska policija je juče uzimala izjave od mještana Kraljskih Bara, koji organizuju straže na gradilištu malih hidroelektrana (mHE) u svom selu. Izjave su uzete u vezi sa dešavanjima u četvrtak, kada su mještani još jednom spriječili nastavak radova na mHE. Mještani kažu da ih je policija obavijestila da su došli po prijavi Momčila Miranovića vlasnik firme Dekar, koja ima koncesije na tri vodotoka u Kraljskim Barama.

„On nas je, kako nam je kazala policija, prijavio za kršenje mjera NKT i blokadu puta Mateševo Andrijevica. Niti smo kršili mjere, jer nije bilo masovnog okupljanja niti smo blokirali put, u šta je mogao da se uvjeri svako ko tim putem prolazi. Blokada je bila organizovana na putevima, koji je na privatnoj imovini. To su prilazni, a ne javni putevi. Takođe, stajali smo u grupama od najviše četiri osobe, na propisanoj udaljenosti. Mjere su mogli da krše samo radnici koji su nam prilazili“, tvrde mještani.

U Kraljskim Barama od kraja jula sprječavaju nastavk gradnje na mHE. Organizuju se danonoćne straže, a do zabrane javnih okupljanja, organizovani su i protesti jednom sedmično. Mještani su protiv koncesionara podnijeli i krivičnu prijavu „zbog krađe rijeke Čestogaz“, ali je pokrenuto i nekoliko sudskih sporova.

Od prije nekoliko dana, poslije višemjesečne pauze, preduzeće koje izvodi radove pokušava da nastavi gradnju.

Do sada, osim kolašinske komunalne inspekcije i komunalne policije, niko nije odgovarao na brojne zahtjeve i apele iz Kraljskih Bara. Državana adminsitracija, tvrde mještani, mjesecima ćuti čak i kad su zahtjevima o slobodnom pristupu informacijama, tražili dokumentaciju vezanu za projekte mHE u svom selu.

Preporučujemo za Vas