UP će pojačano kontrolisati koristi li se zimska oprema

Oni su podsjetili da je Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima, propisano da od 15. novembra do 1.aprila, sva vozila kategorija M i N (vozila za prevoz putnika i vozila za prevoz tereta) koja učestvuju u saobraćaju za vrijeme zimskih uslova (sniježnih padavina ili kad se na putu nalazi snijeg, led ili poledica) moraju na svim točkovima imati pneumatike za zimsku upotrebu

9842 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Saša Marković
Ilustracija, Foto: Saša Marković

Saobraćajna policija pojačano će kontrolisati vozače da li posjeduju i koriste zimsku opremu, imajući u vidu najave Zavoda za hidrometeorologiju da se u Crnoj Gori očekuju niske temperature i zimski uslovi na putevima, saopšteno je iz Uprave policije.

Oni su podsjetili da je Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima, propisano da od 15. novembra do 1.aprila, sva vozila kategorija M i N (vozila za prevoz putnika i vozila za prevoz tereta) koja učestvuju u saobraćaju za vrijeme zimskih uslova (sniježnih padavina ili kad se na putu nalazi snijeg, led ili poledica) moraju na svim točkovima imati pneumatike za zimsku upotrebu.

Iz policije su objasnili da je minimalna dubina šare na gazećoj površini pneumatika koji se koriste u ovom periodu je 4 milimetra.

Navodi se da se za pojedine vrste i kategorije vozila na određenom putu ili dijelu puta, u određeno vrijeme, obaveza upotrebe pneumatika za zimsku upotrebu može utvrditi bez obzira da li na tom putu postoje zimski uslovi.

Podsjećaju da je u Službenom listu 14. novembra ove godine objavljena Naredba o vremenskom periodu i putu odnosno djelovima puta na kojima je obavezna upotreba pneumatika za zimsku upotrebu od 15. novembra do 1. aprila, bez obzira da li na tom putu postoje zimski uslovi.

"To znači, kada se vozač kreće ne dijelu puta koji je obuhvaćen Naredbom, na vozilu moraju biti pneumatici za zimsku upotrebu, na svim točkovima, minimalne dubine šare, 4 milimetra", kazali su iz policije.

Oni su rekli da kada na ostalim djelovima i dionicama puta, koji nijesu obuhvaćeni Naredbom, postoje zimski uslovi ( sniježne padavine, na kolovozu snijeg, led ili poledica), na vozilu moraju biti pneumatici za zimsku upotrebu, na svim točkovima.

Kako su rekli ukoliko se vozač kreće putem ili dionicom puta, koja nije obuhvaćena Naredbom, a na kolovozu nijesu zimsku uslovi, na vozilu ne moraju biti zimski pneumatici.

"Za vozila kategorije M2, M3, N2 i N3 ( lake i teške autobuse, srednja i teška teretna vozila) obavezni dio zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu. Na vozilima se ne smiju postavljati pneumatici sa klinovima", navodi se u saopštenju.

Policija je apelovala ne sve učesnike u saobraćaju, da, pored obaveze poštovana Zakona upotrebom zimske opreme na vozilima, doprinesu svojoj, bezbjednosti svojih saputnika i ostalih učenika u saobraćaju.

Bonus video: