Tužioci istražuju upravu i sindikalce “Parking servisa”

U krivičnoj prijavi zaposlenog u podgoričkom preduzeću navodi se da su zloupotrijebili položaj i time nanijeli štetu radnicima

24277 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Podgorica.me
Ilustracija, Foto: Podgorica.me

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) istražuje da li su direktor podgoričkog preduzeća “Parking servis” Nusret Canović, bivši predsjednik Borda direktora Srđan Miljanić, predsjednik Sindikalne organizacije Nikola Jovović i bivša predsjednica radničkog sindikata Sonja Milačić zloupotrijebili službeni položaj i time nanijeli štetu zaposlenima.

Podgoričkom ODT, potvrdio je za “Vijesti” državni tužilac Vukas Radonjić, podnesena je krivična prijava protiv njih 24. novembra.

Predmet je, kazao je Radonjić, shodno internim pravilima, već dodijeljen tužiocu.

Krivičnu prijavu podnio je zaposleni u podgoričkom “Parking servisu” Dalibor Radonjić.

U obrazloženju krivične prijave, u koju su “Vijesti” imale uvid, navodi se da su predstavnici menadžmenta i sindikata krajem novembra 2017, mimo zakonskih procedura i normi, samoinicijativno potpisali dva pravna akta o smanjenju cijene rada sa 147,51 na 133,65 eura, čime su zarade zaposlenima umanjene za 10 odsto. Tako su, smatra Radonjić, pokušali da oštete radnike za preko 250.000 eura potraživanja iz radnog odnosa.

Radonjić je u prijavi naveo da su ta dva dokumenta odjednom pojavila početkom juna 2020.

Zaposleni u podgoričkom “Parking servisu”, kako su “Vijesti” pisale, tvrde da menadžment falsifikuje dokumenta kako ne bi pred sudom gubili sporove zbog neisplaćenih zarada za noćni rad, a da su im u tome navodno pomagali predstavnici sindikata.

Radonjić je “Vijestima” ispričao da su se odjednom “pojavila” dva dokumenta, odnosno odluke, u kojim piše da “se utvrđuje obračunska vrijednost koeficijenta u bruto iznosu od 133,65 eura prema kojoj se vršio obračun zarada i do sada.

Navodi i da su oba dokumenta, u koja su i “Vijesti” imale uvid, zavedena pod istim djelovodnim brojem od 30. novembra 2017, iako u jednom od njih stoji da:

“…Na osnovu člana 30 i 31 Kolektivnog ugovora Društva ‘Parking servis’ Podgorica, Sindikalna organizacija, Radnički sindikat, poslodavac-izvršni direktor i Odbor direktora Društva 17. septembra 2013. donose”…

“U prvoj odluci, za koju odgovorno tvrdim da je falsifikat, piše da je donijeta 17. septembra 2013, a zavedena je pod brojem 9054 od 30. novembra 2017. godine, a potpisao je izvršni direktor Nusret Canović. To je nemoguće, jer Canović tada nije bio na čelu preduzeća”.

I drugu odluku, koja datira iz od 29. novembra 2017, navodi Radonjić, a zavedena je pod istim brojem kao i prva - 9054, potpisala su ista lica. Prema njegovim riječima, predstavnici sindikata nisu smjeli da potpišu taj dokument, pa su tako prekršili kolektivni i granski ugovor za komunalne djelatnosti, kojima pripada “Parking servis”.

“Jovović to pogotovo nije trebalo da uradi, jer je koristio pečat Saveza sindikata Crne Gore, čiji član nismo još od 2013. godine”, kazao je Radonjić.

Zbog teške zloupotrebe, odnosno što su prekršili osnovne odredbe kolektivnog ugovora, statute sindikalnih organizacija, 56 radnika je poslalo dopis da zbog navedenog zabranjuju, ograđuju se da Jovović i Nenad Prelević ih zastupaju po bilo kojem osnovu sa poslodavcem i osnivačem. Kako su istakli tako će biti dok se ne izabere novi predsjednik, izvršni odbor i nadzorni organ Sindikata, a koji će da štiti prava i interese zaposlenih. Radnici su nezadovoljni radom predsjednika, a posebno što su samoinicijativno donosili odluke na štetu zaposlenih.

Bonus video: