Bulatović traži 12 plata, Carević prijeti krivičnom prijavom

Potpredsjednik Opštine za vrijeme administracije Nikole Divanovića zatražio od Opštine Budva da mu, pozivajući se na zakonska rješenja, isplaćuju plate godinu nakon prestanka mandata

25603 pregleda 28 reakcija 29 komentar(a)
Bulatović i Carević u vrijeme dok su sarađivali, Foto: Vuk Lajović
Bulatović i Carević u vrijeme dok su sarađivali, Foto: Vuk Lajović

Potpredsjednik Opštine Budva za vrijeme administracije Nikole Divanovića, Vladimir Bulatović, zatražio je od Opštine Budva da mu, pozivajući se na zakonska rješenja, isplaćuju plate godinu nakon prestanka mandata. Takav zahtjev aktuleni predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević je odbio kao neosnovan.

Careveć je, kako je rečeno “Vijestima”, naveo da je Bulatović nezakonito imenovan od odborničke većine sačinjenje na političkoj korupciji odbornika Stevana Džakovića, te da je tu odluku poništila i verifikovala Skupština opštine.

Carević je 25. septembra smijenio sve takozvane “heroje proljeća“ - funkcionere administracije Divanovića, koje je postavljala odbornička većina iz redova DPS, Crnogorske, SD i Džaković.

Sve odluke koje su donosili, pa i imenovanja funkcionera, Carević je poništio, a to je aminovao i loklani parlament.

Carević je odbacijući zahtjev Bulatovića, lidera budvanskog odbora Crnogorske, najavio da će protiv njega podnijeti i krivičnu prijavu. Bulatović je 11. juna na sjednici u konferencijskoj sali Turističko naselja “Slovenska plaža“ prvo imenovan za v.d. predsjednika Opštine, a potom nakon što je početkom jula na tu funkciju nova odbornička većina postavila Divanovića, on je kao i lider budvanskog SD Petar Ivković imenovan za potpredsjednika Opštine. Bulatović je za vrijeme turbulentnih dešavanja u Budvi 24. juna, umalo linčovan kada su ga specijalne jedinice jedva uspjele izvesti iz zgrade Opštine koju je okupiralo nekoliko stotina građana nezadovoljnih nasilnom smjenom vlasti u Budvi. Građani su postupak nove većine i načina na koji su upravljali gradom kaznili na lokalnim izborima, gdje su dvije liste okupljene oko Marka Carevića i Krsta Radovića (Demokrate), osvojile gotovo 65 odsto glasova.

Okršaj starih saradnika praktično se nastavlja. Carević je u vrijeme bivše lokalne administracije krajem aprila smijenio Bulatovića, kada je Crnogorska pokrenula inicijativu smjene prvog čovjeka Opštine. Bulatović je tada razriješen dužnosti, a Carević ga je prekrižio sa platnog spiska. Bulatović je i tada, kao i sada, presavio tabak i zatražio da mu se isplate zarade koje mu pripadaju, kako je naveo, zakonskim propisima.

U imovinskom kartonu koji je podnijet u martu, Bulatovićeva zarada je bila u rasponu od 1.300 do 1.600 eura.

Navodeći da je odluka Carevića od 25. septembra nezakonita, pravni zastupnici Bulatovića ističu i da mu je od toga dana faktički prestala funkcija potpredsjednika Opštine.

Pozivajući se na odredbe Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, u zahtjevu se navodi da lice koje je profesionalno obavljalo fukciju ima pravo da nakon prestanka funkcije jednu godinu prima naknadu u visini zarade koju je primao u posljednjem mjesecu prije prestanka funkcije.

“Ispunjeni su uslovi da se prizna pravo podnosiocu zahtjeva Vladimiru Bulatoviću da nakon prestanka funkcije jednu godinu prima naknadu u visini zarade koju je primao u posljednjem mjeseci prije prestanka funkcije“, navodi se u zahtjevu.

Poništenjem imenovanja nije ni obavljao funkciju

Carevićev kabinet je zahtjev odbacio kao neosnovan, osvrćući se na zakonske odredbe na koje su se pozvali zastupnici Bulatovića.

“Poziv na citirane zakonske odredbe ne stoji, jer Vladimir Bulatović nije obavljao funkciju potpredsjednika Opštine. Odluka o imenovanju Bulatovića za potpredsjednika Opštine od 8. jula je poništena kao nezakonita. Poništenjem nezakonitog imenovanja Bulatović nije ni obavljao funkciju, pa mu ni po tom, a ni po bilo kom drugom osnovu ne pripada naknada“, navodi se u stavu Carevićevog kabineta.

Štaviše, kako navodi Carević u odgovoru, Opština će preduzeti sve pravne radnje i podnijeti krivičnu prijavu protiv Vladimira Bulatovića zbog nezakonitog postupanja na nezakonito postavljenoj funkciji.

Bulatovićevi zastupnici su nakon dobijenog odgovora ponovo dostavili zahtjev da se izvrši isplata naknada pozivajući se na zakonska rješenja, a kompletne spise predmeta Carević je dostavio skupštinskom Odboru za izbor i imenovanja na izjašnjenje.

Bonus video: