Milo bio umjeren, Bošković imao mali uticaj

Podnijet zahtjev za razrješenje Savjeta RTV Pljevlja zbog favorizovanja DPS-a

Irić tvrdi da je tokom predizborne kampanje RTV Pljevlja emitovala besplatno četiri emisije “Aktuelno”, u kojima su gostovali visoki funkcioneri DPS-a, čime su u neravnopravan položaj stavljeni ostali učesnici izbora

20053 pregleda 108 reakcija 3 komentar(a)
Zgrada u kojoj je smještena RTV Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Zgrada u kojoj je smještena RTV Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Novinar Lokalnog javnog emitera Radio televizije Pljevlja (RTVPV) Milivoje Irić uputio je inicijativu predjsedniku Skupštine opštine Dragiši Sokiću, kojom traži hitno razrješenje Savjeta te medijske kuće zbog propusta u radu i kršenja pravilnika o medijskom predstavljaju političkih partija, tokom predizborne kampanje za parlamentarne izbore održane 30. avgusta.

Osnivač Lokalnog javnog emitera RTVPV je Skupština opštine Pljevlja. Irić je dan nakon parlamentarnih izbora uputio Komisiji za žalbe i predstavke prigovor na rad direktora Dejana Miličića i v.d. glavnog i odgovornog urednika Mila Džakovića zbog više prekršaja zakona i pravila za predstavljanje učesnika na parlamentarnim izborima.

“Džaković i Miličić omogućili su suprotno zakonima i pravilima besplatno emitovanje više emisija ‘Aktuelno’, čime su narušili ravnopravnost učesnika na izborima. Na moj prigovor nije bilo nikakvog odgovora do 13. novembra 2020. godine kada sam dobio odgovor od Komisije za žalbe i predstavke… Smatram da su se stekli uslovi da se pokrene postupak razrješenja Savjeta u što kraćem roku”, naveo je Irić u obraćanju predsjedniku Skupštine opštine.

Irić tvrdi da je tokom predizborne kampanje RTV Pljevlja emitovala besplatno četiri emisije “Aktuelno”, u kojima su gostovali visoki funkcioneri DPS-a, čime su u neravnopravan položaj stavljeni ostali učesnici izbora.

Navodi da je 20. avgusta emitovana emisija ‘Aktuelno’, čiji je gost bio predsjednik DPS-a Milo Đukanović. Dan ranije gostovao je kandidat za poslanika DPS-a Vlastimir Golubović, predsjednik Privredne komore. Dva dana pred izbore u ovoj emisiji gostovao je predsjednik Opštine Igor Golubović (DPS), a ministar odbrane i kandidat za poslanika DPS-a Predrag Bošković u toj emisiji je gostovao 14. avgusta.

U odgovoru na prigovor Irića Komisija za predstavke i žalbe konstatovala je da u emisiji “Aktuelno” emitovanoj 20, 28, i 19. avgusta nije prekršen član 5. Pravilnika o praćenju medijske kampanje koji je usvojio Savjet RTPV.

“U pomenutim emisijama nije bilo političkog marketinga, već su gosti govorili o aktuelnim temama vezano za njihovu sferu djelovanja. Ono što konstatujemo kod emisije ‘Aktuelno’ emitovane 14. avgusta jesu upućene političke poruke gledaocima koje su u malom procentu mogle imati uticaj na glasače.

Napominjemo da su poruke upućene u drugom djelu emisije nekih 10 minuta direktnog političkog obraćanja”, navodi se u odgovoru Komisije, koji je dostavljen Savjetu.

U toj emisiji gost je bio Predrag Bošković.

Predsjednik Savjeta RTV Pljevlja Milorad Joknić “Vijestima” je kazao da je bilo određenih odstupanja, ali nisu bila u obimu koji bi zahtijevao neke sankcije. “Savjet je je konstatovao da nije bilo značajnijih odstupanja od utvrđenih pravila, iako su evidentirane neke slabosti, na šta je ukazala i Agencija za elektronske medije. Nakon objašnjenja koje je dao direktor i urednik ocijenjeno je da nema elemenata za sankcionisanje uočenih propusta”, kazao je Joknić. Član Savjeta Vaso Knežević smatrao je da u predizbornom tajmingu nije trebalo raditi intervjue sa ličnostima koje direktno učestvuju u izbornom procesu, kroz svoj javni angažman jer su u tom slučaju moguće zloupotrebe medijskog prostora.

“Smatram da prekršaj postoji, ali nisam za bilo kakvu sankciju i utvrđivanje činjenica da bi se znalo ko je kriv, ali smatram da treba evidentirati prekršaj da se ne bi ponovio”, naveden je Kneževićev stav u zapisniku. Direktor i glavni urednik RTV Pljevlja Dejan Miličić i Milo Džaković “Vijestima” su saopštili da su sve što su imali da kažu o tome rekli u odgovoru dostavljenom Savjetu.

U odgovoru Miličić je naveo da intervjui predsjednika Opštine Igora Golubovića i predsjednika Privredne komore Vlastimira Golubovića nisu imali političku konotaciju, te da su opravdano uvršteni u emisiju “Aktuelno”.

“Što se tiče intervjua sa predsjednikom Milom Đukanovićem, koji sam, takođe vodio, u dijelu u kojem govori o predstojećim izborima preovlađuje tolerantan ton, kada govori o političkoj konkurenciji…”, naveo je Miličić citirajući Đukanovićeve riječi izgovorene u spornoj emisiji

“Poželjno bi bilo da crnogorska politička scena bude konkurentnija... bio bih vrlo srećan kada bih sa strane naše konkurencije čuo dvije prostoproširene rečenice koje bi glasile: Prihvatamo ono što je demokratski izražena volja građana Crne Gore na referendumu 21. maja 2006. godine i za nas je nezavisnost Crne Gore neupitna. I druga: prihvatamo ono što je usvojeno u svim ključnim dokumentima od obnove nezavisnosti do danas, da je put razvoja Crne Gore - put evropske i evroatlantske integracije. Treća rečenica može da bude koja hoće”... Objektivnost i racionalna tolerantnost ovih stavova su argumenti da intervju sa predsjednikom Đukanovićem bude emitovan u emisiji ‘Aktuelno’“, naveo je Miličić u odgovoru Savjetu.

Kazao je da je programska šema i odluka kada će se nešto emitovati u nadležnosti glavnog urednika i urednika dana i da o tome direktor i ne odlučuje.

U odgovoru savjetu Džaković naveo je da nema nikakvu ličnu odgovornost za stvari koje je prigovorio Irić.

“Organizacija rada RTV Pljevlja zasniva se na principu DESK-a. Urednici dana obavještavaju glavnog urednika o eventualnim problemima, propustima i promjenama tokom radnog dana. Odgovorno tvrdim da me niko nije obavijestio o bilo kakvoj nepravilnosti”, rekao je Džaković.

Irić navodi da se iz zapisnika ne može jasno zaključiti da su članovi Savjeta, odlučivali ili glasali o nečemu.

“Jasno se vidi da je Savjet potpuno ignorisao dio navoda Komisije za žalbe i predstavke. Ignorisanje ovih navoda bez obrazloženja može biti dokaz nestručnosti ili političke obojenosti Savjeta. Svejedno šta je, dovoljno je za razrješenje Savjeta”, naveo je Irić u dopisu upućenom predsjedniku Skupštine opštine.

Ističe i da je jedna od obaveza savjeta da imenuje i razrješava Komisiju za žalbe i predstavke gledalaca i slušalaca.

“Iz dokumentacije se vidi da Savjet nije u skladu sa zakonskim rokovima ispoštovao svoje obaveze i da su se stekli uslovi za njegovo razrješenje. Na sajtu Radio televizija Pljevlja je objavljena Odluka prema kojoj je Komisija formirana 5. 10. 2020. Nije jasno zašto Savjet nije ažurno radio svoj posao i na vrijeme formirao Komisiju koja je obavezna po Statutu. Iz dokumenta se ne vidi kada je prethodna Komisija formirana (ako je uopšte formirana).

Članovi Komisije su jedna novinarka, koja odnedavno radi, a druga dva člana su administrativna i pomoćna radnica, iako u ovoj firmi postoje fakultetski obrazovani novinari sa dugogodišnjim novinarskim iskustvom”, tvrdi Irić.

Preporučujemo za Vas