Mojkovac: Socijalni objekti useljeni bespravno

U Opštini Mojkovac kažu da je u budućem periodu neophodno izvršiti reviziju stanarskih prava

3973 pregleda 2 komentar(a)
Opština Mojkovac, Foto: Dragana Šćepanović
Opština Mojkovac, Foto: Dragana Šćepanović

U pojedinim objektima namijenjenih socijalnom stanovanju na području opštine Mojkovac potrebno je obaviti reviziju stanarskih prava, jer su useljeni bez valjanog pravnog osnova.

To piše u Lokalnom planu socijalnog stanovanja za ovu i narednu godinu, koji je usvojio lokalni parlamnt.

“Stambeni objekti u naselju Ambarine sa po jednom stambenom jedinicom u vlasništvu su Opštine Mojkovac. Postojeći objekti su useljeni bez valjanog pravnog osnova korišćenja, zbog čega je u budućem periodu neophodno izvršiti reviziju stanarskih prava“, piše u dokumentu.

Opština Mojkovac je u prethodnom periodu, zajedno sa Vladom Crne Gore, za lica u stanju socijalne potrebe, tvrde u lokalnoj upravi, obezbijedila sredstva za izgradnju stambenog objekta u Tutićima. On se sastoji od 22 stambene jedinice.

Međutim, objašnjavaju iz lokalne uprave, status tog objekta nije riješen. Nije bio upisan u katastar jer nijesu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi na zemljištu. I jedan od tri objekata u Ulici Nemanjića, namijenjeni su licima u stanju socijalne potrebe, bespravno je useljen.

“Jedan od tih objekata bio je u fazi završnih radova i bespravno je useljen. Opština Mojkovac je za jedan objekat od devet stambenih jedinica izdala rješenje o davanju stanova na korišćenje licima koja se nalaze u stanju socijalne potrebe. Objekat od sedam stambenih jedinica je izgorio u požaru 10. februara 2012. godine. Za porodice koje su bile smještene u tom objektu, izgrađen je novi stambeni objekat Lamela I, sa istim brojem stanova. Pored stambenog objekta Lamele I izgrađen je stambeni objekat Lamela II, od 13 stambenih jedinica“, piše u Planu.

Stanovi u Lamela II su, tvrde u lokalnoj upravi, u skladu sa opštinskom odlukom dodijeljeni na korišćenje licima u stanju socijalne potrebe. U dokumentu podsjećaju da je zgrada u Ulici Svetozara Drobnjaka dio projekta “1000 + stanova“. Opština je obezbijedila lokaciju za izgradnju stambenog objekta od 25 stambenih jedinica, koji je finansirao CFSSI. Takođe, lokalna uprava je oslobodila plaćanja naknade za komunalno opremanje za svaki stan koji se proda zaposlenima sa teritorije mojkovačke opštine.

Iz Opštine najavljuju još projekata, kojima će se, kako tvrde, rješavati problemi socijalnog stanovanja.

“U toku su grubi građevinski radovi na izgradnja objekta Lamela III od 14 stambenih jedinica u Ulici Nemanjića. Dio sredstava za izgradnju objekta obezbijeđen je iz budžeta Opštine, a dio će se obezbijediti prodajom stanova u stambenoj zgradi u Ulici Svetozara Drobnjaka i uz pomoć Vlade Crne Gore“, piše u Planu.

Takođe, urađeno je idejno rješenje za rekonstrukciju objekata pored zgrade Opštine. Od ukupno 17. devet stanova je namijenjeno za rješavanje stambenih potreba penzionera. Planirano je da se u ovoj godini uradi projektna dokumentacija za rekonstrukciju objekta.

Bonus video: