Jokina i Ljubova staza

“Ljubo Čupić i Joka Baletić voljeli su slobodu više od života i ovom stazom su zadnji put koračali kao slobodni ljudi, prije nego što ih je okupator zarobio i kasnije pogubio”, kazao je predsjednik UBNOR-a, Slobodan Bato Mirjačić

10976 pregleda 181 reakcija 3 komentar(a)
Spomen ploča, Foto: Privatna arhiva
Spomen ploča, Foto: Privatna arhiva

Udruženje boraca NOR-a i antifašista (UBNOR) Nikšić, u saradnji sa biciklističkim klubom „Perun“, odredom izviđača „Uzdomir“, grupom planinara i Turističkom organizacijom Nikšić, markiralo je i obilježilo pješačku stazu dužine pet kilometara koju je, u čast na heroje Ljuba Čupića i Joke Baletić, prozvalo “Jokina i Ljubova staza”.

Staza počinje u nikšićkom naselju Ozrinići i ide do vrha Kablene glavice, iznad Bršna, gdje se nalazi spomen-ploča podignuta 1953. godine, posvećena bici koja se odigrala na ovom prostoru tokom aprila 1942.

“Ljubo Čupić i Joka Baletić voljeli su slobodu više od života i ovom stazom su zadnji put koračali kao slobodni ljudi, prije nego što ih je okupator zarobio i kasnije pogubio”, kazao je predsjednik UBNOR-a, Slobodan Bato Mirjačić.

Na stazi je postavljena i spomen-ploču na kojoj piše: „U toku bitke na Kablenoj glavici aprila 1942. godine od strane okupatora opkoljeni su i uhvaćeni, a kasnije pogubljeni pod Trebjesom, narodni heroj Ljubo Čupić i heroina Joka Baletić.“

“Kako su zdravlje i sloboda najveće vrijednosti svakog pojedinca, željeli smo da ljude koji budu pješačili ovom stazom podsjetimo i na ljude koji su dali život za slobodu. Ne možemo birati zdravlje, ali možemo izabrati zdrav način života. Kako je zdrav način života nešto što nije dato ili urođeno, već mora da se strpljivo razvija, tako i sloboda mora da se čuva i štiti jer je puno onih koji su pokušavali u našoj hiljadugodišnjoj istoriji da nam je oduzmu”, poručio je Mirjačić.

Staza ima istorijsku, ali i turističku i rekreativnu vrijednost, a Mirjačić se nada da će svi oni koji budu tuda prolazili zastati pored spomen ploče i sjetiti se Ljubovog osmijeha i Jokinog herojskog držanje pod vješalima.

Bonus video: