"Vlada 10 puta odobrila popune većeg broja radnih mjesta, koja nijesu bila predviđena kadrovskim planom"

Mrdović: Bizu 600 odluka Markovićeve vlade u periodu tranzicije

"Vlada je donijela  nestvarnih 143 odluke o imenovanjima, postavljenjima ili razrješenjima u državnoj upravi, pri tome odlučujući o mnogo bitnih pozicija, što je jedan od „vrućih krompira“ koje ostavlja novoj vlasti", navodi se u saopštenju

2705 pregleda 4 komentar(a)
Ines Mrdovića, Foto: Boris Pejović
Ines Mrdovića, Foto: Boris Pejović

Do ove sedmice, u kojoj se očekuje izbor nove vlade, a nakon održanih parlamentarnih izbora, tehnička Vlada Duška Markovića održala je najmanje 14 sjednica na kojima je odlučivala ili razmatrala nevjerovatnih (i najmanje) 578 različitih pitanja, saopštila je Ines Mrdović, pravna savjetnica NVO Akcija za socijalnu pravdu.

"Odlazeća Vlada je u septembru održala tri sjednice, u oktobru šest, u ovom mjesecu novih pet (vjerovatno će i ova brojka biti veća), na kojima je odlučivala kao da je u punom, a ne tehničkom mandatu, i uprkos tome što je 30. avgusta od građana izgubila legitimitet za puno odlučivanje", navodi se u saopštenju.

Ona je kazala da iz tog razloga zakon o vladi mora jasno normirati sve pravne situacije u periodu tranzicije vlasti, kako bi se spriječilo podrivanje parlamentarne demokratije u zemlji i izbjeglo da svaka buduća i odlazeća vlada daje prava ili preuzima obaveze u periodu kada više od građana nema legitimitet za odlučivanje, već da se ograniči samo na tehnička i hitna pitanja (a za hitna uz dogovor).

"To je jedna od preporuka Nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu za izradu zakona o vladi, koja je upućena na adresu predsjednika Skupštine Crne Gore, a sa predlogom da se dostave nadležnim radnim tijelima i političkim grupacijama", navodi se u saopštenju.

Kako dodaje, stvarni broj odluka odlazeće Vlade je vjerovatno veći, jer raniji pokazatelji kažu da je na svakoj sjednici oko 20 odsto odluka imalo karakter tajnih dokumenata.

"Mandatar Zdravko Krivokapić najavio je transparentnost rada, pa bi jedan od prvih zadataka njegovog Generalnog sekretarijata trebalo da bude ukidanje oznaka tajnosti i objava takvih dokumenata", navodi se u saopštenju.

Mrdović kaže da je tehnička Vlada u prethodnom tranzicionom periodu, usvojila čak 4 predloga zakona i mijenjala 11 uredbi, kao podzakonskih akata.

"Donijela je nestvarnih 143 odluke o imenovanjima, postavljenjima ili razrješenjima u državnoj upravi, pri tome odlučujući o mnogo bitnih pozicija, što je jedan od „vrućih krompira“ koje ostavlja novoj vlasti", navodi se u saopštenju.

Ona dodaje da je  Vlada 10 puta odobrila popune većeg broja radnih mjesta, koja nijesu bila predviđena kadrovskim planom, ali i 16 pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, što je takođe prostor za nova zaposlenja, a uprkos tome što je ranije najavljena optimizacija javne uprave.

"Vlada je odlučila o čak 6 međunarodnih kredita, od kojih se neki odnose na pojedine kontroverzne kapitalne investicije, poput regionalnog puta Lubnice Berane", navodi se u saopštenju.

Ona dodaje da gubitak legitimiteta na izborima "Markovićevu Vladu nije spriječio da odluči o 15 koncesija, poput one sa „Adriatic Marinas“ za brodogradilište u Bijeloj, ili za rudu u Nikšiću „Uniprom metalima“ Veselina Pejovića. Donijeto je i 5 odluka o mHE, čime je demonstrirana potpuna neiskrenost u ranijoj najavi da će zbog protivljenja mještana korigovati te projekte".

Ona dodaje da je Vlada  donijela i najmanje 23 odluke o ugovorima o zakupu, 28 puta je preusmjeravala finansijska sredstva ili raspolagala budžetskom rezervom, dok je donijela i 84 različite informacije, koje su bile osnov za neka odlučivanja (razvojni projekti, covid, pomoći).

"Čak 63 odluke se odnose na raspolaganje nepokretnostima (saglasnosti za prodaju, razmjenu, uspostavljanje službenosti), a tehnička Vlada je usvojila i 16 planskih dokumenata, kao i odobrila urbanističko tehničke uslove (UTU) za četiri turistička projekta", navodi se u saopštenju.

Ova tvrdi da je tako je UTU odobrila za dio projekta Luštice u Tivtu (prostor od preko 60 hiljada kvadrata), firme Normal Company u Ulcinju (preko 70 hiljada kvadrata), firme Carine u Herceg Novom (preko deset hiljada kvadrata), kao i kiparske firme Mulroney Trading Limited u Markovićevom rodnom Mojkovcu (preko 134 hiljade kvadrata).

"Ova kiparska firma planira turistički projekat na nekadašnjem kompleksu Drvno industrijskog kombinata Vukman Kruščić, iako, samo par kilometara dalje, još jedna inostrana firma istražuje rudno nalazište u nekadašnjem Rudniku Brskovo, te je Mojkovčanima ostalo nejasno kako će se razvijati turizam, ako se pronađe ruda, i da li će mnogi od njih tada morati da budu iseljeni", kaže se u saopštenju.

Kako zaključuje, pored preporuka za izradu zakona o vladi, ASP će tokom buduće javne rasprave uputiti i konkretna zakonska rješenja na ovu temu.

Preporučujemo za Vas