Podgorički ugostitelji: Pristup Mugoše počinje da zvuči kao “pokvarena ploča”, reakcija inspekcijskih organa izostaje

Oni smatraju da je Mugoša, po ko zna koji put, kao glavne krivce za širenje koronavirusa označio ugostiteljske objekte

15273 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Sa protesta ugostitelja na Trgu nezavisnosti, Foto: Boris Pejović
Sa protesta ugostitelja na Trgu nezavisnosti, Foto: Boris Pejović

Uz dužno poštovanje doktoru Mugoši, njegovoj stručnosti i naučnom radu, ovakav pristup i odnos prema ugostiteljima počinje da zvuči kao “pokvarena ploča”, ponajviše zbog toga što nema utemeljenja u stanju “na terenu”.

To su kazali iz NVO “Udruženje ugostitelja Podgorice” u reagovanju na izjavu direktora Instituta za javno zdravlje Bobana Mugoše, koji je najavio zatvaranje poput onog u martu ukoliko ne dođe do pada broja oboljelih.

"Udruženje se ovim putem, kao i mnogo puta do sada, ograđuje od postupanja onih ugostitelja koji ne poštuju mjere NKT-a. Međutim, takvih primjera je izuzetno malo, na nivou slučajnosti", navodi se u saopštenju.

Oni smatraju da je Mugoša, po ko zna koji put, kao glavne krivce za širenje koronavirusa označio ugostiteljske objekte.

To što, kako navode, nekoliko ugostitelja na određeni način krši mjere, nije razlog da se cijela jedna grana privrede guši te da se prijeti njenim zatvaranjem.

"Nadležni organi, prije svega inspekcijske službe, imaju čitav set mogućnosti da te izuzetke sankcionišu u skladu sa zakonskom procedurom i svojim nadležnostima. Takva reakcija od pomenutih organa izostaje sa jedne strane, a sa druge strane se višemjesečni napori ugostitelja i njihov nemjerljiv doprinos poštovanju mjera NKT-a i poboljšanju zdravstvene situacije u državi, marginalizuje i prenebregava", kazali su iz Udruženja ugostitelja.

Oni pozivaju Mugošu da ispuni svoju građansku i profesionalnu dužnost tako što će snimke iz restorana, kafića, kafe barova, sa sahrana i svadbenih veselja, koje je kazao da posjeduje, da dostavi nadležnim inspekcijskim organima na dalje postupanje.

"Na kraju, rad ugostiteljskih objekata je važećim mjerama sveden na apsolutni minimum, naši sugrađani u njima mogu boraviti najkasnije do 18 sati, mjere socijalne distance se poštuju maksimalno, kao i higijenske mjere, pa je označavanje ugostitelja kao krivaca za pogoršanje epidemiološke situacije u državi u najmanju ruku neprimjereno i neumjesno, a sa stanovišta ugostitelja apsolutno neprihvatljivo. Ako zdravstvena situacija zavisi samo od kafića koji rade do 18 sati onda nam je država u velikom problemu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: