Pljevlja: Znaju da voze po gradu i kada nema potrebe

Anketa je pokazala da Pljevljaci smatraju da starost njihovih automobila značajno utiče na zagađenje životne sredine grada

3013 pregleda 3 komentar(a)
Centar Pljevalja, Foto: Goran Malidžan
Centar Pljevalja, Foto: Goran Malidžan

Starost automobila koje posjeduju Pljevljaci značajno utiču na zagađenje životne sredine u gradu pod Golubinjom.

To smatraju građani koje je anketirala nevladina organizacija “Da zaživi selo”, o navikama učesnika u saobraćaju na području opštine Pljevlja.

Anketa je sprovedena elektronskim putem zbog poštovanja epidemioloških mjera, učestvovalo je 100 stanovnika, različitih starosnih kategorija od 15 do 65 i više godina.

Akcenat u anketiranju je bio na ekološkom uticaju automobila na životnu sredinu u Pljevljima, kao i stepen korišćenja i mogućnosti upotrebe bicikla kao prevoznog sredstva.

Pojačan intenzitet saobraćaja u centru grada kao jedan od razloga zagađenja vidi većina, odnosno 52 odsto anketiranih građana, sa možda je odgovorilo njih 29 odsto, a sa tim se ne slaže 19 odsto anketiranih.

Oko 34 odsto Pljevljaka vozi automobile stare između 11 i 15 godina, 27 odsto od 16 do 20 godina, a njih 10 odsto ima četvorotočkaše starije od 21 godine.

Samo deset odsto anketiranih građana posjeduje automobil star do pet godina.

Da bi Pljevljaci umjesto automobila više koristili bicikl u lokalnom saobraćaju, neophodno je uraditi saobraćajnu infrastrukturu i više parking mjesta za bicikla. Anketa je pokazala da Pljevljaci imaju naviku upotrebe automobila po gradu i kada to nije neophodno i da su svjesni toga.

Najviše ispitanika, njih 41 odsto u saobraćaju po gradskom području Pljevalja učestvuje vozeći automobile, a njih 34 odsto smatra da to radi ravnomjerno vozeći automobile i pješači, dok većinom pješači 25 odsto anketiranih.

Da se prekomjerno koriste automobili za obavljanje redovnih aktivnosti po gradu kao što je plaćanja računa, slaže se čak 85 odsto anketiranih, a isto toliko njih smatra da nepropisno parkirani automobili često zauzimaju trotoare, a 64 odsto da zauzimaju travnjake i javne površine.

Najčešće nepropisno parkirana vozila su u blizini prodavnica, banaka, javnih ustanova, preduzeća.

Anketa je pokazala da sopstveni bicikl ne posjeduje 66 odsto anketiranih. Najčešći razlog zašto ne koriste bicikl je loša infrastruktura, 48 odsto, a čak 33 odsto se izjasnilo da je razlog navika da se po gradu kreću automobilom. U manjim procentima je razlog što nemaju bicikl, žive na selu, zdravstveni problem, ne znaju da voze, loši meterološki uslovi i starost.

Anketiranje je sprovedeno u okviru projekta pod nazivom „Eko vozači - eko mobilna sredstva“, a realizovali su ga NVO “Da zaživi selo” i NVO “Legalis”. Projekat je podržan od Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore.

Bonus video: