"Četiri prevare Šehovića, bitno je da sve neriješene probleme prebaci na budućeg ministra"

"Odlazeći ministar treba da zna da prosvjetni radnici danas rade protivno zakonu, „na divlje“, rade na osnovu šturih i nejasnih dopisa koji se prosleđuju direktorima vaspitno-obrazovnih ustanova, a koji nemaju nikakvu pravnu snagu"

15977 pregleda 122 reakcija 68 komentar(a)
Šehović, Foto: Filip Roganović
Šehović, Foto: Filip Roganović

Na kraju ere ministra prosvjete Damira Šehovića i njegove administracije, a na početku mandata novih ljudi u Ministarstvu prosvjete, odgovorni jedino svojim učenicima čije nam je vaspitanje i obrazovanje povjereno želimo još jednom da ukažemo na neke činjenice i nezavidan položaj u kome smo se našli zajedno sa svojim učenicima, saopšteno je danas iz Gradskog odbora Sindikata prosvjete Crne Gore (SPCG) Podgorica i Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta.

Oni su dodali da je vrijeme pokazalo da je prosvjetni radnik itekako spreman da preuzme odgovornost za vaspitno obrazovni proces u cjelini, a koja mu je do sada bila uskraćena.

"Na žalost nema ministra da nam da odgovor na bezbroj dostavljenih dopisa, na naš vapaj da nama i učenicima olakša provjeru znanja kako bi ih objektivno i blagovremeno ocijenili. Ovih dana, u ovako teškim zdravstvenim uslovima, prosvjetni radnici bili su prinuđeni da održavaju dodatne časove, samo i jedino sa jednim ciljem- da učenike ne bi ostavili neocinjene, jer se to nije moglo uraditi u vremenu kako je predvidio Školski kalendar. „Nije po zakonu“ je ministru često bio izgovor u rijetkim momentima kada nas je primao na formalne i nekorisne razgovore. Odlazeći ministar treba da zna da prosvjetni radnici danas rade protivno zakonu, „na divlje“, rade na osnovu šturih i nejasnih dopisa koji se prosleđuju direktorima vaspitno-obrazovnih ustanova, a koji nemaju nikakvu pravnu snagu. Sve je to protivzakonito, gospodine ministre! I Školski kalendar je protivan zakonu", ističe se u saopštenju koje potpisuju predsjednik Gradskog odbora SPCG Slobodan Savović i Stanka Vukčević ispred Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta.

U saopštenju se dodaje da su najbliži saradnici Šehovića, generalni direktori Arijana Nikolić Vučinić i Veljko Tomić, kao i sekretar ministarstva Omer Mehmedović, na lični zahtjev razriješeni dužnosti.

"Nećemo ih pitati kako su nas, na kraju četvorogodišnjeg mandata mogli ostaviti da se sami borimo i snalazimo. Ali ćemo im reći: "Nijeste imali pravo da to uradite, da odustanete od ove teške borbe. Morali ste zajedno sa nama tražiti izlaz da bi se i učenicima i nama nastavnicima olakšalo i pomoglo." Nemamo od ministra ni povratnu informaciju o nadoknadi našeg dodatnog rada. Formirao je komisiju bez koordinatora da ista, navodno, utvrdi koji je to dodatni rad i kako ga isplatiti prosvjetnim radnicima. Naravno, što se moglo drugo i očekivati, niti komisije niti plaćenog dodatnog rada. To je bila prva prevara. "Pišite dopis da nam kažete što tražite", bila je druga prevara ministra Šehovića. A mi, kao dobri učenici, pišemo dopis. Javiše nam iz Ministarstva prosvjete da je dopis proslijeđen Ministarstvu finansija kako bi Vlada odlučila imamo li pravo na plaćeni rad duži od punog radnog vremena. To je bila treća prevara. Da Vlada odluči imamo li pravo da nam se isplati ono što smo odradili i zaslužili". piše u saopštenju.

U saopštenju se navodi da nije Šehović baš toliko naivan da ne zna da se rad duži od punog radnog vremena obračunava i isplaćuje u skladu sa Granskim kolektivnim ugovorom za oblast prosvjete.

Poručuju da je bitno bilo da se razvuče vrijeme, da sve neriješene probleme prosvjetnih radnika prenese na budućeg ministra.

"I posljednja, četvrta prevara, stiže od šefice kabineta ministra Šehovića. Javila se da nas obraduje i da nam saopšti "da na taj dopis nije stavljena tačka". Dala nam je veliku nadu. Žalosno i tužno. Mi prosvjetni radnici se iskreno nadamo da će buduća administracija resora za prosvjetu imati strategiju za razvoj prosvjete koja se zasniva isključivo na meritokratiji i decantrilazaciji sistema. Mi ćemo kao i do sada biti konstruktivni partneri", zaključuje se u saopštenju Gradskog odbora SPCG Podgorica i Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta.

Bonus video: