Nikšić: Eko reporteri OŠ "Radoje Čizmović" predstavljaće Crnu Goru na takmičenju FEE

Eko reporteri škole „Radoje Čizmović“, Lara Vujković, Violeta Nikolić, Momčilo Ćetković, Nikolina Čizmović, Matija Lalatović, Dragan Lalatović i Petar Vulanović, predvođeni mentorkom Milica Jelić, bavili su se istraživanjem vode sa izvora Vidrovana, pratili njen tok, ali i proces hlorisanja, kao i laboratorijskog ispitivanja kvaliteta vode

1340 pregleda 0 komentar(a)
Foto: OŠ Radoje Čizmović
Foto: OŠ Radoje Čizmović

Eko reporteri Osnovne škole „Radoje Čizmović“ iz nikšićkog naselja Ozrinići, predstavljaće Crnu Goru na takmičenju Fondacije za životnu sredinu (FEE). Pored njih, žiri je od 11 pristiglih radova u kampanji "Sanitarno bezbjedna voda i higijena", izabrao još dva rada eko reportera danilovgradske Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ i Osnovne škle „Marko Nuculović“ iz Ulcinja.

Eko reporteri škole „Radoje Čizmović“, Lara Vujković, Violeta Nikolić, Momčilo Ćetković, Nikolina Čizmović, Matija Lalatović, Dragan Lalatović i Petar Vulanović, predvođeni mentorkom Milica Jelić, bavili su se istraživanjem vode sa izvora Vidrovana, pratili njen tok, ali i proces hlorisanja, kao i laboratorijskog ispitivanja kvaliteta vode.

„Cijeli grad i okolna naselja imaju pijaću čistu vodu, pa smo samim tim privilegovani, jer mnoge zemlje u svijetu nemaju ovaj prirodni potencijal. To ne znači da vodu možemo trošiti u neograničenim količinama, već da moramo biti odgovorni i čuvati je, jer voda je izvor života", poručili su nikšićki eko reporteri.

Fondacija za životnu sredinu (FEE) pokrenula je četiri obrazovne kampanje za školsku 2020/21. godinu („Eko-škole ostanite aktivne“). Pored pomenute kampanje, tu su još i kampanje upravljanje otpadom i smeće, zdravlje i ishrana / blagostanje i biodiverzitet.

Bonus video: