Bogdanović: Dostignuća Umjetničke kolonije bila motivacija za dalji razvoj i unapređenje njenog položaja

"Nakon rekonstrukcije Umjetnička kolonija funkcionisaće i na rezidencijalnoj osnovi, kako bi bio obezbijeđen boravak učesnicima Simpozijuma skulpture“, kazao je ministar Bogdanović

3649 pregleda 4 komentar(a)
Kovačević i Bogdanović u posjeti Umjetničkoj koloniji, Foto: Vlada Crne Gore
Kovačević i Bogdanović u posjeti Umjetničkoj koloniji, Foto: Vlada Crne Gore

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević obišli su danas Umjetničku koloniju, gdje je završena prva faza rekonstrukcije objekta ove ustanove.

To su saopštili iz Ministarstva kulture i objasnili da je prva faza adaptacije obuhvatila gotovo 70% radova na cijelom objektu, dok će u narednoj biti završeni radovi u potkrovlju, predviđenom za rezidencijalni boravak učesnika Internacionalnog simpozijuma skulpture.

„Umjetnička kolonija jedinstvena je ustanova kulture u Crnoj Gori, koja je programskom profilacijom orijentisana na polje likovnih umjetnosti, sa posebnim akcentom na Međunarodni simpozijum skulpture. Godinama je funkcionisala u neuslovnom objektu, sa slabom infrastrukturom, oskudne opremljenosti i nizom drugih nedostataka, tako da je bilo neophodno krenuti sa kompletnom adaptacijom zgrade. Nakon rekonstrukcije Umjetnička kolonija funkcionisaće i na rezidencijalnoj osnovi, kako bi bio obezbijeđen boravak učesnicima Simpozijuma skulpture“, kazao je ministar Bogdanović nakon obilaska Umjetničke kolonije, saopštili su iz Ministarstva.

Kako navode, on je podsjetio je da su dostignuća Umjetničke kolonije bila motivacija za dalji razvoj i unapređenje njenog položaja, pa su Ministarstvo kulture i Opština Danilovgrad prošle godine zaključili Sporazum kojim je Internacionalni simpozijum skulpture dobio status manifestacije od posebnog značaja za kulturu.

Dodjelom statusa, kako je kazao, cilj je bio da se unaprijedi festivalska organizaciona i produkciona šema, doprinese podizanju kvaliteta kulturne ponude, afirmiše crnogorska kulturna različitost i kulturni identitet, ali i da se uspostavi saradnja države i lokalnih samouprava i njihovim sadejstvom obezbijede sigurni i održivi izvori finansiranja i institucionalni modeli.

„U tom kontekstu, zajedničkim snagama pristupili smo i sanaciji i rekonstrukciji objekta Umjetničke kolonije, a sve u cilju stvaranja povoljnijih uslova koji će obezbijediti bolju umjetničku produkciju i prezentaciju savremenog stvaralaštva i na primjereniji način doprinijeti međunarodnom vizibilitetu kulturno-umjetničkih potencijala Danilovgrada i Crne Gore“, dodao je ministar Bogdanović.

Iz Ministarstva kulture su kazali da je Bogdanović uvjeren je da će dodijeljeni status i rekonstruisani objekat kulture učiniti da Umjetnička kolonija budućim radom pozicionira Danilovgrad i Crnu Goru kao nezaobilaznu umjetničku i turističku destinaciju.

„Nadam se da će nova izvršna vlast podržati koncept naših kulturnih politika i, shodno tome, umjeti da prepozna višestruki značaj investiranja u kulturnu scenu Danilovgrada“, poručio je ministar Bogdanović.

Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević kazala je da je raduje što je u susret 9. decembru, Danu oslobođenja Danilovgrada, jedan ovakav objekat dobio novo ruho.

Istakla je, kazali su iz Ministarstva, da je Umjetnička kolonija od izuzetnog značaja za Danilovgrad i, u tom kontekstu, uputila zahvalnost Ministarstvu kulture i Bogdanoviću na finansijskoj podršci za rekonstrukciju ovog objekta, ali i na svim zajedničkim projektima i aktivnostima koji su u ovoj opštini uspješno realizovani prethodnih nekoliko godina.

„Ovo je dokaz da smo i za vrijeme pandemije uspjeli da rekonstrukciju jednog značajnog objekta dovedemo skoro do kraja. Ostalo nam je da tokom naredne godine adaptiramo tri apartmana za naše vajare, kao i kancelarije za zaposlene u Umjetničkoj koloniji“, dodala je Kovačević.

Bonus video: