Kome put od 13,2 miliona donosi najviše koristi

Dionicu od osam kilometara Mojkovac-Vragodo, nedaleko od Markovićevog rodnog mjesta Podbišće, uz deset mostova, gradi podgorički "Bemax"

41722 pregleda 76 reakcija 59 komentar(a)
Marković isticao da povezuju Mojkovac sa budućim Ski-centrom "Žarski", posao može ispitati buduća vlada, Foto: Savo Prelević
Marković isticao da povezuju Mojkovac sa budućim Ski-centrom "Žarski", posao može ispitati buduća vlada, Foto: Savo Prelević

Odlazeća Vlada Duška Markovića ostavlja budućoj izvršnoj vlasti Zdravka Krivokapića i da završi izgradnju puta Mojkovac-Lubnice, dionica Mojkovac-Vragodo koji, nedaleko od Markovićevog rodnog mjesta Podbišće, za 13,2 miliona eura gradi podgorički "Bemax".

Na to je ukazala predstavnica nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu (ASP) Ines Mrdović, napominjući da je nosilac posla Uprava za saobraćaj i da je „njegova cijena u svega nekoliko mjeseci uvećana za četiri miliona eura, odnosno sa devet na 13,2 miliona, za koliko je ugovorena gradnja“.

Iz odlazeće Vlade je saopšteno da put treba da poveže Mojkovac sa budućim Ski-centrom “Žarski”, ali i putem Lubnice-Jezerine, čija se gradnja otegla zbog probijanja tunela “Bjelasica”, a cijena te dionice uvećana je sa 34 miliona na najmanje 50 miliona eura.

"Dionica do Vragodola je duga osam kilometara i većinom ide uz Bjelojevićku rijeku. Iako je posao prikazan kao rekonstrukcija puta, on zapravo dijelom obuhvata izgradnju potpuno novog puta, kao i gradnju čak devet mostova na Bjelojevićkoj rijeci i jednog mosta na Tari (kod Podbišća)“, kazala je Mrdovićeva.

Pojedine katastarske parcele uz dio ovog puta se vezuju za građevinsku dozvolu za gradnju hidroelektrane (mHE) na Bjelojevićkoj rijeci, pa to otvara pitanje da li izgradnja ovog puta od državnog novca treba da olakša privatnim investitorima gradnju mHE.

"Za gradnju dionice Mojkovac-Vragodo nikada nije objavljena kost benefit analiza, koja bi pokazala opravdanost njene izgradnje, niti je poznato da ona uopšte postoji“, naglasila je Mrdovićeva.

Kako je rasla cijena

Uprava za saobraćaj je početkom prošle godine procijenila da će ovaj put koštati devet miliona, ali je do maja njegovu cijenu povećala na 12 miliona, i to neposredno prije objave prvog tendera za izbor izvođača radova - 9. jula prošle godine.

Na tenderu je podgorička firma „Toškovići“ ponudila cijenu od 11,9 miliona, a podgorički „Crnagoraput“ 18 miliona.

Nijedna ponuda nije proglašena ispravnom - preduzeće „Toškovići“ nije dostavilo listu opreme za izvođenje radova, a cijena „Crnagoraputa“ je bila veća od procijenjene na tenderu.

"Uprava za saobraćaj je par mjeseci kasnije, odnosno početkom septembra dodatno povećala cijenu ovog posla, i to na 15 miliona. Nije poznato šta je dovelo do uvećanja i Uprava to nije obrazložila, već je na novom tenderu objavila isti opis posla. Na drugom tenderu je pobijedio „Bemax“ sa cijenom od 13,2 miliona. Na njemu su zajedničku ponudu imali i „Toškovići“, „Čelebić“ i „Tehnoput MNE“ za cijenu od 14,9 miliona, ali je ona odbačena kao neispravna“, podsjeća Mrdovićeva.

Uprava za saobraćaj je ugovor sa „Bemaxom“ zaključila 20. novembra prošle godine, a posao treba da završi za dvije godine, što znači da će nova vlast biti zadužena i za njegovo finalizovanje.

Olakšavaju li posao za mHE

Za Bjelojevićku rijeku se godinama vezuje projekat izgradnje dvije mHE, a obaveza privatnog investitora je gradnja puta radi njihove izgradnje, što do kraja nije realizovano.

Odlazeća Vlada, iako u tehničkom mandatu, nedavno je dala „zeleno svjetlo“ za prenos koncesije na firmu „C&E Energy“, gdje se udio sa fudbalera Stevana Savića prenosi na Milicu Fuštić, a većinski vlasnik je preduzeće „Čelebić“ Tomislava Čelebića, dok udio ima i firma „Synergy“.

„Ministarstvo održivog razvoja, kojim rukovodi odlazeći premijer je prije dvadesetak dana izdalo građevinsku dozvolu za gradnju mHE „Bjelojevićka 2“, a kao jedan od dokaza za dobijanje dozvole ova firma je dostavila odluku o proglašenju javnog interesa za dio katastarskih parcela, koje se odnose upravo na dionicu puta Mojkovac-Vragodo. Stoga se stiče utisak da se radi o koordiniranim potezima, te je indikativno da li se iza gradnje ovog puta kao jedan od motiva krije i pokušaj da se olakša privatnom investitoru izgradnja mHE“, zaključila je Mrdovićeva.

Dio nove vlasti oštro kritikuje projekte mHE i protivi se njihovoj gradnji.

Turizam na dugom štapu, Mojkovčani odlaze iz grada

Budući Ski-centar „Žarski“ odlazeći premijer prikazuje kao veliku razvojnu šansu svog rodnog Mojkovca. Dionica do Vragodola se prostire nedaleko od Podbišća, rodnog mjesta Markovića, napomenula je Mrdovićeva.

Mojkovac je nerazvijena sredina, a broj stanovništva, kako je dodala, „smanjuje se i iz njega su mladi primorani da konstantno odlaze jer nemaju posla“.

"Turizam je očito na dugom štapu. Ono što bi Mojkovčanima bilo neophodno jeste neka proizvodnja, koja bi ih zadržala u rodnom gradu, te je veliko pitanje da li je 13 miliona, koliko će biti dato za dionicu puta od osam kilometara, bilo u ovom času produktivnije uložiti u otvaranje biznisa za mlade u Mojkovcu“, pita Mrdovićeva.

Jesu li sve uradili da zaštite Taru?

Snimci koji su dostupni u javnosti pokazuju i, dodaje ona, ogromne razmjere devastacije Bjelojevićke rijeke tokom izgradnje puta Mojkovac-Vragodo.

“U okviru ovog posla, uskoro će se graditi i most na Tari, nedaleko od Podbišća, ali nema podataka da li su preduzete sve neophodne mjere radi njene zaštite. Tara je već pretrpjela veliku devastaciju zbog gradnje dionice auto-puta Bar-Boljare“, napominju iz ASP-a.

Bonus video: