U Lijevoj Rijeci česti prekidi u snabdijevanju električnom energijom

Iz CEDIS-a su “Vijestima” saopštili da je na području Lijeve Rijeke, u toku sveobuhvatna revitalizacija dalekovoda 10 kV “Lijeva Rijeka"

2296 pregleda 0 komentar(a)
Rekonstrukcija će trajati još nekoliko mjeseci, Foto: CEDIS
Rekonstrukcija će trajati još nekoliko mjeseci, Foto: CEDIS

Domaćinstva Lijeve Rijeke i u narednim mjesecima po više sati biće bez struje, jer je na tom području u toku revitalizacija dalekovoda. Već sjutra, prema najavi Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), na području Lijeve Rijeke struje neće biti od 9 do 18 časova.

Mještani sela Lopate u Lijevoj Rijeci, kako su ispričali “Vijestima”, tvrde da od početka godine nema sedmice da im ne isključuju struju. U novembru se, kako su ispričali, to dešava ponedjeljkom, srijedom i petkom - od 9 do 18 časova.

U dopisu redakciji, naveli su da o isključenjima nisu obaviješteni, a da je sada počelo da se dešava i po noći od 18 časova uveče.

“Kontaktirali smo kol centar distribucije za prijavu kvara, njihov odgovor je da je došlo do kvara i da su ekipe na terenu. Ovo postaje neizdrživo samim tim sto smo tada odsječeni od svijeta, električni aparati nam se kvare, hrana u njima takođe. Treba uzeti u obzir da je vrijeme lijepo za ovo doba godine, nema jakog vjetra i snijega koji bi mogli prouzrokovati veće kvarove, u čemu je onda problem”, navodi jedan od mještana.

Istakli su da su nemoćni bilo šta da urade, ne znaju kome da se obrate, do kada će da traju isključenja, jer im remeti svakodnevno normalno funkcionisanje.

“Moramo napomenuti da je većina stanovnika sela u poznim godinama”, kazali su.

U najavama isključenja, koja CEDIS šalje medijima redovno, pominje se da Lijeva Rijeka tokom novembra biće bez struje ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 19 časova, zbog planiranih radova na mreži.

Tako je najavljeno i za srijedu 25, kao i petak 27. novembar. Isključenja su bila najavljena i za ponedjeljak 30. novembar, te za srijedu, 2. decembar.

Iz CEDIS-a su “Vijestima” saopštili da je na području Lijeve Rijeke, u toku sveobuhvatna revitalizacija dalekovoda 10 kV “Lijeva Rijeka”.

“Revitalizacijom će se umnogome poboljšati naponske prilike u tom dijelu glavnog grada, makar u onom dijelu koji zavisi od CEDIS-a, jer znamo da na prirodne nepogode i problem koje donose na mreži ne može da se utiče”, naveli su iz CEDIS-a.

Period izvođenja radova, kako tvrde, zahtijeva i povremene prekide u isporuci električne energije.

“Informacije o terminima prekida dostupne su putem svih sredstava javnog informisanja (medija), zatim na sajtu www.cedis.me, kao i putem CEDIS FB stranice. Korisnicima je omogućeno i da putem e-mail adrese: revitalizacija@cedis.me, u direktnoj korespondenciji sa nadležnima u CEDIS-u, dobiju sve neophodne informacije o Projektu”.

Pojasnili su da CEDIS, drugu godinu zaredom, realizuje Projekat revitalizacije srednje naponske i niskonaponske mreže na ruralnom području Crne Gore, koji podrazumijeva zamjenu dotrajalih djelova dalekovoda, trafo-stanica i ugradnju novih elemenata mreže.

“Cilj je da se kroz revitalizaciju, adaptaciju i modernizaciju postojećih elektroenergetskih objekta sistem dovede do nivoa koji će korisnicima toga dijela Crne Gore obezbjediti kvalitetno i sigurno napajanje električnom energijom.

CEDIS za ovu godinu planira da obnovi sedam 10 kV(kilovolt) dalekovoda Velimlje (Nikšić), Lijeva Rijeka (Podgorica), Biševo (Rožaje), Virpazar i Ostros (Bar), Gornja Morača (Kolašin), Boljanići (Pljevlja). Odabrani dalekovodi zajedno imaju gotovo 5000 stubova, 156 trafo-stanica i ukupnu dužinu oko 300 kilometara. Sa njih se napaja oko 4 500 korisnika ruralnog područja”. Dužina dalekovoda Lijeva Rijeka, kako su naveli, je 50,79 kilometara.

“Na toj trasi nalazi se 31 stubna trafo-stanica koju ćemo u narednom periodu tretirati kroz Projekat, kao i 775 stubova koji su planirani za zamjenu. Taj dalekovod napaja veoma široko konzumno područje i distribuira energiju do 779 korisnika. Inspekcijski poslovi na dalekovodu počeli su još u januaru a završeni sredinom marta. U septembru je obavljeno čišćenje trase, uklanjanje rastinja i ostale pripremne radnje. Prvi radovi na iskopu rupa i podizanje stubova počeli su 13. septembra tekuće godine. Već u septembru ekipe su zamijenile 106 stubova, što je oko 14 odsto od plana. I u oktobru radovi teku planiranom dinamikom kada je zamijenjeno još 126 stubova. U revitalizaciju DV Lijeva Rijeka sa pripadajućim mrežama biće uloženo million i 800 hiljada eura".

Završetak radova u junu 2021. godine

Niskonaponske mreže koje će se takođe rekonstruisati, a koje pripadaju dalekovodu Lijeva Rijeka, kako su naveli iz CEDIS-a su Mali raj, Vikendice Veruša 1 i Veruša 1.

“Da napomenemo da se sve tri mreže nalaze na Veruši gdje je locirano i najviše korisnika. Završetak radova na revitalizaciji dalekovoda Lijeva Rijeka planiran je prvog juna 2021. godine. Ovaj sveobuhvatan i kompleksan posao mora se obavljati dok je dalekovod u beznaponskom stanju. Zato smo taj posao i otpočeli sredinom septembra kada se završila ljetnja sezona i kada je mnogo manji broj korisnika na tom području”, dodali su iz te službe.

Mještani Lijeve Rijeke istakli su da znaju da su se na tom području dešavali česti ispadi u ranijim godinama, naročito u ljetnjim mjesecima kada je povećan broj korisnika, a i tokom zime kada su česta atmosferska pražnjenja.

Bonus video: