okupljaju mlade i sprovode program prve pomoći

Delegacija Opštine Tivat u posjeti Crvenom krstu: Reformisaće dobrovoljno davalaštvo krvi i otvoriti narodnu kuhinju

“Crveni krst je nezamjenljiv partner Opštini u vođenju brige o najranjivijim kategorijama lica.”- rekao je gradonačelnik Komnenović i dodao da po svemu sudeći 2021. godina neće biti bez poteškoća u ovom smislu

1964 pregleda 68 reakcija 4 komentar(a)
Posjeta CK Tivat, Foto: Opština Tivat
Posjeta CK Tivat, Foto: Opština Tivat

Delegacija opštine Tivat, koju su činili predsjednik opštine Željko Komnenović, potpredsjednik Goran Božović i v.d. sekretarka za društvene djelatnosti Borka Mršulja, posjetila je opštinsku organizaciju Crvenog krsta (OO CK) u Tivtu, u njeenim novim prostorijama na Seljanovu. Povod posjete bio je, između ostalog, Dan Crvenog krsta Crne Gore, odnosno 145. rođendan najstarijeg društva Crvenog krsta na Balkanu.

U ime domaćina, goste su pozdravili predsjednica OO CK Tivat Snežana Kršikapa i sekretar ove organizacije Duško Božović. Oni su opštinsku delegaciju upoznali sa novim prostorom, opremom i raspoloživim zalihama.

Duško Božović je, ako je saopšteno iz Opštine Tivat, naveo da je prvim krugom distribucije humanitarne pomoći obuhvaćeno 70 porodica u stanju potrebe.

“Kada je u pitanju broj ovih lica, biće nastavljena praksa konsultovanja sa Centrom za socijalni rad i nadležnim opštinskim sekretarijatom.”- naveo je on.

“Crveni krst je nezamjenljiv partner Opštini u vođenju brige o najranjivijim kategorijama lica.”- rekao je gradonačelnik Komnenović i dodao da po svemu sudeći 2021. godina neće biti bez poteškoća u ovom smislu. “Već sam isticao namjeru lokalne uprave da se otvori narodna kuhinja u Tivtu i ovo smatram opravdanim, imajući u vidu da se sve više lica obraća Opštini Tivat sa zahtjevom za finansijsku ili neki drugi vid pomoći. Mi ćemo nastaviti sa finansiranjem svih aspekata rada OO CK Tivat i dati sve od sebe da se zahtjevima građana za pomoć, izađe u susret.”- istakao je Komnenović

Potpredsjednik Opštine Goran Božović poželio je srećan rad OO CK Tivat u novim prostorijama, ističući da je i sam kao omladinac stekao iskustva u ovoj organizaciji. Uz poseban osvrt na značaj koje dobrovoljno davalaštvo krvi ima u društvu, “jer je gest darivanja najdragocjenije tečnosti nemjerljiv sa drugim davanjima”, istakao je da će se lično založiti za oživljavanje ove djelatnosti na nivou opštine.

Kada je u pitanju rad narodne kuhinje, Božović je napomenuo kako je namjera Opštine Tivat da narodna kuhinja radi pod njenim okriljem, uz pomoć donacija.

“Pozvaćemo sve relevantne subjekte da daju svoj doprinos. Rad kuhinje bi, u prvo vrijeme, bio prilagođen postojećim epidemiološkim okolnostima.”- objasnio je on.

OO CK Tivat pored ostalih svojih aktivnosti, sprovodi i program brige o starima, pa tako šest gerontodomaćica i jedna medicinska sestra opslužuju 56 korisnika, uz posebne mjere zaštite od koronavirusa. Projekat dodjele invalidskih kolica za tepko pokretne sugrađane koji ih sebi ne mogu sami priuštiti, proširen je i na sva druga invalidska pomagala.

Građani ovaj program pomažu donacijama. Takođe, OO CK Tivat okuplja mlade i sprovodi program prve pomoći, ali u smanjenom obimu zbog mjera koje su na snazi.

Iz OO CK Tivat, ukazali su na katastrofalno stanje u kojem se nalazi dobrovoljno davlaštvo krvi u zemlji i šire, ističući da je ono nebrigom cjelokupnog društva, palo u drugi plan. Susretu i obilasku novih prostorija, prisustvovao je i Pavle Čelanović, predsjednik Kluba dobrovoljnih davalaca krvi pri OO CK Tivat, gerontodomaćica Marijetka Petrović i volonter Ljubomir Mastilović.

Preporučujemo za Vas