Obilježeno 20 godina rada barskog imama: Milaimi u misiji mira i suživota

Ukazavši da mu je posebna čast što su na promociji i nadbiskup barski Rok Đonlešaj i arhijerejski protonamjesnik Slobodan Zeković, Milaimi je naglasio da je u Baru primljen kao da je tu rođen i zahvalio svim saradnicima u izdavanju knjige
428 pregleda 2 komentar(a)
Muidin Milaimi (Novine)
Muidin Milaimi (Novine)
Ažurirano: 04.01.2018. 12:53h

Promocijom knjige “40 odabranih hutbi iz džamije Selimija” u Islamskom kulturnom centru (IKC), obilježeno je 20 godina rada glavnog barskog imama Muidina Milaimija.

Obilježeno je i 15 godina od polaganja kamena temeljca za Selimiju i IKC.

Ukazavši da mu je posebna čast što su na promociji i nadbiskup barski Rok Đonlešaj i arhijerejski protonamjesnik Slobodan Zeković, Milaimi je naglasio da je u Baru primljen kao da je tu rođen i zahvalio svim saradnicima u izdavanju knjige, “koja je sada dio ovog predivnog centra, jer od srca dajem dio sebe sa saradnicima da on bude kuća svih ljudi, bez obzira odakle dolaze”.

“Hutbe - predavanja petkom na džumi - strogo su vjerske poruke kojima sam uvijek pozivao vjernike, mirnim tonom, da je naša vjera - vjera mira i da moraju dokazati to cijelom svijetu. Pozivam sve ljude da mirno, dostojanstveno, zajedno živimo, bez razlike kako se ko zove. Posebno sam apostrofirao u ovoj knjizi riječi božjeg poslanika 'Ko ubije nedužnog čovjeka, kao da je pobio cijeli svijet'”, rekao je Milaimi.

Rođen u Prizrenu, Milaimi (47) se školovao u Prištini i Kairu, završio je Teološki fakultet, sa radom je započeo u Prijepolju, a od 1997. je u Baru.

Njegova knjiga poruka vjernicima o moralnom i ispravnom životu i objavljena je na našem i albanskom jeziku.

Uredili su je profesori Suad Ukušata i Senad Alibašić koji je rekao da hutbe laganim i lako razumljivim stilom tretiraju aktuelne teme.

“A autor nas kroz njih podsjeća na univerzalne vrijednosti islama”.

U dokumentarnom filmu o 20 godina rada Milaimija i Medžlisa Islamske zajednice Bar (MIZ), reis Rifat Fejzić kazao je da je glavni imam barski profesor u podgoričkoj medresi “Mehmed Fatih”, predsjednik Sabora Islamske zajednice Crne Gore “i model savremenog islamskog službenika”.

"Efendija Milaimi dao je nemjerljiv doprinos njegovanju islamske kulture i tradicije, poštovanju vjerskih obreda, prosperitetu - ekspanziji vjerskog života , dobrim međuljudskim odnosima između sve tri konfesije, a tokom njegovog službovanja sagrađena je Selimija i obnovljeni mnogi drugi vjerski objekti na području Bara. U svojim hutbama sa puno senzibiliteta i jasnoćom poruke on odvaja zabludu od istine istančano i jasno, ne ostavljajući prostora za višeznačna tumačenja vjerske dogme. Beskompromisno osuđuje nasilje i nad muslimanima, ali i nad drugima, ako ga čine pojedinci, zloupotrebljavajući i pogrešno tumačeći univerzalne poruke islama", kazao je moderator profesor Suljo Mustafić.

"Efendija Milaimi daje sve od sebe kako bi hutbe kojima prenosi Alahovu riječ doprle do srca svakog vjernika i svako srce omekšale i učinile ga boljim. Sve što imam Milaimi prenese sa mimbera vjernicima ostaje u njihovim srcima i oni će sve vrijednosti hutbe podijeliti sa svojom porodicom i prijateljima", rekao je predsjednik MIZ Ćazim Alković.

U ime reisa Fejzića, direktor Medrese Fuad Čekić naveo je da je ovo djelo važno “jer je zbirka govora jednog imama zapravo hronologija događaja koji su se dešavali na jednom mjestu”.

Bonus video: