statistički podaci nijesu ohrabrujući

Krgović: Nezaposlenost od marta do novembra povećana 31,6 odsto

“Predstavnici službi za zapošljavanje zemalja članica CPESSEC razmijenili su iskustva o upravljanju učinkom u doba krize, ulozi javnih službi zapošljavanja u oporavku i budućnosti tržišta rada, kao i o sprovođenju aktivnih mjera tržišta rada tokom krize”, rekli su iz Zavoda

4888 pregleda 3 komentar(a)
Zavod za zapošljavanje, Foto: Printscreen
Zavod za zapošljavanje, Foto: Printscreen

U Crnoj Gori je, od marta do novembra, došlo do povećanja nezaposlenosti za 11,2 hiljade osoba ili 31,6 odsto, saopštila je pomoćnica direktora u Sektoru za isplatu iz oblasti zapošljavanja u Zavodu za zapošljavanje (ZZZ), Svetlana Krgović.

Krgović je ocijenila da je situacija na tržištu rada neizvjesna i da statistički podaci nijesu ohrabrujući.

Ona je, kako se navodi u saopštenju Zavoda, kazala da je prekinut pozitivan trend smanjenja nezaposlenosti koji se bilježio od decembra 2017. godine.

“Rastuća globalna socio-ekonomska kriza, uzrokovana pandemijom Covid-19, ukazuje na ranjivost svih sistema, ali i na važnost zajedničkih odgovora na postojeće globalne izazove”, ocijenila na Krgović.

Ona je, sa ostalim predstavnicim Zavoda, putem Zoom aplikacije učestvovala na direktorskoj i stručnoj konferenciji Centra javnih službi za zapošljavanje zemalja jugoistočne Evrope (CPESSEC), čiji je domaćin bila Bugarska agencija za zapošljavanje.

“Predstavnici službi za zapošljavanje zemalja članica CPESSEC razmijenili su iskustva o upravljanju učinkom u doba krize, ulozi javnih službi zapošljavanja u oporavku i budućnosti tržišta rada, kao i o sprovođenju aktivnih mjera tržišta rada tokom krize”, rekli su iz Zavoda.

Načelnica Odsjeka za praćenje programa aktivne politike zapošljavanja (APZ), Sonja Ivanović, je navela da je Zavod, uprkos okolnostima izmijenjenog načina funkcionisanja, ipak uspio da realizuje značajan dio redovnih aktivnosti iz tog programa, koji za cilj imaju podsticanje zapošljavanja građana i to za 1,4 hiljade nezaposlenih.

“Za finansiranje tih programa opredijeljeno je više od 2,5 miliona eura”, precizirala je Ivanović.

Zajednički je ocijenjeno da su javne službe za zapošljavanje, u borbi protiv krize, pokazale prilagodljivost i otvorenost prema izazovima na tržištu rada.

Glavni ciljevi u predstojećem periodu biće mjere i programi podrške za poslodavce i tražioce zaposlenja, strategije za uspješan oporavak od krize, zeleni poslovi i digitalizacija institucija za zapošljavanje.

Iz Zavoda je saopšteno da je cilj ovogodišnje konferencije bio diskusija o zajedničkim problemima tržišta rada, koja su obilježena zajedničkim geografskim, kulturnim, ekonomskim i političkim faktorima, kao i o rješenjima za usluge koje javne službe za zapošljavanje mogu da pruže kako bi se rješavali ti problemi.

“Ovim putem se pružaju mogućnosti da se razmijene iskustva vezano za rad, tržište rada i usluge javnih službi za zapošljavanje, kao i da se razgovara o mogućoj saradnji i razvoju koncepta istraživanja i razvoja u cilju razvoja i implementacije politika”, dodali su iz Zavoda.

ZZZ je jedan od osnivača i članova CPESSEC-a koji je osnovan u Beogradu 31. maja 2007. godine.

Potpisnice sporazuma, pored ZZZ, su nacionalne službe i agencije za rad i zapošljavanje Srbije, Bosne i Hercegovine (BIH), Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Rumunije, Slovenije, Turske i Mađarske.

Sjedište Centra svake godine se premješta u drugu državu članicu. Centrom će naredne godine predsjedavati Hrvatski zavod za zapošljavanje.