Posla ima iako je manje ministarstava

“I prije objave mandatara za sastav nove vlade, sa projektne strane gledanja na buduću platformu smo pretpostavljali da će očekivano doći do određenih pregrupisanja resora i nadležnosti. To je nešto što se često dešava u situacijama uspostavljanja nove vlade, a postojeća platforma uopšte nije tretirala ova pitanja”, kazao je Milošević

9405 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Vlada/screenshot
Ilustracija, Foto: Vlada/screenshot

Odluka mandatara Zdravka Krivokapića da sa 17 broj ministarstava smanji na 12 neće uticati samo na rad državne administracije već i njene internet strance, na kojoj trenutno radi crnogorska firma “Fleka”.

Poslije 11 godina, Vlada bi uskoro trebalo da dobije novi portal. Izvršni direktori “Fleke” Miloš Milošević kazao je “Vijestima” da se on očekuje u prvim danima nakon novogodišnjih praznika.

“I prije objave mandatara za sastav nove vlade, sa projektne strane gledanja na buduću platformu smo pretpostavljali da će očekivano doći do određenih pregrupisanja resora i nadležnosti. To je nešto što se često dešava u situacijama uspostavljanja nove vlade, a postojeća platforma uopšte nije tretirala ova pitanja”, kazao je Milošević.

Ministarstvo javne uprave (MJU) raspisalo je u drugoj polovini avgusta 115.000 eura vrijedan tender za izradu novog portala vlade.

Prva faza, prema tenderskoj dokumentaciji, uključivala je stranice predsjednika i tri potpredsjednika vlade, ministarstava, generalnog sekretarijata... Ovaj posao je za nekih 10.000 eura manje dobila firma sa Cetinja.

U međuvremenu su održani parlamentarni izbori, na kojima su pobijedile koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića, “Mir je naša nacija” Alekse Bečića i “Crno na bijelo” Dritana Abazovića.

Krivokapić je odlučio da smanji broj resora u odnosu na odlazeću vladu Duška Markovića, koja ima tri potpredsjednika, 17 ministarstava i ministarku bez portfelja.

Jedna od odluka mandatara koja je naišla na veliki broj kritika jeste spajanje četiri sadašnja ministarstva u jedno – prosvjete, nauke, kulture i sporta.

“Činjenica da se određena ministarstva ili direkcije spajaju/gase, i slično, znači da nukleus sadržaja mora da bude konstantno fleksibilan kako bi mogao lakše da bude „preseljen“, ako dođe do promjene nadležnosti (razdruživanja/udruživanja), uzimajući u obzir redirekcije sadržaja, već indeksirane sadržaje na tražilicama i slično, kako bi krajnji korisnici i dalje nalazili ono što im treba”, pojasnio je Milošević.

Zahtjevom MJU novi pristup mora da bude usredsređen na građanina i njegove potrebe, jer portali Vlade moraju prije svega da budu servis građanima, dok informativa mora da zauzme neko sekundarno mjesto.

“Podrazumijeva se da postoje različiti slučajevi upotrebe (eng. Use-cases) koji se razlikuju kod građana, medija, NVO sektora, itd. i svaki tip korisnika ima svoje specifične potrebe i razlog zašto su došli na sajt. Kvalitetne prakse drugih zemalja koje su predmet naše analize, ukazuju da je ovo najbolji način kako pristupiti ovakvim projektima, što je na fonu korisničko-centričnog dizajna koji i mi uvijek zagovaramo”, dodao je direktor “Fleke”.

Dodao je da sa resorom Suzane Pribilović rade na analizama postojećeg stanja, uzimajući u obzir i najavljene promjene, i tu će, prema njegovim riječima, sigurno najveći izazov biti adekvatan odabir “starih” podataka koji će i dalje biti relevantni, a za koje će biti moguće da se prenesu u kontekstu koncepta nove platforme.

Na pitanje “Vijesti” da li očekuju da odluka mandatara utiče na vrijeme i na troškove posla, direktor “Fleke” je kazao da je projektni zadatak jasan, precizan i detaljan i da nemaju neka očekivanja da će to uticati na budžet ili vremenske okvire.

Primarni cilj je, navodi Milošević, da naprave nešto jako kvalitetno za građane i vladu na što ćemo biti ponosni.

“Da dokažemo da je crnogorska IT scena sazrela da se hvata u koštac i sa velikim projektima, kao što to inače već radi na stranim tržištima, pa nema razloga da tako ne bude i na domaćem,” poručio je on.

Bonus video: