Budva: Bazen pun smeća, tribine uništene

Gradski bazen pored Staroga grada i plaža Pizana zbog višegodišnjeg nemara pretvoreni u deponiju

8115 pregleda 77 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Gomile otpada na dnu, stari pontoni unutar njega, devastirane tribine i zarđalo željezo koje viri iz polomljenih betonskih ploča, javni WC zatrpan pijeskom, slika je jedinog otvorenog bazena u Budvi kod Staroga grada, koji godinama unazad ne može da se koristi za svoju osnovnu svrhu - trening mladih generacija.

I sama starogradska plaža Pizana, koja se naslanja na bazen, kao i ugostiteljski lokal koji je zatvoren, nimalo nijesu reprezentativni, već predstavljaju ruglo.

Plivački i vaterpolo klub Budva, koji gazduje bazenom i Mjesna zajednica Stari grad pozvali su Opštini i državu da se započne sa rekonstrukcijom bazena, koji je decenijama unazad iznjedrio neke od najboljih plivača i vaterpolista na samo u državi, i vrati duh Budvi, koja ga je izgubila uništavanjem otvorenog bazena. Bazen koji je star gotovo pola vijeka nalazi se u okviru gradske marine, ali kupanje u njemu više nije ni zdravstveno, a ni fizički bezbjedno, zbog višegodišnjeg nemara koji je od njega napravio deponiju umjesto sportskog objekta.

foto: Vuk Lajović

“Taj bazen nije samo sportska, već i emotivna priča za sve ljude koji su tu odrasli, koji su tu provodili vrijeme... Znalo se da je tokom ljeta okupljanje na bazenu, gdje se treniralo, plivalo, družilo, generacije su na njemu odrasle.. Vaterpolo klub Budva koji njim gazduje je u nemogućnosti da sa sportskim budžetom realizuje renoviranje. Zato nam je potrebna pomoć Opštine. Nažalost, taj bazen je postala ekološka katastrofa. Umjesto da blista, jer predstavlja ulaz u Budvu sa morske strane, on je ruglo. Umjesto u sportske on se koristi u druge svrhe, tu se dešavaju razne ružne stvari, ljudi piju, drogiraju se. Jednostavno, sport je stavljen sa strane. Apelujemo da se sa minimum sredstava bazen dovede u normalu, čime bi zatvoreni bazen na Slovenskoj plaži imao uštedu, koja bi se mogla preusmjeriti na ovaj bazen“, kazao je za “Vijesti“ Nenad Franeta.

Prema njegovim riječima, ništa bolja situacija nije ni na plaži Pizana, pored samoga bazena.

“Polomljeni pločnici, željezo izašlo svuda, mokrog čvora nema, sama plaža je postala deponija. Treba uključiti i državu u ovaj projekt, jer i Budva zaslužuje da država u nju uloži. Imate primjer bazena na hercegnovskom Škveru, gdje je država pomogla, očekujemo i da u ovom slučaju okrenu Budvi”. Član savjeta Mjesne zajednice “Stari grad“, crnogorski plivački maratonac i organizator brojnih humanitarnih maratona Luka Vučković kazao je da se mora vratiti duh stare Budve.

“Taj bazen je izgrađen prije gotovo 50 godina, tu su generacije i generacije učile da plivaju, igraju vaterpolo. Ja sam tamo naučio da plivam, a moje dijete ne smije da ide tamo. To su bila prelijepa vremena kada smo se tamo okupljali, učili da plivamo, slušali trenere, učili poštovanje prema moru, sportu. Bazen je neophodan Budvi, jer to više ne može ni da se nazove bazenom to je sada ostava, odnosno deponija“, kazao je Vučković.

Smatra da je potrebno da se rekonstrukcija odvija etapno, ali da se što prije započne, kako bi na ljeto mogao da se koristi.

“Neophodno je da se prvo cijelo dno očisti, jer možete vidjeti gomile otpada, sve i svašta se tu bacalo. Tribine je potrebno renovirati, jer imate polomljene betonske ploče, zarđalo željezo koje viri. Bazen nije ni zdravstveno, a ni bezbjedno ispravan da se na njemu može boraviti. On je bitan za ne samo za Stari grad, Budvu, već i za Crnu Goru, jer otvoreni bazen je bogatstvo. Taj bazen je srce Budve i njegovom rekonstrukcijom oživljavamo cijeli taj prostor. Zato je potreba rekonstrukcija cijele te lokacije, bazena, i plaže Pizana, kao i platoa ispred“, naglasio je Vučković.

Dodaje da su svi saglasni da je potrebno što prije započeti sa rekonstrukcijom i da već imaju u tome podršku svih, te da je očekuju i od Opštine i države.

“Svima nama je u interesu da bazen rekonstruišemo. To treba da bude multifukcionalni objekat koji bi ljeti bio centar ne samo sportskih dešavanja, već i kulturnih zbivanja, muzičkih dešavanja, na kome mogu da se organizuju dječje predstave, da vratimo nekadašnje Igre bez granica. To su sve neke lijepe manifestacije koji čine turističku ponudu ovoga grada. Zato želimo da vratimo duh stare Budve“, kazao je Vučković.

Bonus video: