Đukanović: Oporavak od pandemije da ne bude privilegija samo nekih

Zdravstvena i sa njom povezana ekonomska kriza mogu brzo dovesti do destabilizacije i nesigurnosti naročito u ranjivim društvima sa nedovoljno snažnim i izgrađenim demokratskim institucijama, naglasio je predsjednik

10257 pregleda 10 komentar(a)
Đukanović, Foto: Kabinet predsjednika
Đukanović, Foto: Kabinet predsjednika

Bez sveobuhvatnog i koordinisanog odgovora, globalnog liderstva, solidarnosti zemalja i odgovornog pojedinca, nećemo uspjeti u borbi protiv onoga što je najveći izazov u istoriji Ujedinjenih nacija, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, na specijalnoj sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija posvećenoj borbi protiv koronavirusa.

"Pandemija COVID-19 sigurno je dodatno iscrpila multilateralizam, ali ga nije slomila. Naše učešće danas potvrda je prihvatanja realnosti i priznanja da nijedno globalno pitanje ne možemo riješiti izolovanim akcijama. Ignorisanje visokog stepena međuzavisnosti, naročito u slučajevima globalnih zdravstvenih prijetnji, sa sobom nosi nesagledive opasnosti. Efikasan i inkluzivan multilateralizam neophodniji je nego ikad ranije. Zato raduje da svijest o tome raste i da napori u tom pravcu postaju vidljiviji i odlučniji."

Problemi su ogromni, izazovi višestruki, a o konačnim posljedicama još uvijek ne možemo govoriti, dodaje Đukanović. "Pandemija je bacila na koljena svjetsku ekonomiju, svjetsku politiku, nauku i medicinu. Globalna ekonomija prolazi kroz najdublju recesiju poslije II Svjetskog rata. Ekonomske aktivnosti, putovanja, lanci snabdijevanja doživljavaju kolaps. Nacionalne vlade restriktivnim mjerama nastoje da obuzdaju širenje infekcije, dok istovremeno, zavisno od ekonomske moći, stimulativnim mjerama pokušavaju da pomognu i održe privrednu aktivnost. Najpogođeniji bivaju najranjiviji dijelovi društva, a prava i slobode naših građana su pod stalnim pritiskom."

Zdravstvena i sa njom povezana ekonomska kriza mogu brzo dovesti do destabilizacije i nesigurnosti naročito u ranjivim društvima sa nedovoljno snažnim i izgrađenim demokratskim institucijama, naglasio je predsjednik.

"Duboko vjerujem da je ovo prilika da ujedinimo snage ka boljem, pravičnijem, otpornijem i održivom post-Covid svijetu. Svijetu u kojem će realizacija Agende 2030 biti izvjesnija, a najviše vrijednosti demokratije, slobode i ljudskih prava prihvaćene i poštovane. Oporavak mora biti održiv i inkluzivan, a mi otporniji i pripremljeniji za neku sljedeću pandemiju. Prilika je za novi početak globalne saradnje i poziv za akciju."

Iako je pandemija dodatno usložila ionako kompleksan put ka ostvarenju Agende 2030, Đukanović je kazao kako vjeruje da su ciljevi održivog razvoja u ovom trenutku jedini relevantan i globalno prihvaćen putokaz za suočavanje sa nizom izazova, poput klimatskih promjena, porasta nejednakosti, očuvanja i zaštite biodiverziteta, ekonomske neizvjesnosti.

"Mnogi će i danas govoriti o brojnim negativnim pojavama koje su bile naročito vidljive u prvim mjesecima izbijanja pandemije – zloupotreba informacija, globalno nadmetanje, nemogućnost nabavke osnovne zaštitne medicinske opreme, zatvaranje u nacionalne okvire i manjak solidarnosti. Ipak, ozbiljnost situacije zahtijeva našu prevashodnu usmjerenost na rješenje problema i promjenu pristupa. Djelotvorna koordinacija, ulaganja uz oslonac na nauku i tehnologiju, i pravovremena komunikaciju u cilju jačanja povjerenja, su od presudne važnosti. Prva potvrda da smo na dobrom putu biće stvaranje uslova za dostupnost i pravovremenu raspodjelu očekivane vakcine."

Đukanović je kazao da bi "post-kovid" svijet trebalo da predstavlja svijet bliže saradnje, više solidarnosti i jačeg saosjećanja. "Kao što sam nedavno kazao na Pariskom mirovnom forumu, pandemija je pokazala da smo svi ranjivi, bez obzira na naciju, vjeru, boju kože ili bogatstvo. Posljedice su porazne za sve. Učinimo maksimum da oporavak ne bude privilegija samo za neke od nas", zaključio je on.

Bonus video: