CKCG: Velika zahvalnost volonterima u jednoj od najizazovnijih godina

"Hvala za sav trud, rad, energiju, brigu, riječi ohrabrenja, podrške i vrijeme uloženo u ublažavanje posljedica virusa. Nastavljamo zajednički da pišemo istoriju humanosti dugu već 145 godina"

5399 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Crveni krst Crne Gore
Foto: Crveni krst Crne Gore

Crveni krst Crne Gore obilježava 5. decembar, Međunarodni dan volontera, a iz te organizacije su uputili zahvalnost svima koji su svakodnevno na prvoj liniji odbrane od pandemije koronavirusa.

"Jedan od osnovnih ciljeva Crvenog krsta Crne Gore, kada su ljudski resursi u pitanju, jeste da ima motivisane, obučene i osposobljene volontere, koji poštujući etički kodeks i principe organizacije, odgovorno izvršavaju svoje zadatke i time doprinose ostvarivanju misije Crvenog krsta. Na nivou cijele Crne Gore, Crveni krst broji oko 2.000 aktivnih volontera koji su noseći stub svih aktivnosti koje se implementiraju na terenu, a koje za cilj imaju poboljšanje kvaliteta života ugroženih građana. Svakoga dana, širom zemlje, sprovode se razne aktivnosti: obuke prve pomoći; akcije dobrovoljnog davanja krvi; distribucija humanitarne pomoći; obilazak starijih osoba i pružanje usluga pomoć u kući; pružanje podrške migrantima, osobama sa invaliditetom, romskoj populaciji; promocija humanih vrijednosti; brojne edukativne i preventivne aktivnosti na razne teme. Za sve ovo i činjenicu da je Crveni krst tokom svih 145 godina postojanja svuda, za svakoga, zaslužni su oni - ljudi u crvenom, koji svom društvu daruju ono najvrjednije - svoje vrijeme, znanje i toplu riječ", navodi se u saopštenju CKCG.

Ističu da je tekuća godina jedna od najizazovnijih u skorijoj prošlosti, te da je pandemija koronavirusa uticala na živote svih, a njene posljedice, kako su kazali, već se vide na svakom planu, posebno humanitarnom.

"Od početka pandemije u Crnoj Gori, Crveni krst građanima je stavio na raspolaganje 450 volontera, pretežno mladih ljudi, koji su svakodnevno radili na suzbijanju posljedica virusa i pružanju podrške, ali i utjehe onima koji su najugroženiji. Do početka novembra volonteri su ostvarili 19 924 volonterskih sati. Obavljali su nabavku za sve koji su oboljeli od COVID19, bili nečiji kontakt ili im je preporučeno što manje kretanja. Dijelili su humanitarnu pomoć, stizali do najudaljenijih sela. Svakodnevno su primali sve zahtjeve za pomoć, ali i nudili psihosocijalnu podršku kada god je bilo potrebno. Sve ovo, i mnogo više, radili su i rade svakog dana, bez bilo kakve nadoknade. Svi oni, kao i njihovi najbliži, jednako su u riziku od virusa kao i svi ostali. Bez obzira na to, oni su još jednom pokazali hrabrost i omogućili da u krizi i mnoštvu negativnih informacija, vidimo svijetlo koje obasjava humanost na djelu."

Povodom Međunarodnog dana volontera, volonteri Crvenog krsta Crne Gore su 4. decembra dobrovoljno dali krv sa ciljem da, kako se navodi, još jednom daju primjer društvu i pošalju važnu poruku koja se ne smije zaboraviti - u svakom momentu, a posebno u kriznim vremenima, krv treba da čeka pacijenta, a ne pacijent krv.

"Volonter Crvenog krsta Crne Gore će učestvovati na Globalnoj konferenciji Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca koja se organizuje online putem i na kojoj će volonteri širom svijeta podijeliti svoja iskustva volontiranja tokom pandemije COVID-19", dodaje se u saopštenju.

Uz čestitke povodom Dana volontera i zahvalnost za ono što rade svih ovih godina, a posebno ove, iz CKCG poručuju da svim svojim volonterima duguju veliku zahvalnost:

"Hvala za sav trud, rad, energiju, brigu, riječi ohrabrenja, podrške i vrijeme uloženo u ublažavanje posljedica virusa. Nastavljamo zajednički da pišemo istoriju humanosti dugu već 145 godina", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: