Mjere NKT iznad sudskih presuda: Zbog mjera NKT-a ne može da vidi ćerku

Pritužba zaštitniku ljudskih prava zbog nejednake prakse centara za socijalni rad za razvedene roditelje iz različitih opština

21416 pregleda 116 reakcija 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Aleksandar Bakić iz Spuža više od dvije sedmice nije vidio kćerku i ne zna kada će je vidjeti ponovo, jer mu to, kako tvrdi, pozivajući se na mjere protiv širenja epidemije koronavirusa, uskraćuje barski Centar za socijalni rad (CSR).

Bakić je otac maloljetne djevojčice, koja sa majkom živi u Sutomoru. Prema presudi Višeg suda u Podgorici, djevojčica je tokom radne sedmice sa majkom, a oca viđa u danima vikenda, od subote u 13, kada je otac preuzima u Sutomoru, do nedjelje u 14 sati, kada bi majka trebalo da dođe po dijete u Spuž.

“Vijestima” je ispričao da već dvije sedmice ne viđa djevojčicu, a da je obrazloženje nadležnih to što je tokom vikenda zabranjen međugradski saobraćaj, te da majka djevojčice nema način da se preveze do Spuža i dođe po kćerku.

“Ne mogu da mi zabrane da vidim dijete, sud je donio odluku, a CSR u Baru mi to pravo uskraćuje. Kažu kako majka nije u mogućnosti da dođe po dijete. Pita li mene neko mogu li ja. Ne, ali svake subote ja dođem po nju”, ispričao je Bakić redakciji.

Kazao je i da je zbog zabrane kretanja među opštinama, on od CSR u Danilovgradu tražio i dobio uvjerenje, kojim mu je kretanje omogućeno i pita zbog čega isto nije uradio i Centar u Baru.

Zbog svega se obratio i zaštitniku ljudskih prava i sloboda. U pritužbi, u koju su “Vijesti” imale uvid, on navodi da, po stupanju na snagu mjere zabrana kretanja između opština, on nije ni informisan da te subote neće moći da preuzme djevojčicu i da je o tome saznao kad je već stigao u Sutomore i kad se majka nije pojavila.

“Sačekao sam par minuta i pozvao bivšu suprugu i pitao je gdje mi je dijete. Ona je odgovorila da se obratim CSR Bar. Otišao sam u Centar bezbjednosti Bar i prijavio da mi dijete nije dovedeno u određeno vrijeme i na određeno mjesto, kako bih ga preuzeo kao do sada. Kontaktirali su CSR Bar, tj. gospođu Vesnu Jukić, koja je izjavila da ne mogu da uzimam dijete za vrijeme epidemije, i da je poslala dopis o tome CSR Danilovgrad”, piše, pored ostalog, u pritužbi koju je dostavio ombudsmanu.

Dodaje i da su mu u CSR u Danilovgradu tada kazali da nisu dobili dopis od kolega iz Bara, te da je kasnije utvrđeno da je dopis stigao dva dana kasnije.

“Tako da ja nisam mogao na vrijeme biti obaviješten kako ne bih uzalud dolazio u Sutomore i izlagao se nepotrebnim troškovima i nervozi”, piše u pritužbi Bakića.

Smatra, kako je naveo, da ga je Vesna Jukić oštetila.

“Jer nije imala pravo da me spriječi da preuzmem svoje dijete. Ja sam dobio uvjerenje iz CSR Danilovgrad da mogu da putujem van teritorije svog prebivališta vikendom, kako bih mogao preuzeti svoje dijete”, navodi Bakić u pritužbi.

Iz CSR u Baru “Vijestima” su kazali da su u komunikaciji sa kolegama iz Danilovgrada pokušali da riješe problem.

“Ovaj Centar je savjetodavnim putem, kao i koordinacijom sa nadležnim Centrom u Danilovgradu pokušao da uspostavi normalizaciju u ovakvim uslovima, s obzirom na to da majka djeteta M.S. iz Sutomora, nedjeljom odlazi na željezničku stanicu u Spužu, kako bi preuzela dijete od oca i vratila ga u Sutomore. Prekidom međugradskog saobraćaja u danima vikenda, prekinut je i željeznički prevoz, kojim majka odlazi do Podgorice, kako bi potom sa rođakom, automobilom otišla do mjesta preuzimanja djeteta. Prilikom dolaska A.B. sa svojim advokatom ispred našeg Centra, ponuđeno mu je da se odredi neki drugi dan u nedjelji u istom vremenskom trajanju, kao i po presudi, ali kada nema ovih ograničenja kako se kontakti ne bi prekidali, međutim, on je takvu mogućnost odbio”, kazalo je “Vijestima” direktor CSR Bar Slobodan Đonović.

Bakić je negirao te navode i tvrdi da mu, kad je bio u Baru, nije ponuđena ta mogućnost.

Đonović je “Vijestima” kazao i da je, u saradnji sa CSR Danilovgrad, barski Centar poslao zamolnicu, kako bi sa Bakićem obavili razgovor, “jer je majka voljna ocu da dijete preda od četvrtka u 11, do petka u 12, jer tada neometano može otići po dijete i tada ne postoje mjere zabrane, koje su, pritom, privremenog karaktera”.

Bakić je u utorak redakciji kazao da mu je takav predlog saopšten tek pošto su “Vijesti” uputile pitanja u vezi sa njegovim slučajem. Kazao je i da ne pristaje na taj predlog, jer “presuda se mora poštovati”.

Prema važećim mjerama, zabrana kretanja između opština na snazi je do 8. decembra. Bakić kaže da se ne može isključiti mogućnost da, u skladu sa epidemiološkom situacijom, ta mjera bude ipak produžena. Iz barskog CSR podsjetili su da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja u aprilu donijelo preporuke za održavanje ličnih odnosa roditelja i djece u uslovima epidemije koronavirusa.

“Još jednom podsjećamo i upozoravamo roditelje da je u ovoj vanrednoj situaciji prvenstveno obaveza i odgovornost roditelja postizanje dogovora i prilagođavanje ličnih odnosa preventivnim mjerama, a nemogućnost prepoznavanja i stavljanja u prvi plan djetetovih potreba za sigurnošću i zaštitom zdravlja predstavlja kršenje prava djeteta, što upućuje na potrebu i mogućnost preduzimanja drugih adekvatnih mjera porodično pravne zaštite”, podsjetili su iz barskog CSR na preporuke resora rada i socijalnog staranja. U istoj preporuci, piše i da “izvršenje sudskih odluka u ostvarivanju ličnih odnosa djeteta sa roditelje nije u nadležnosti sistema socijalne i dječije zaštite, već pravosuđa”.

Bonus video: