Naperi za zaštitu plaže i bungalova na Adi

„Naper će se postavljati u dužini 130 metara, dok će se u njegovom prvom redu postavljati osam vreća, pa je njegova širina u osnovi 8 metara"

4030 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, raspisalo je u četvrtak 03. decembra, javni poziv po hitnom postupku za izvođenje radova po „Projektu hitnih interventnih radova u cilju zaustavljanja erozije plaže na zapadnom dijelu Ade Bojane, opština Ulcinj“.

Iz tog JP saopštili su da će tender biti otvoren do 18. decembra. Kao razlog za urgentnost naveli su činjenicu da je u septembru ove godine, usljed erozije prouzrokovane višegodišnjim djelovanjem rada morskih struja i vjetrova, došlo do sužavanja pješčanog pojasa i ugrožavanja bungalova HTP Ulcinjska rivijera.

“U koordinaciji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Ulcinjskom rivijerom, Upravom za vode i Opštinom Ulcinj, zaključeno je da je neophodno preduzeti hitne mjere na zaštiti obale i objekata. Kao ishod zajedničkog sastanka predloženo je da se obezbjedi Projekat hitnih interventnih radova u cilju zaustavljanja erozije plaže na zapadnom dijelu Ade Bojane koji je izradio profesor Sava Petković i koji sadrži mjere koje je neophodno realizovati prije očekivanog nevremena u zimskim mjesecima”, piše u saopštenju JP. Radovima je, dodaje se, predviđena nabavka, pakovanje i transport 1.500 džambo vreća za pakovanje pijeska, koje se koriste u hidrotehnici, a posebno za odbranu od poplava ili zaštitu morskih obala od erozija i koje će poslužiti za pravljenje napera.

„Naper će se postavljati u dužini 130 metara, dok će se u njegovom prvom redu postavljati osam vreća, pa je njegova širina u osnovi 8 metara. Preko njega dolazi drugi red, pa je kota napera, na njegovom kraju 1 metar iznad nivoa mora, dok se gornji red formira od 4 vreće, pa je širina napera u kruni 4 m, a sve prema Projektu hitnih interventnih radova u cilju zaustavljanja erozije plaže na zapadnom delu Ade Bojane”, navodi se I ističe da je JP za taj posao izdvaja 50.000,00 eura.

Bonus video: