zbog epidemiološke situacije

Bez prisustva vjernika na pomenu Amfilohiju, moći će da se poklone i zapale svijeću

U Sabornom hramu u Podgorici biće služena liturgija u kojoj će učestvovati više arhijereja Srpske pravoslavne crkve

29771 pregleda 773 reakcija 15 komentar(a)
Foto: Vijesti, Boris Pejović
Foto: Vijesti, Boris Pejović

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšička saopštile su danas, povodom 40 dana od smrti mitropolita Amfilohija, da će se molitveni spomen obaviti u nedjelju 6. decembra, na praznik svetog Amfilohija Ikonijskog, služenjem liturgija i četrdesetodnevnog pomena u svim parohijskim i manastirstirskim crkvama u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj.

U Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, kako navode, toga dana biće služena liturgija u kojoj će učestvovati više arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

"Imajući u vidu ozbiljno epidemiološko stanje u Crnoj Gori, a shodno preporukama nadležnih zdravstvenih institucija i zvaničnim stavom i blagoslovom naše Crkve, Liturgiji će prisustvovati isključivo sveštenstvo i monaštvo, dok će svim vjernicima biti omogućeno da tokom cijelog dana prilaze i poklone se grobu blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, pomole se i zapale svijeću za pokoj njegove duše", navodi se u saopštenju.

Liturgija će, kako su kazali, biti zatvorena za sve novinarske ekipe, a biće obezbijeđen direktan video i audio prenos koji će se emitovati putem internet sajtova Mitropolije i radija Svetigore.