Žurić: Da se prisjetimo slave, junaštva i žrtava boraca oslobodilačke Sedme omladinske brigade

"Doba Drugog svjetskog rata moglo da bude upamćeno isključivo kao vrijeme sumraka čovječanstva, krvi, razaranja i smrti, ali su nam naši hrabri preci pružili priliku da to isto razdoblje pamtimo kao godine herojstva, svjetlosti i neprolazne slave", kazao je Žurić
188 pregleda 0 komentar(a)
Dan opštine Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Dan opštine Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 03.01.2018. 16:26h

Danas ponovo imamo čast ali i uzvišenu dužnost, da 3. januar slavimo kao svlijetli datum istorije našeg grada i prisjetimo se slave, junaštva i žrtava boraca oslobodilačke Sedme omladinske brigade prije 73 godine, kazao je danas predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić na proslavi Dana te opštine.

Svečanoj sjednici su prisustvovali predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, premijer Vlade Duško Marković, predstavnici SUBNOR-a, UBNOR-a, političkih partija, susjednih opština, vjerskih i drugih zajednica.

"Razdoblja srećom ne pamtimo samo po objektivnim okolnostima, nego i po ljudima koji su u njima ostavljali svoja djela i tragove. Tako je doba Drugog svjetskog rata moglo da bude upamćeno isključivo kao vrijeme sumraka čovječanstva, krvi, razaranja i smrti, ali su nam naši hrabri preci pružili priliku da to isto razdoblje pamtimo kao godine herojstva, svjetlosti i neprolazne slave", kazao je Žurić.

Osvrćući se se na protekle godine, Žurić je pomenuo višemilionske infrastrukturne projekte.

"To su obilaznica, regionalni put prema Pljevljima, Dom za stare, Dom zdravlja, dva vrtića, gradska tržnica, parking garaža, najsavremeniji granični prelaz Dobrakovo, gradski most i mostovi na Ribarevinama, Strojtanici, više zgrada, kapela, nova zgrada Crvenog krsta, brojni vodovodi, elektroenergetski objekti, asfaltiranje i probijanje više puteva, kao i kolektor, nova rasvjeta na obilaznici, rekonstrukcija skupštinske sale, a ovih dana će početi izgradnja nove škole "Dušan Korać" sa aneksom muzičke škole. U ove projekte je godišnje ulagano u prosjeku oko 20 miliona eura investicija. Posebno bih izdvojio strateške projekte valorizacije planine Bjelasice i Đalovića pećine, koji zajedno vrijede više od 40 miliona eura i koji su u poodmaklim fazama realizacije", istakao je Žurić.

Brojne goste i predstavnike velikog broja opština i ambasada ispred Opštine je pozdravio predsjednik Skupštine opštine Džemal Ljušković.

Danas je svečano otvoren i rekonstruisan gradski trg čije su tri faze završene površine oko 55.000 metara kvadratnih, uz donaciju firme "Adriatik propertis" iz Budve, uz učešće vladine i opštinske direkcije za javne radove, sa ugovorenom završenom fazom koja slijedi, ukupne projektovane vrijednosti oko milion eura.

Vujanović, Marković i Žurić udarili su danas kamen temeljac za drumski most koji spaja naselja Sutivan i Njegnjevo i obilježili otvaranja novog mosta u Ravnoj rijeci koji vodi prema bjelopoljskoj strani Bjelasice.

Otvorena je i mini hidroelektrana, na rijeci Bistrici u Majstorovini vrijedna sedam miliona eura.

Madžgalj, Joksimović, Salun i OK "Jedinstvo-Bemax" dobitnici javnog priznanja opštine

Ovogodišnjem dobitniku nagrade 3. januar firmi "Adriatik Propertis" iz Budve, koja je donirala sredstva za rekonstrukciju gradskog trga u iznosu od 480.000 eura, priznanje je uručio predsjednik Žurić.

Javna priznanja Opštine – opštinske plakete, prema ocjeni žirija su dobili nastavnica ruskog jezika Vera Joskimović, student medicine Šućro Madžgalj, poljoprivrednik Salun Hasković i Odbojkaški klub "Jedinstvo-Bemax".

Odbornici i funkcioneri Socijaldemokratske partije (SDP) nisu prisustvovati svečanoj sjednici povodom Dana Opštine Bijelo Polje, zbog odluke da se najveća opštinska nagrada dodijeli grčkoj firmi "Adriatic Propertis".

Bonus video: