Luka Bijelović i DDDK „Fap mašina“ volonteri godine u Nikšiću

Dodijeljene su i tri specijalne nagrade – nevladinom udruženju „Putevima predaka“, članu volonterskog kluba „Alfa centra“, Jovu Radoviću, i volonterima opštinske organizacije Crvenog krsta Nikšić

4304 pregleda 0 komentar(a)
Volonteri godine sa Dedovićem, Foto: Svetlana Mandić
Volonteri godine sa Dedovićem, Foto: Svetlana Mandić

Volonterski klub „Alfa centra“ Nikšć po drugi put dodjelio je volontersku nagradu najistaknutijem pojedincu i instituciji u gradu pod Trebjesom.

Nagrada od ove godine nosi ime Aleksandra Šima Dedovića, čovjeka koji je, kako reče Marina Došen iz „Alfa centra“, osnovao pomenutu NVO ali je i „sinonim za humanost i solidarnost, kako u lokalnoj zajednici tako i cijeloj Crnoj Gori“.

Najbolji volonter ove godine je, prema mišljenju tročlanog žirija, Luka Bijelović, pripadnik Gorske službe spašavanja, dok je za organizaciju izabrano Društvo dobrovoljnih davalaca krvi „FAP Mašina“.

Specijalna priznanja za doprinos razvoju i promociji volonterizma u Nikšiću uručio je izvršni direktor NVO "ALFA Centar” Miloš Perović.

Dodijeljene su i tri specijalne nagrade – nevladinom udruženju „Putevima predaka“, članu volonterskog kluba „Alfa centra“, Jovu Radoviću, i volonterima opštinske organizacije Crvenog krsta Nikšić. Nagrade je na Međunarodni dan volontera, 5.decembar, uručio Dejan Dedović, sin pokojnog Šima.

Dobitnici specijalnih nagrada i direktor Alfa centra
Dobitnici specijalnih nagrada i direktor Alfa centrafoto: Svetlana Mandić

„Za mene je volonterizam nešto najljepše na svijetu, jer najljepši je osjećaj kada znate da ste nekome pomogli. Za to ne treba nikakva nagrada. Vaspitan sam tako da uvijek pomažem ljudima u nevolji“, kazao je Bijelović.

Istakao je da je posebno ponasan što je dobio nagradu koja nosi ime Šima Dedovića, kao i da je iznenađen kako nominacijom, tako i dobijanim priznanjem.

Dugogodišnji aktivista Crvenog krsta i momak koji je najzaslužniji što „Fap mašina“, ovoga puta kao društvo dobrovoljnih davalaca krvi postoji, Mrdelja Čvorović, kazao je da će im nagrada biti podstrek za nove akcije i projekte.

O nagradama je odlučivao tročlani žiri sastavljen od predstavnika lokalne samouprave, medija i nevladinog sektora – Svetozar Bajović, Svetlana Mandić i dr Radovan Raco Mijanović.

„Hvala omladino što ste mi dali priliku da budem danas među vama. Mi smo računali da ćemo ovu svečanost upriličiti u nekom većem prostoru, ali nijesmo mogli pronaći ni ljepši ni bolji nego što je ovaj. 'Alfa centar' je sinonim Nikšića u poslednje vrijeme, kao što je sinonim Nikšića i naš Aleksandar Šime Dedović“, kazao je dr Mijanović, čovjek iza koga je pet decenija predanog volonterskog rada.

Mijanović
Mijanovićfoto: Svetlana Mandić

Kako je kazao, volonteri su posebna kategorija ljudi spremnih za samodokazivanje.

„Volonteri su takav sklop ličnosti kojima ne trebaju nagrade, koji ne rade za nagrade, kojima nema aplauza i koji se dokazuju pred samim sobom. Vi ste ti. Ne može svako biti volonter. Ko nije takav ne može da izdrži dugo. Da bi izdržali dugo morate taj kriterijum da zadržite“, poručio je Mijanović.

Bonus video: