Tužilaštvo istražuje poslovanje Adrovića

Suvlasnik “Simon Vojaža”, Adrovića tereti za zloupotrebe u poslovanju i falsifikovanje njegovog potpisa

11637 pregleda 5 komentar(a)
Radnici blokirali autobusku stanicu, Foto: Tufik Softić
Radnici blokirali autobusku stanicu, Foto: Tufik Softić

Osnovno državno tužilaštvo u Beranama pokrenulo je izviđaj protiv funkcionera Demokratske partije socijalista Mehmeda Meše Adrovića, po krivičnoj prijavi koju je podnio državljanin Luksemburga Simon Bernard posredstvom advokata u Crnoj Gori.

To je potvrdio tužilac i portparol tog tužilaštva Marko Bojović, koji je kazao da se radi na prikupljanju dokaza.

“Primili smo krivičnu prijavu protiv Mehmeda Adrovića. Postupamo po službenoj dužnosti i trenutno prikupljamo materijal i provjeravamo navode iz krivične prijave”, kazao je portparol ODT Berane Marko Bojović.

Bernard je krivičnu prijavu protiv Adrovića, suvlasnika u najvećoj autoprevoznoj kompaniji na sjeveru države “Simon Vojaž”, podnio tereteći ga za zloupotrebe u poslovanju i falsifikovanje njegovog potpisa na službenim dokumentima.

Krivičnom prijavom tereti se i Mehmedova supruga Dalisa za koju se tvrdi da je znala da su faslifikovana dokumenta kada je preuzela funkciju izvršnog direktora privrednog društva.

Bernard preko svog advokata navodi da je zajedno sa Mehmedom Adrovićem 2004. godine osnovao DOO “Simon Voyages” u kojem je bio suosnivač i izvršni direktor, a Adrović suosnivač, o čemu postoji podatak u Centralnom registru privrednih subjekata.

Navodi se, međutim, da je zloupotrebom svojih ovlašćenja u privrednom društvu, bez znanja partnera iz Luksemburga, Adrović donosio odluke i potpisivao ih u ime Bernarda, svjesno falsifikujući njegov potpis i mimo njegovog znanja i volje je 2006. godine donio odluku kojom je sebe imenovao za direktora privrednog društva.

Bernard sada tvrdi da za sve to vrijeme nije znao šta se dešava u privrednom društvu niti je izvještavan o poslovanju, a da je firma u rasulu, saznao je iz medija.

U krivičnoj prijavi piše da su se u radnjama Mehmeda Adrovića stekla sva obilježja krivičnih djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, zloupotreba ovlašćenja u privredi, faslifikovanje isprave, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, utaja poreza i doprinosa, lažni bilans, dok se u radnjama Dalise Adrović stiče krivično djelo faslifikovanje isprave. U firmi “Simon Vojaž” radnici štrajkuju već punih šest mjeseci zbog toga što im plate nijesu isplaćivane već više od dvije godine. Najveće autoprevozno preduzeće na sjeveru države nalazi se u potpunom rasulu, a autobuska stanica u ovom gradu praktično nije u funkciji.

Adrović i Bernard su krajem 2005. godine privatizovali nekadašnji beransku kompaniju “Jugoprevoz”, nasljednika još čuvenijeg “Ivangrad prevoza”, firme poznate širom eks Jugoslavije.

Odmah nakon privatizacije, ukinuli su kamionski prevoz, rasprodali kamione i samo od toga povratili sva uložena sredstva, a onda, u vremenima krize, ukinuli i mnoge autobuske linije.

U startu su imali preko stotinu radnika. U posljednje dvije godine broj radnika koji su napustili firmu zbog neizmirivanja plata popeo se na preko osamdeset, tako da je trenutno zaposlenih manje od četrdeset.

Račun firme je potpuno blokiran, i “Simon Vojaž” odavno nema nijednu liniju, čak ni prema susjednim gradovima.

Adrović je ranije “Vijestima” rekao da će se odazvati pozivu tužilaštva kada ga dobije i izrazio sumnju u autentičnost prijave.

On je dodao i da su sve dosadašnje kontrole utvrdile da nije bilo nezakonitosti u poslovanju, a firma se, kako kaže, nalazi u krizi zbog pandemije koronavirusa.

Adrović je predsjednik Opštinskog odbora DPS u Petnjici i predsjednik lokalnog parlamenta u toj varoši. Pod lupom medija i ranije se nalazio zbog kontroverznih poslova.

Reagovali tek na prijavu stranog državljanina

Zaposleni u “Simon vojažu” ističu da su opravdanja Adrovića potpuno besmislena i da više nigdje ne mogu proći.

“Korone nije bilo prije skoro dvije i po godine kada je preduzeće počelo naglo da propada. Mi smo posljednju platu primili u junu 2018. godine. Niko od nas ne želi da se preduzeće ugasi. Mi želimo da naša firma opstane, ali ne možemo da radimo besplatno”, kaže vozač Nenad Radičević.

Prema njegovim riječima, svi navodi iz krivične prijave su tačni i dobro je da je tužilaštvo konačno pokrenulo izviđaj.

“Mi, evo, šesti mjeseci pozivamo sve institucije da se zainteresuju za situaciju koja je postala neodrživa u ovoj kompaniji. Ali, trebalo je da krivičnu prijavu podnese državljanin Luksemburga, pa da tužilaštvo počne da radi svoj posao”, kaže Radičević.

Bonus video: