Šoping centar u Budvi - novi milionski spor ili dogovor?

Kada je Opština davala zeleno svjetlo za gradnju, onda je MORT poništavao, a kada je Opština odbijala da da onda je MORT odobravao, investitor upozorava da će tužiti Opštinu i mještane

35948 pregleda 15 komentar(a)
Projektovani izgled šoping mola, Foto: Vijesti
Projektovani izgled šoping mola, Foto: Vijesti

Problem Šoping mola “Budva”, najveći u metropoli turizma, koji je trebalo da nikne na velikoj zemljišnoj parceli na periferiji grada, po svemu sudeći, moraće da bude riješen u sudskom procesu, ako se nakon gotovo dvije godine ne postigne dogovor investitora, Opštine i mještana.

Nakon što je administracija Nikole Divanovića (DPS) dala zeleno svjetlo samo dva dana nakon što su izgubili izbore, odnosno aminovala idejno rješenje budućeg tržnog centra, koje je kompanija “V&V investments”, izborna pobjeda na lokalnim izborima Marka Bata Carevića, koji je imenovan za gradonačelnika, dovela do toga da sva rješenje koje je donijela prethodna administracija budu poništena.

Tako su poništene i sve saglasnosti koje je donio v.d. glavnog gradskog arhitekte Mladen Ivanović.

Carević je smijenio Ivanovića, a na njegovo mjesto imenuje Vladana Stevovića, koji na osnovu odluke lokalnog parlamenta i gradonačelnika poništava rješenja prethodnika, pa i za šoping mol, uz naglasak da će se o svakom zahtjevu nanovo odlučivati.

U cijelu priču ponovo se uključuju mještanke Lidija P. Kostadinović i Mirjana P. Kostadinović, čija se kuća nalazi tik pored budućeg šoping centra i koje već godinu i po osporavaju gradnju.

Lidija P. Kostadinović u pismenom saopštenju dostavljenom “Vijestima” prijeti tužbom Upravnom sudu, kako navodi, “zbog nezakonitog postupanja i pravnog nasilja od strane Ministarstva održivog razvoja”, koje je odbacilo njihovu žalbu na rješenje Ivanovića.

Tržni centar Shoping mol Budva, kako piše u idejnom rješenju ima bruto površinu od 9054.53 kvadrata. Objekat se prostire na tri etaže, jedna podzemna i dvije nadzemne. Spratne visine garaža - tri metra, prizemlje šest, a sprat pet metara. „U prizemlju su planirani glavni i sporedni ulazi. Prizemlje je planirano tako da centralni dio zauzima hol sa pokretnim stepeništem, a oko njega lokali. Dominantnu površinu lokala čini hipermarket.

Iz “V&V investments“ sa druge strane planiraju da presaviju tabak zbog nezakonitog poništenja rješenje Opštine, ali i zbog nadoknade štete, jer pune dvije godine ne mogu da realizuju milionski projekat, od koga bi, kako su u više navrata tvrdili, grad imao benefite, počev od zapošljavanja više od 150 ljudi, do poreskih priliva koje bi premašile 150 hiljada eura.

Mještanke su taksativno navele na koji način su bile uskraćene da ostvare zakonska prava, te smatraju da najnovije postupanje MORT-a koji i pored toga što je Carevićeva administracija poništila saglasnost, čime je novom- starom glavnom gradskom arhitekti Stevoviću vraćen predmet na ponovno odlučivanje, vladin resor ipak donosi odluku o njihovoj žalbi.

„Carevićeva administracija je poništila sva rješenja koja je izdala Služba glavnog gradskog arhitekte u periodu od 21. jula do 25. septembra, budući da ih je donijelo neovlašćeno službeno lice. Služba gradskog arhitekte je 7. oktobra donijela rješenje kojim je poništeno Ivanovićevo rješenje od 1. septembra koji je dao saglasnost na idejno rješenje šoping centra. Predmet je vraćen na ponovno odlučivanje. Budući da je firma “V& V Investment group” primila rješenje i nije se žalila u zakonski ostavljenom roku, rješenje je postalo izvršno i predmet je i dalje na odlučivanju kod prvostepenog organa. Uprkos rješenju prvostepenog organa i slanjem dopisa MORT-u od strane budvanskog glavnog arhitekte, u kome se navodi da se stranka nije žalila u zakonski ostavljenom roku i slanjem obavještenja od 16. oktobra kojim MORT obavještava o poništenju svih rješenja koje je služba izdala u spornom periodu, drugostepeni organ (MORT) nastavlja upravni postupak, odbija žalbu L. K. P. i daje zeleno svjetlo za gradnju“, navodi Kostadinović.

A investitor je upoznao Carevićev kabinet o svih zakonskim propustima koje je unazad godinu i po uradila služba glavnog gradskog arhitekte, pa i samo poništenje saglanosti, kao i mogućnost da se pokrene sudski postupak.

Tržni centar Shoping mol Budva, kako piše u idejnom rješenju ima bruto površinu od 9054.53 kvadrata.

Objekat se prostire na tri etaže, jedna podzemna i dvije nadzemne. Spratne visine garaža - tri metra, prizemlje šest, a sprat pet metara.

„U prizemlju su planirani glavni i sporedni ulazi. Prizemlje je planirano tako da centralni dio zauzima hol sa pokretnim stepeništem, a oko njega lokali. Dominantnu površinu lokala čini hipermarket. Etaža sprata je koncipirana slično kao i prizemlje: centralni dio čini hol-pješački koridor oko kojeg su planirani lokali. Sprat je zamišljen tako da asocira na zatvoreni trg. U enterijeru su dominantna dva atrijuma, manji iznad ulaznog dijela i veći u centralnom dijelu“, navodi se u idejnom rješenju.

Do sada svi aminovali, pa poništavali odluke

Šoping mol je u nekoliko navrata do sada dobijao zeleno svjetlo kako glavnog arhitekte, tako i MORT-a, pa su obje adrese isto to pobijale. Kada je Opština davala zeleno svjetlo, onda je MORT poništavao, a kada je Opština odbijala da da onda je MORT aminovao.

MORT je krajem juna poništilo rješenje nekadašnje glavne gradske arhitektice Ane Samardžić koja je u ponovnom postupku u aprilu odbila da da saglasnost kompaniji “V&V investments group“ DOO Budva da gradi šoping mol.

Međutim, prethodno se desila suprotna situacija, pa je prije gotovo devet mjeseci isto ministarstvo poništilo rješenje Samardžićke, koja je tada dala saglasnost za gradnju šoping mola.

Ministarstvo je tada prihvatilo žalbu mještanki Popović Kostadinović koje je ustvrdilo da nijesu dale saglasnost da se njihovim manjim parcelama, koje ulaze u veliku urbanističku parcelu, gradi šoping mol. “V& V investments” ne odustaje, pa u martu ponovo podnosi novi zahtjev Samardžićkoj u kome navode da se šoping mol ne gradi na spornim parcelama u vlasništvu mještanki.

Međutim, Samardžićka je u ponovnom rješenju od 22. aprila ustvrdila da je riječ o identičnom idejnom rješenju, za koje je saglasnost odbio da da glavni državni arhitekta, te je zato i ona odbila da je da.

Na kraju novi gradski arhitekta Ivanović početkom septembra daje saglasnost, koje poništava novi glavni arhitekta nakon smjene vlasti u Budvi, a MORT sa druge strane potvrđuje Ivanovićevo rješenje i odbacuje žalbu mještanki.

Bonus video: