Štrajk u RTV Pljevlja stao kada je Đačić pomenuo stečaj

Đačić nedavno ocijenio da RTV ispunjava sve uslove za pokretanje stečaja i da predstoje hrabri, oštri i bolni potezi, kako bi se stanje popravilo...
2 komentar(a)
RTV Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
RTV Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 03.01.2018. 12:42h

Zaposleni u Radio-televiziji Pljevlja prekinuli su štrajk 1. januara, iako im nijesu isplaćene zaostale zarade.

Većina zaposlenih bila je u štrajku od 17. novembra prošle godine, zbog kašnjenja u isplati pet zarada. Posljednju su primili julsku zaradu.

Iz štrajkačkog odbora “Vijestima” je saopšteno da su se odlučili da prekinu štrajk, jer ih ugovor koji su potpisali sa osnivačem - Opštinom Pljevlja, o finansiranju programskih sadržaja, obavezuje da realizuju određene emisije.

Tokom protesta, zaposleni su održavali minimum procesa rada na koji ih je obavezivao Zakon o štrajku.

Savjet RTV potpisao je u decembru ugovor sa Opštinom Pljevlja o pružanju javnih usluga za naredni trogodišnji period, na iznos od 250.000 eura. To je za oko 80.000 manje u odnosu na predlog ugovora koji je nudio Savjet.

Do prekida štrajka je došlo nakon što je gradonačelnik Mirko Đačić prije nekoliko dana ocijenio da RTV Pljevlja ispunjava sve uslove za pokretanje stečaja.

Citirajući izvještaj interne revizije, Đačić je tada kazao da je negativni kapital preduzeća na kraju 2016. godine iznosio 711.000 eura, a aktiva 85.000 eura.

Đačić je rekao da će u RTV Pljevlja uslijediti "hrabri, oštri i bolni potezi, kako bi se stanje popravilo".

On je ocijenio da je potrebno smanjiti broj radnika u RTV Pljevlja, jer je učešće plata zaposlenih u ukupnim troškovima 271.000 eura.

U RTV Pljevlja radi 30 radnika. Da bi izmirili dospjele obeveze zaključno sa novembrom prošle godine, RTV Pljevlja potrebno je 215.000 eura.

Đačić tvrdi da je Opština, zaključno sa 29. decembrom 2017. godine, izmirila sve obaveze prema RTV Pljevlja.

"Mi smo za ovu godinu opredjelili 258.000 eura za RTV Pljevlja. Taj iznos je dovojan za isplatu 11 zarada. Neka se rukovodstvo javnog servisa potrudi i obezbijedi makar još jednu platu. Razmislite kako ćete doći do novca, snimajte svadbe, sahrane a razmislite i da li ćete džabe davati priloge RTV Crne Gore“.

Đačić je rukovodstu RTV Pljevlja poručio da kažu da li su u stanju da vode taj medij, jer će u protivnom naći “drugi način da realizuju potrebne mjere”.

Milan Knežević: Đačić je stečajni upravnik varoši pljevaljske

Bivši direktor RTV Pljevlja Milan Knežević nazvao je Đačića “stečajnim upravnikom varoši pljevaljske”.

Reagujući na njegove navode da nije zaradio nijednu platu od kada je ostao bez funkcije, Knežević je saopštio da je Đačić "pretpraznično počastio rukovodstvo, koje je sam postavio, ali i sve zaposlene u ovoj medijskoj kući”.

"Potpuno logičan epilog puta nekoga ko za tri i po godine mandata nije uspio da konstituiše vlast koju predvodi, iako teorijski sve zna i za svaku situaciju ima rješenje... Pošto kao građanski elementarno vaspitan čovjek, koji se ne tuče po kafanama, kancelarijama i privatnim kućama, ne mogu da mu pokažem 'izvješataj' o radu koji bi kod njega kao 'osnivača' jedino probudio emocije, to će ovog puta ostati bez odgovora da li sam zaradio platu ili ne. Ali, ono u šta sam sasvim siguran, ne znajući da li će Televizija, u sklopu mjera stabilizacije koje je mudro predložio, snimati i svadbe i sahrane, jeste da ću, i pored toga što mi nimalo ne prija uloga političkog mrtvozornika, kao novinar ispratiti još jednu političku sahranu Mirka Đačića. Teško da će se još jednom desiti politički vaskrs. Više sam nego siguran da u DPS-u ima politički mudrih ljudi koji su to shvatili prije mene”.

Bonus video: