SDP bojkotuje svečanu sjednicu: Zar novac onih koji otimaju treba da dobije nagradu?

Predsjednik Opštinskog odbora SDP Adnan Striković je naveo da će oni povodom dana oslobođenja položiti cvijeće na spomenik koji je simbol otpora agresoru tokom drugog svjetskog rata
101 pregleda 6 komentar(a)
Adnan Striković, Foto: SDP
Adnan Striković, Foto: SDP
Ažurirano: 03.01.2018. 11:58h

Odbornici i funkcioneri Socijaldemokratske partije neće prisustvovati svečanoj sjednici povodom Dana Opštine Bijelo Polje, zbog odluke da se najveća opštinska nagrada dodijeli grčkoj firmi Adriatic Properties.

Predsjednik Opštinskog odbora SDP Adnan Striković je naveo da će oni povodom dana oslobođenja položiti cvijeće na spomenik koji je simbol otpora agresoru tokom drugog svjetskog rata.

"Naš bojkot je reakcija na poraznu odluku da se najveća opštinska nagrada dodijeli grčkoj firmi Adriatic Properties. U respektabilnoj konkurenciji kandidata odlučeno je da nagradu dobije "novac" grčke firme čime je nastavljen trend devalviranja i obesmišljavanja trećejanuarske nagrade koji je uspostavljen posljednjih godina. Svakom dostojanstvenom čovjeku je obrazloženje jedne ovakve odluke uvredljivo. Zar je važnije da neko "poploča trg", od doprinosa pojedinaca i ustanova umjetnosti, kulturi, obrazovanju, humanitarnom radu... ? Zar se pretvaramo u materijalističko društvo gdje je dovoljno imati novac i njime "kupovati" nagrade i poštovanje grada i države? Zar tako ne šaljemo poruku da sve ima cijenu i da osim materijalnih više ne poznajemo druge vrijednosti?", navodi Striković.

Striković je istkao da je ta firma došla u Crnu Goru tokom spornog procesa zakupa kompleksa Svetog Stefana i Miločera "u okviru kojih je dobio na upravljanje najeletniji dio obale."

"Investitoru se kroz aneks ugovora dozvolilo produženje ugovora o zakupu sa 30 na 42 godine uz istovremeno smanjivanje cijene zakupa čime država odnosno državna turistička preduzeća od ova dva bisera turizma prihoduju zanemarljiva sredstva, pogotovo kad se uzmu u obzir cijene po kojima se izdaju apartmani na Svetom Stefanu. Ono što ostaje najveća prepreka da ovu kompaniju bilo ko smatra društveno odgovornom je njena namjera da u Miločerskom parku umjesto hotela, što je traženo ugovorom, gradi zgrade za tržište koje će prodavati po basnoslovnim cijenama. Čak kanimo i zakone prilagođavati jednoj firmi. Tako će se bez otvaranja novih radnih mjesta jedna od najeltnijih lokacija u Crnoj Gori dati grčkom investitoru da zaradi desetine miliona eura, dok ce našoj zemlji pripasti mrvice u vidu neke donacije na sjeveru kojom će se zamazivati oči javnosti. SDP će se zalagati za Bijelo Polje kao centar sjevera i grad koji će imati dovoljno potencijala da sam gradi svoj trg, a ne da ga donira kompanija koja pred očima države otima crnogorske resurse na jugu", poručio je Striković.

Grčka firma je u vlasništvu Petrosa Statisa koji je i vlasnik povezanih medija naklonjenih vlastima.

Bonus video: